美容扮靚

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

我要俾個叻自己。今晚整係食左個西蘭花雞肉通粉做晚餐。勁肚餓都忍到口無食零食!要加油呀!

想問下減肥既大家。你地lunch食咩多?

子爵府

DengCK 發表於 17-2-7 23:53
我要俾個叻自己。今晚整係食左個西蘭花雞肉通粉做晚餐。勁肚餓都忍到口無食零食!要加油呀!

想問下減肥既 ...

成功在望!

子爵府

DengCK 發表於 17-2-7 23:52
8 min就見效?

我本身瘦底,155cm高做女時一向不超100磅,多數維持90 至95磅……
高齡懷孕到生果刻重145,生完132, 2年後逐漸降至120, 之後3年維持116至120……
大約個女5歲時,即兩年前左右的起心肝減,用4,5個月減到100, 之後平穩慢慢回落至96,7....直至而家……
我開始時因多脂肪,頭半年有做有氧,一星期兩次每次1小時……另加自體訓練,包括plank, squat, lunge之類的簡單動作……
之後沒有時間去gym做有氧,只在家做自體,另加8min tabata....
大半年前太忙全面停了,最近重新做番,可幸練成的線條仍冇太走樣,係冇咁firm而已……我不太需要intensive的有氧,所以8min tabata我覺得都夠,因脂肪已不太高,反而主力增加肌肉和修線條……

侯爵府

回覆樓主:

樓主,唔好意思,真的想鬧醒你!
睇番你嘅舊post,你簡直係食得過份!
口裡說不,但行動已經出賣咗自己!
唔睇標題都唔知你係減肥中!
我未減肥前,都冇你食得咁豐富
你上次買咗條靚靚裙呢?推動力又消失了?
你真係要忍口,健康係自己,只有自己幫到自己。

我以前嘅飲食習慣係:
早餐一定食沙嗲牛肉公仔麵+凍0T,廿幾年的習慣,
晚飯後間中會食零食,卡xB薯片係至愛!
375ml 維x lemon tea出街想飲就買,更過分的一段時間係晚晚煮飯時,就會KO 一包375ml,飲足幾個月,閒閒地坐在sofa追韓劇幾粒鐘,郁都唔郁!

現在早餐已經介食公仔麵和飲凍0T大半年,改食麥皮+吞拿魚三文治,飲熱0水,全部走糖,黃糖都唔加。
沙嗲牛肉麵和凍0丅仍然是我的至愛,但我兩個月先奬勵自己吃一次,
同時又介咗買盒裝lemon tea和公仔麵回家的習慣,冇買就冇心癮摷來食/飲。出街會帶水,無帶就買水飲。
零食已經99%冇吃了,即使老公和仔成日去入貨,我都可以介了食零食習慣,唔會比自己藉口和受人影響!
至於運動方面,由於我係FTM ,時間比較多,早上我會去gym room做1.5-2.5hrs嘅運動,主要係跑步1hr+踩太空慢步機1hr,之後會做一些器械訓練,主要係集中收緊手臂和大腿及腹部運動,記得前後都要做拉筋嘅動作。
黃昏4、5點左右會再去gym room跑多1hrs,狀態好會踩多次太空機。
晚飯後會到公園慢歩1hrs,好過坐係屋企睇毛記鬧劇!
新年初一、二、三⋯幾乎日日跑,體育館紅假休息就跑街,個幾日雨紛紛都照跑,唔會比機會自己有藉口

我164cm,末減前173磅,改了飲食習慣後+做咗運動3個月,現在體重154磅,大慨減了19磅左右。
目標係減多2x磅左右

侯爵府

回覆樓主:

我為你打了編千字文,希望你知道我們其實係關心你,唔想你放棄自己,自己體重係靠自己,萬事起頭難,但總要行出第一步,原地踏步只有c路一條!

男爵府

liuliu 發表於 17-2-8 09:22
我為你打了編千字文,希望你知道我們其實係關心你,唔想你放棄自己,自己體重係靠自己,萬事起頭難,但總要 ...

我真心非常感謝你同其他jm成日苦口婆心同對我不離不棄!

今次我會的起心肝。但因為時間唔夠用。主力從食得健康d入手。

我同緊個朋友比賽。到年底要減15%體重(133磅)。衰左就要post減肥前後相上facebook 。今次相信會成功!

再次感謝所有jm

男爵府

jesswu 發表於 17-2-8 00:31

多謝你打左咁多字啊!

8分鐘我都抽到出黎。今晚就試下先!不過我係肥底人,總覺得好難瘦

我最瘦時112磅(曇花一現),163cm。而家156磅

男爵府

liuliu 發表於 17-2-8 09:22
我為你打了編千字文,希望你知道我們其實係關心你,唔想你放棄自己,自己體重係靠自己,萬事起頭難,但總要 ...

請你繼續鞭策我!

侯爵府

DengCK 發表於 17-2-8 09:32
請你繼續鞭策我!

