自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼.

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係話咩, 我都好似你咁好怕d 人咳呀打乞痴的, 離遠見到聽到都會 行第二邊....

但touchwood....一面都係我真係會好興!!

你做得好 arm 呀~!!

水晶宮

原文章由 yukiyck 於 08-12-16 00:07 發表

岩呀....有時坐坐下車喉嚨超痕係咁咳..咳唔停,呢種咳係點忍都忍唔到,攪到好尷尬,d人肯定以為我有肺勞呀~~

查實嗰D意外咳咗一下趕唔切UM咀嗰D我接受到囉!但反而嗰D連環咳成分幾兩分鐘都唔UM口嗰D,我真係好反感,就算無病痛,D口水最多菌嘛,睇discovery做咗示範,咳一野D口水花可以噴到至少三四呎咁遠架!咪話唔驚~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 muimuizhe 於 08-12-16 00:32 發表
我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼. ...

10年前, 我都試過, 痰吐咗落頭頂, 初初以為係雀c, 點知當時係我隔離的friend 尖叫話係痰來(個人渣從天橋向下吐). 當時我都係街都喊咗出來, 而我個friend 就追上去狂鬧個big 6. 個big 6 笑笑口咁, 係天橋上面向下叫: 唔姣e c!!!

當時我真係想殺咗佢~~~~~ (如果唔駛顧後果)

至於鬧人方面, 可能有人會覺得我一樣冇禮貌, 但係, 如果唔鬧, 咁個d 冇公德的人又會唔會覺得自己討厭及危及到其他人呢!

所以. 都係個句, 你地可以話我eq 奇差, 但係唔可以話我做錯. (我覺得)

大宅

哇! 妳好慘呀

原文章由 Pulmma 於 08-12-16 12:13 發表

10年前, 我都試過, 痰吐咗落頭頂, 初初以為係雀c, 點知當時係我隔離的friend 尖叫話係痰來(個人渣從天橋向下吐). 當時我都係街都喊咗出來, 而我個friend 就追上去狂鬧個big 6. 個big 6 笑笑口咁, 係天橋上面向下 ...

禁止訪問

男爵府

原文章由 muimuizhe 於 08-12-16 00:32 發表
我試過行行下街俾個人渣吐痰在手上,一篤綠色既痰在手上,我大叫毎人渣扮聽唔到走左,我企係街度流左成幾分鐘眼淚,唔知點處置隻手,最後去左公廁洗手,返到屋企用消毒虊水沖涼. ...

呢個真係好離譜

男爵府

我每次同個女行商場或花園街,坐巴土地鐵都要佢帶口罩架,費時行完又病呀,有次商場做小朋友show,有得畫同玩,有個女人問我.你個女咪病左,跟住我特登大聲少少答佢..no啦!D人係咁咳.我驚個女玩完真係病呀。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-14 23:31 發表
雖然佢地咳而唔帶口罩係唔arm,但你既反應又好似激左少少.
你比佢地嚇親之餘,佢地可能都比你嚇親.咁就當和左條數囉.
d無公德心既人,你都係防不勝防架啦,不如自己帶口罩自保啦.
有時,咳係特然來架.
今日阿囡放 ...

Agree.....

王國長老

王國長老

原文章由 mrsdoh 於 08-12-15 21:49 發表

樓主反應又真係好似激左少少.
响電梯裡邊, 你發聲音"接"果位女人, 但點解你唔即刻當時開口話個女人呢? 然後又拼命按電梯掣, 等出左電梯先走去鬧人.
個果女人唔掩口咳係唔啱, 不過樓主你等出左門口先去鬧人又好似有 ...

我一直都覺得自從沙士後香港人並冇汲取教訓, 依然好多人所謂"洗手"其實係濕一濕手就算, 去公眾廁所見大把人係好求其洗手, 而且有病都唔肯戴口罩, 其至自己子女病都由得佢地唔帶口罩返學, 其至叫佢地食左退燒水就返學, 由頭到尾我都接受唔到呢種做法. 食左退燒水, 唔等於佢好番, 病菌依然會周圍散播, 小朋友病緊又何必推佢地返學, 返少一兩日唔駛死, 俾佢地返學惹到其他人就係冇公德. 返到屋企/公司我一定要用消毒泡沫洗手. 咳要用手掩口係常識, 但大把人冇咁做, 打噴嚏咳嗽永遠唔掩口.

但我都覺得樓主反應太誇張....唔知咩事既人, 見到一個女人捉住另一個男人喊出黎, 實以為佢俾個男人非禮....因為一般女人多數會破口大罵個男人而唔係喊出黎. 可能樓主太斯文, 一肚委屈就喊出黎. 成面口水真係超噁心.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:17 發表
真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡 ...

唉....同情你..;但放鬆少少啦...
你有抵抗力嗎...吾好咁驚先...
d人係好衰...我都吾明點解咳吾用手摭住個死人口
坐巴士d人重衰...off哂出風口...跟手咳又吾摭住咳哂係人
前面個頭到...
我會話鬼佢囉..如果咳到我...
我都試過比人咳到d口水下條頸到...我beer住佢用火酒紙
抹...抹完條友sorry都冇句...我話佢正賤人..話佢到下車
[

男爵府

我咪試過囉,搭mtr.同朋友講講下電話突然喉嚨痕痕地好細聲咁咳左兩聲,坐隔離個女人即刻好緊張用佢手上本書仔"扇"下"扇"下"...唉..出到街,咁多人咁多細菌....該死唔該病..邊驚得咁多,咁緊張,做人好辛苦姐....
原文章由 豬仔mami 於 08-12-16 00:01 發表

係咪過份緊張左呢,有時咳唔一定有感冒,我氣管敏感經常喉龍痕到咳特別坐車吹到冷氣,最近天氣乾燥喉龍乾經常都痕到咳

首頁

尾頁

跳至