自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡的口鼻, 縮在係角, 困係lift 度, 真係好驚, 但係佢仲不等' cut" 忍唔住, lift 落到19樓, 我都忍唔到, 拿拿聲胡亂按button, 總之邊層停, 我就同阿囡走出去, 臨走時, lift 門仲未關, 我就破口大駡個女人冇公德. 真係忍唔住.

之後就搭小巴出去.

點知上到小巴, 坐係後面個個男人, 又係不停cut, 我忍唔到, 掩住口鼻比張紙巾佢, 又叫唔停間車, 因為係tunnel 度. 但係仲係咁cut

車一出tunnel, 都唔理到站未, 飛咗落車, 好興真係好興. 成日都好唔聚財.

到咗晚飯, 一家到time sqaure 食飯, 行行商場, 唔為意, 一個中年男人兜口兜面咁係我塊面度cut 咗一下, 我仲好清楚咁feel 到一陣口水花灑落塊度, 我當時尖叫咗一聲, 圍住我身邊的人都奇怪咁望住我, 我當時真係唔係好顧儀態咁一手捉住個男人件衫, 另一隻手好狼狽咁係手袋度揾tissue, 一路揾一路喊咗出來.

個男人都知咩事, 佢身邊個女人唔知咩事, 再用另一隻手捉住我, 問我係咪儍, 我老公就儍儍下咁, 以為個男人非禮我, 好緊張指住個女人, 喝佢放開我. 當時真係好混亂.

我一路喊, 一路咁駡個男人, 鬧佢cut 唔掩口唔帶口罩, 又問佢有冇病緊, 最近有冇出境.

個男人竟然答我有少少感冒, 我聽到更加委屈, 兩泡眼淚long long 下, 好大聲咁叫: 有病就留係屋企, 我家有大有細, 你咁散播細菌有冇攪錯...... 下刪一百個字駡佢.

dinner 冇心情食, 一家坐老公架車返屋企, 一個人孤令令咁坐係最後坐(七人車) 好怕我有菌染到阿囡. 真係好驚.

返到屋企, 唔係講笑, 由頭浸到落腳. 係咁飯lemon 水.

[ 本文章最後由 Pulmma 於 08-12-14 13:20 編輯 ]

男爵府

我咪試過囉,搭mtr.同朋友講講下電話突然喉嚨痕痕地好細聲咁咳左兩聲,坐隔離個女人即刻好緊張用佢手上本書仔"扇"下"扇"下"...唉..出到街,咁多人咁多細菌....該死唔該病..邊驚得咁多,咁緊張,做人好辛苦姐....
原文章由 豬仔mami 於 08-12-16 00:01 發表

係咪過份緊張左呢,有時咳唔一定有感冒,我氣管敏感經常喉龍痕到咳特別坐車吹到冷氣,最近天氣乾燥喉龍乾經常都痕到咳

男爵府

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:17 發表
真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡 ...

唉....同情你..;但放鬆少少啦...
你有抵抗力嗎...吾好咁驚先...
d人係好衰...我都吾明點解咳吾用手摭住個死人口
坐巴士d人重衰...off哂出風口...跟手咳又吾摭住咳哂係人
前面個頭到...
我會話鬼佢囉..如果咳到我...
我都試過比人咳到d口水下條頸到...我beer住佢用火酒紙
抹...抹完條友sorry都冇句...我話佢正賤人..話佢到下車
[

王國長老

王國長老

原文章由 mrsdoh 於 08-12-15 21:49 發表

樓主反應又真係好似激左少少.
响電梯裡邊, 你發聲音"接"果位女人, 但點解你唔即刻當時開口話個女人呢? 然後又拼命按電梯掣, 等出左電梯先走去鬧人.
個果女人唔掩口咳係唔啱, 不過樓主你等出左門口先去鬧人又好似有 ...

我一直都覺得自從沙士後香港人並冇汲取教訓, 依然好多人所謂"洗手"其實係濕一濕手就算, 去公眾廁所見大把人係好求其洗手, 而且有病都唔肯戴口罩, 其至自己子女病都由得佢地唔帶口罩返學, 其至叫佢地食左退燒水就返學, 由頭到尾我都接受唔到呢種做法. 食左退燒水, 唔等於佢好番, 病菌依然會周圍散播, 小朋友病緊又何必推佢地返學, 返少一兩日唔駛死, 俾佢地返學惹到其他人就係冇公德. 返到屋企/公司我一定要用消毒泡沫洗手. 咳要用手掩口係常識, 但大把人冇咁做, 打噴嚏咳嗽永遠唔掩口.