原來我們高度和體重差不多,
大家一齊競賽中,一齊加油!!!

水晶宮

jesswu 發表於 17-2-6 03:13
Jm你好有毅力好叻好叻!絕對不儍!係醒才對!而家辛苦,早辛苦早享受,早日變靚變健康!
我40++了,但好開 ...

唔會捨得肥番!!!! so true

瑪瑙宮

DengCK 發表於 17-2-8 09:31
多謝你打左咁多字啊!

8分鐘我都抽到出黎。今晚就試下先!不過我係肥底人,總覺得好難瘦:igiveu ...
你試下朝朝 6 点起身即做半小時運動, 我係咁的, 然後先庒身返工, 到公司先食早餐. 我覺得朝朝運動係有助个人無咁腫, 如果你去到腫, 就會顯得消瘦一点. 加上建立左每朝運動習慣, 一早便鞭策自己勤力 d , 更易控制食慾. 你夜晚再有時間運動當然好.

無肥底呢樣野 ge , 外國節目有个教練以一年時間幫肥人減肥, 成功的例子可以減到一半體重的, 个个都靚晒, fit 晒, 你都得的.

大宅

DengCK 發表於 17-2-7 23:53

想問下減肥既 ...

叻叻!加油!我覺得有呢啲group分享下動力會更大!
Lunch我有時會帶飯,有時7仔沙律菜,有時米粉!

大宅

liuliu 發表於 17-2-8 08:55

Keep住呀!

大宅

多謝你打左咁多字啊!

8分鐘我都抽到出黎。今晚就試下先!不過我係肥底人,總覺得好難瘦:igiveu ...

我諗只要有恆心,肥底都可以變瘦人掛,我生完第二個肥到200磅,而家都減到15x!我諗/希望可以再瘦啲,應該係恆心問題姐!

子爵府

多謝你打左咁多字啊!

不要客氣……
其實你未算係好肥,因為你都算高……
要減一定做到……
我得155cm高骨架又幼,一肥就成個矮冬瓜好大鑊……
有決心好重要,反而過程可以調節,如果你係意志力好高的人先採激進mode,一刀切突然零運動變狂運動,狂食變唔食,超零食變戒絕任何零食……
但如果你意志力一般,還是採漸進mode,慢慢一步步調節……
因為意志不夠堅定的人如果一下子迫得太緊,會好容易放棄,甚至變本加厲……
減肥係條長路,欲速則不達,最重要唔係列曬d野出黎要點做點做,而係有良好的心理質素,唔好當兒戲,亦唔好比藉口自己……

我都由波人變fit人(而家少少返彈但我已alert會做野),你都一定得……
又曬腩
左圖我女6個月大,海豹咁款,右圖一年前,都未係最好狀態,但我已好開心……
以下落黎我要靠自己操實番全身線條……
大家加油!

子爵府

多謝你打左咁多字啊!

肥底瘦底確係有……不過係深入到講到基因問題……
但所謂的底其實不是咁極端,極少人係飲啖水+狂做運動都肥,或飲油落肚零運動都瘦……
基因係改變唔到,但外在因素可以改變……
即是話,假設你係肥底,既然天生易肥,係咪更加應該做d野?
因為你咩都唔做你只會在肥底上肥多幾錢重……
肥底不應係令你退縮的原因,反而是令你前進的動力!

子爵府

liuliu 發表於 17-2-8 08:55

你好堅!咁有意志和恒心一定會好快成功!
不過jm你運動量都好高,要注意肌肉創傷問題,加油!

侯爵府

jesswu 發表於 17-2-8 17:33
你好堅!咁有意志和恒心一定會好快成功!
不過jm你運動量都好高,要注意肌肉創傷問題,加油!
...

多謝妳嘅提醒
我會做足運動前、後的拉筋動作,如果運動中途肌肉有不適,就唔會勉強做下去,深明慾速不達的道理。印象中只是過1、2次。

其實我跑步速度不快,心眺會保持係燃燒脂肪區內的心跳便足夠,就算隔離機跑到膨膨聲,我都會不受影響。踩太空機就更加無難度

每日兩跑一行,我一星期大概會有兩日做到,
一跑一行,一星期會有3-4次
間中都會有1日偷懶,全日休息
夜晚散步就一定晚晚去

大宅

我唔係次次拉筋架!唔拉會有咩影響呢?

侯爵府

lovelygirlgirl 發表於 17-2-8 19:25
我唔係次次拉筋架!唔拉會有咩影響呢?

主要都係想放鬆肌肉,舒展筋骨。
我自己嘅經驗係~
唔拉筋有可能會跑跑下小腿肌肉痛(好實),
有人話可能會抽筋。
加上會影響跑步進度,跑完對腳會仲痛,
瞓醒起身就更加酸痛。
做完長時間運動,肌肉會好實,要再拉筋放鬆番d肌肉。有bk jm話,如果唔拉筋直接跑步,對腳會容易粗

首頁
34567...9

尾頁

跳至