興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大宅

回覆樓主:

芽蟲來架

水晶宮

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

5太嚴重可以用水冲走再用夾夾走再隔離觀察,放ㄧ排如有虫再重複以上步驟,太嚴重就要下藥

我為貓狂

珍珠宮

BK Milk勳章

之前我種菜都有,不過用咗自製殺蟲水之後,而家見少咗,Touch wood 唔好再見

之前睇明珠台節目農城計學的殺蟲水:醋、肥皂水、油、蒜、辣椒。
用水浸一、兩日蒜蓉辣椒碎,過濾唔要渣淨要水,再加少少醋、肥皂水、油,完成。每星期倒少少落噴壺,其餘2放雪櫃,有需要再倒少少出嚟用。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

亞仔果棵翠蘆利葉底都有……

今年買左年花(串串金,日本雪梅~唔知有冇記錯,銀柳,桃花)放左係飯枱,隔離有一大盆已經種左好耐既森樹……上個星期尾飯枱開始污糟,係好似有d水漬咁散到成張玻璃飯枱到濛晒,我行近d睇發現雪梅枝上有一粒粒既綠色野包圍住,我有d驚喇個心形住形住有虫咬好痕咁……之後再睇下放係其他位既植物,植物葉底已經痴左呢d白色虫,雖然唔係好多但見到咁核突有2盆已經掉左。點解會有呢d虫呢?我上個星期攞晒所有盆栽入去企缸度淋水,是否多水得滯~定係雪梅野到呢?thx

今朝已製辣椒蒜頭水,明天用黎噴下

首頁

尾頁

跳至