但我都覺得樓主反應太誇張....唔知咩事既人, 見到一個女人捉住另一個男人喊出黎, 實以為佢俾個男人非禮....因為一般女人多數會破口大罵個男人而唔係喊出黎. 可能樓主太斯文, 一肚委屈就喊出黎. 成面口水真係超噁心.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-14 23:31 發表
雖然佢地咳而唔帶口罩係唔arm,但你既反應又好似激左少少.
你比佢地嚇親之餘,佢地可能都比你嚇親.咁就當和左條數囉.
d無公德心既人,你都係防不勝防架啦,不如自己帶口罩自保啦.
有時,咳係特然來架.
今日阿囡放 ...

Agree.....

男爵府

我每次同個女行商場或花園街,坐巴土地鐵都要佢帶口罩架,費時行完又病呀,有次商場做小朋友show,有得畫同玩,有個女人問我.你個女咪病左,跟住我特登大聲少少答佢..no啦!D人係咁咳.我驚個女玩完真係病呀。

男爵府

原文章由 muimuizhe 於 08-12-16 00:32 發表
我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼. ...

呢個真係好離譜

禁止訪問

大宅

哇! 妳好慘呀

原文章由 Pulmma 於 08-12-16 12:13 發表

10年前, 我都試過, 痰吐咗落頭頂, 初初以為係雀c, 點知當時係我隔離的friend 尖叫話係痰來(個人渣從天橋向下吐). 當時我都係街都喊咗出來, 而我個friend 就追上去狂鬧個big 6. 個big 6 笑笑口咁, 係天橋上面向下 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 muimuizhe 於 08-12-16 00:32 發表
我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼. ...

10年前, 我都試過, 痰吐咗落頭頂, 初初以為係雀c, 點知當時係我隔離的friend 尖叫話係痰來(個人渣從天橋向下吐). 當時我都係街都喊咗出來, 而我個friend 就追上去狂鬧個big 6. 個big 6 笑笑口咁, 係天橋上面向下叫: 唔姣e c!!!

當時我真係想殺咗佢~~~~~ (如果唔駛顧後果)

至於鬧人方面, 可能有人會覺得我一樣冇禮貌, 但係, 如果唔鬧, 咁個d 冇公德的人又會唔會覺得自己討厭及危及到其他人呢!

所以. 都係個句, 你地可以話我eq 奇差, 但係唔可以話我做錯. (我覺得)

水晶宮

原文章由 yukiyck 於 08-12-16 00:07 發表

岩呀....有時坐坐下車喉嚨超痕係咁咳..咳唔停,呢種咳係點忍都忍唔到,攪到好尷尬,d人肯定以為我有肺勞呀~~

查實嗰D意外咳咗一下趕唔切UM咀嗰D我接受到囉!但反而嗰D連環咳成分幾兩分鐘都唔UM口嗰D,我真係好反感,就算無病痛,D口水最多菌嘛,睇discovery做咗示範,咳一野D口水花可以噴到至少三四呎咁遠架!咪話唔驚~~~

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係話咩, 我都好似你咁好怕d 人咳呀打乞痴的, 離遠見到聽到都會 行第二邊....

但touchwood....一面都係我真係會好興!!

你做得好 arm 呀~!!

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼.

子爵府

好媽媽勳章

見到呢個post,想起今日洗人地d痰,一大抽,洗到我反胃
(見佢地'long口,9成9同你吐痰 )

大宅

醒目開學勳章

原文章由 豬仔mami 於 08-12-16 00:01 發表

係咪過份緊張左呢,有時咳唔一定有感冒,我氣管敏感經常喉龍痕到咳特別坐車吹到冷氣,最近天氣乾燥喉龍乾經常都痕到咳

岩呀....有時坐坐下車喉嚨超痕係咁咳..咳唔停,呢種咳係點忍都忍唔到,攪到好尷尬,d人肯定以為我有肺勞呀~~

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 晴B媽 於 08-12-15 14:39 發表
為左他人無公德, 為了怕被感染, 就在街上喊..................樓主你似乎有心理病/情緒病, 去睇睇醫生好喎。

(*唔係串你,講真架喎。)

水晶宮

我試過坐小巴, 後面那個人全程向我後尾枕係咁咳, 冬天D人又唔肯開窗, 我落車唯有用消毒濕紙巾係咁抹D頭髮

大宅

樓主你好慘呀... mouth:
不過我想講你真係好黑仔

大宅

我間唔時係地鐵都被人噴到面/手都有口水,唯有返公司/屋企洗,冇辦法

最驚係d人咳,噴落我件褸,d絨褸唔可以成日洗嘛

首頁
12345...6

尾頁

跳至