自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

為左他人無公德, 為了怕被感染, 就在街上喊..................樓主你似乎有心理病/情緒病, 去睇睇醫生好喎。

(*唔係串你,講真架喎。)

大宅

原文章由 kitwong 於 08-12-15 00:31 發表

果然係好方法喎

我連訓覺都帶住口罩,驚野到比個囝

竟然有人同我一樣

男爵府

好媽媽勳章

我都好怕遇到呢d無公德心的人, 但我又唔敢出聲話佢地, 唯有希望自己抵抗力好d啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時咳同打噴嚏唔一定係病, 可能受到外來刺激而引致, 好似我咁, 打噴嚏我可以控制到唔噴口水以及聲浪, 有時打咗人哋都唔覺, 但咳 ~ 就真係好難控制, 有時去到一啲哋方, 會莫名其妙咳起上嚟, 可能係空氣質素, 哩啲突發情況又點會有口罩喺身呢? 同埋哩啲咳過咗一陣又會冇事, 都知咳係好煩厭, 亦都唔想, 但亦預計唔到幾時會咳, 因為都唔係感冒傷風咳.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 晴B媽 於 08-12-15 14:39 發表
為左他人無公德, 為了怕被感染, 就在街上喊..................樓主你似乎有心理病/情緒病, 去睇睇醫生好喎。

醫生係睇咗啦, 不過唔係心理醫生, 我唔覺我有問題, 極其量你可以話我eq低.

我eq真係低, 比人口水噴面, 除了我feel 到有口水噴到我個咀, 仲有一大顆口水噴咗落隻眼度, 即時睜唔開眼. 可以想像當時我食得有多應~~~ 喊下發洩下, 我覺得冇咩問題.

是但啦, 多謝各位關心, 明白的感受又好, 幫我講說話又好, 話我低低地都好, 都多謝各位.

只想呼籲各位, 病出街時, 回想一下沙士時的情況.

禽流感變成點又唔知, 除了自保外, 都要有公德.

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主

我估你當日可能心情唔係幾好, 好大壓力, 又擔心亞女會被傳染先咁大反應.

算啦, 都過咗去, 以後放個mask係手袋, 見到人地係到咳就兜遠少少行lor, 我地控制唔到別人, 惟有自己小心d.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 08-12-15 15:15 編輯 ]

別墅

原文章由 Pulmma 於 08-12-15 12:09 發表

係呀, 你講得好啱!!!

如果有人兜口兜面噴口水, 係好清楚feel 到好似有個噴水壼噴晒全個面咁, 或者你會好冷靜面對. 但係個一刻我真係忍唔住, 只係好自然的反應, 捉住個男人, 本來想駡佢一頓, 但係當時駡人的說話激到駡唔出, 眼淚就忍唔住流出來, 情況就係咁.

只係當時我比人噴完, 個一刻唔知點解覺得好污jo.

切身處地......
明白你的心情和反應是正常不過!
可以想像到那種噴面而來的不是保濕的礦泉水, 而是滿是病毒的飛沬!
你的哭, 哭得很有原因......你捉著播菌者, 也捉得有原委......同時也起了作用......

我們明白總會有病的時候.....
看過你上來訴說你的遭遇, 看過的我會更提醒自己任何時候都要顧己及人......帶口罩在身旁是其中必做的

顧己就是在公眾場所人多之處, 要戴口罩, 以防感染自私有病不帶備口罩又無意識避免做播菌者的人;

顧人就是自己一有病就切記少外出, 外出前一定要戴口罩, 做個有公德的人.

不知有多少看過你經歷者, 與我有同感呢?

我希望那位男士經歷過你的反應後, 是檢討自己的不是, 並且作出改善; 我更不希望此男士有的心態是"你駛唔駛反應咁激?", 而本末倒置地不自我反省.

我明白感受是人人可以不同, 反應也是人人可以不同. 在此事上我很尊重和明白你的感受! 至於你的反應如有令那位男士受驚, 我只可以用旁觀者的心態去看, 這是因為他的行為而引致的; 而他的太太受驚的源頭可說是她的丈夫.

願你的感冒早日康復!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都極討厭D人係咁,佢咳唔掩住,我就即刻用紙巾掩住同望住佢,我家姐成日話我反應大,話我會令人難受,我真係比佢激壞.佢個仔知我最憎人對住我咳,佢就成日專登咁做, 有時話佢,我sister又唔like,唉!!!!仲好話我太誇張.我每次同佢一家去完街玩,10次有8次病咗,今次就我個女中招,103度. 都唔知点解佢一家成日又病又咳都仲出街.
我試過有個臭八公等bus時响我後面吐痰,彈到我成隻小腿都係.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就算我地自己帶口罩,都防唔得幾多.有病D人咳嘅時侯D細菌周
圍飛,我地D大褸(尤其係絨褸)都唔知吸埋吸埋幾多菌.又唔可以着一次洗一次.
希望大家將D衛生常識傳開,等多D人自我檢討啦!!!!

珍珠宮

我就唔太驚. 街度除左傷風菌, 仲有好多其他菌, 唔驚得太多
我成日唸咒: 你咳, 我唔驚你架.

我唸佢地即使用手掩咀, 難保佢地唔會周圍摸

總之加強自己抵抗力. 即使病左都要快 d 好番

珍珠宮

如果有人覺得樓主有心理病,咁不如又睇下我係咪都有病
我先講下我出街一定唔會做咩先
由我出門口果一下開始
我會搵紙巾禁唔會俾隻手掂到任何1個際
買完野或者掂完錢一定會用消毒紙巾抹手
坐地鐵盡量唔掂扶手,就算掂都要用紙巾包住
總之有人掂過既野一定要用紙巾包住
到食野
其實唔係想出街食野,因為知道d食市係好唔衛生,但係有時焗住要食避都避唔到,
咁唯有用好熱既水將所有食具都浸洗下先用
如果有食市既快子係就插係個筒度果d一津唔會入去食,咁太污jo。
另外除左bb睇e生之外所有人,包括任何親戚冇消毒雙手一津唔歡迎抱bb,因為有太多細菌喇,好易搞病bb
我知我係好多人眼中咁做係好麻煩,但係為左個人健康係一定要架,我老公同我一、兩年都冇病1次,bb就完全冇病過,我覺得就算煩都要架,病左會好辛苦又要睇e生好煩架麻,
未嫁果時同我媽媽住,如果佢病左我會日日一比99一次,同噴殺菌噴霧,通常2日好番,
如果我係樓主我可能仲激動過佢

禁止訪問

男爵府

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:17 發表
真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡 ...

樓主反應又真係好似激左少少.
响電梯裡邊, 你發聲音"接"果位女人, 但點解你唔即刻當時開口話個女人呢? 然後又拼命按電梯掣, 等出左電梯先走去鬧人.
個果女人唔掩口咳係唔啱, 不過樓主你等出左門口先去鬧人又好似有少少小人.(希望你唔好介意.)
响對方果邊唸會覺得你好無禮貌, 因為"接接"聲真係唔係咁好. 當然果位女仕都唔啱.

跟住响銅羅灣廣場果度, 如果我係旁人我會覺得駛唔駛呀, 誇張到喊. 唔知係樓主寫得誇張左, 定真係當場捉住個男人嚟鬧.

樓主, 你是否一個比較執著及悲觀的人? 凡事睇開一點, 生活得會開心一點.

希望樓主你唔好介意我講得咁直. 我自己咳會掩口或合埋口咳. 不過真係覺得樓主有少少過份緊張.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

原文章由 -bella- 於 08-12-15 20:42 發表
如果有人覺得樓主有心理病,咁不如又睇下我係咪都有病
我先講下我出街一定唔會做咩先
由我出門口果一下開始
我會搵紙巾禁唔會俾隻手掂到任何1個際
買完野或者掂完錢一定會用消毒紙巾抹手
坐地鐵盡量唔掂扶手,就算掂都 ...

嚟位朋友, 你應該係有潔癖姐, 未至於走去鬧人的程度.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

大宅

我間唔時係地鐵都被人噴到面/手都有口水,唯有返公司/屋企洗,冇辦法

最驚係d人咳,噴落我件褸,d絨褸唔可以成日洗嘛

大宅

樓主你好慘呀... mouth:
不過我想講你真係好黑仔

水晶宮

我試過坐小巴, 後面那個人全程向我後尾枕係咁咳, 冬天D人又唔肯開窗, 我落車唯有用消毒濕紙巾係咁抹D頭髮

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 晴B媽 於 08-12-15 14:39 發表

係咪過份緊張左呢,有時咳唔一定有感冒,我氣管敏感經常喉龍痕到咳特別坐車吹到冷氣,最近天氣乾燥喉龍乾經常都痕到咳

大宅

醒目開學勳章

原文章由 豬仔mami 於 08-12-16 00:01 發表

係咪過份緊張左呢,有時咳唔一定有感冒,我氣管敏感經常喉龍痕到咳特別坐車吹到冷氣,最近天氣乾燥喉龍乾經常都痕到咳

岩呀....有時坐坐下車喉嚨超痕係咁咳..咳唔停,呢種咳係點忍都忍唔到,攪到好尷尬,d人肯定以為我有肺勞呀~~

子爵府

好媽媽勳章

見到呢個post,想起今日洗人地d痰,一大抽,洗到我反胃
(見佢地'long口,9成9同你吐痰 )

首頁

尾頁

跳至