自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天見到有人打尖,令我有感而發:

面對呢類情況,唔知大家會唔會出聲呢?
面對唔同的打尖者:小朋友、女人、男人、婆婆.....
大家會唔會有唔同的反應?

當遇到不公平的事,大家會有咩反應
唔出聲係怕事還是寬容呢?
出聲有怕唔怕外人的目光呢?
出聲怕唔怕得罪人?

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 11:32 編輯 ]

大宅

如果係我, 我會怒bear佢, 睇佢有咩反應, 好多時果d打尖既人見到俾人怒bear, 都會即刻行番尾排隊, 當然亦有d打尖既人唔知醜, 當睇你唔到, 如果佢係男人或師奶, 我就會出聲話佢知隊尾係後面, 但阿婆或抱住/咩住bb既師奶我就唔會出聲

男爵府

有人打尖既係小朋友、大肚婆或老人家我會唔出聲,如果係後生既我一定出聲。

男爵府

我多數都唔敢出聲

大宅

原文章由 boganwan 於 08-12-15 11:54 發表
我多數都唔敢出聲

如果唔出聲,咁你會點諗?當無事發生嗎?

大宅

我會咁諗,做錯就係做錯,點解要分唔同人?尤其係婆婆,佢地真係天不怕、地不怕....

大宅

原文章由 mycman 於 08-12-15 11:44 發表
如果係我, 我會怒bear佢, 睇佢有咩反應, 好多時果d打尖既人見到俾人怒bear, 都會即刻行番尾排隊, 當然亦有d打尖既人唔知醜, 當睇你唔到, 如果佢係男人或師奶, 我就會出聲話佢知隊尾係後面, 但阿婆或抱住/咩住bb既師 ...

呢個方法唔錯,怒bear佢地.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會當佢睇唔到龍尾响邊, 話佢地知龍尾响後邊, 指比佢睇, 咩人都會, 當然惡形惡相個d都要睇情況, 呢個未必敢~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我通常都會同佢地講"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊
我唔會話人打尖..我只會話比人知龍後係邊...

如果老人家..我多數會由得佢...

珊瑚宮

我通常都會同佢地講"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊

如果老人家..我多數會由得佢...

複式洋房

對住其他人話佢

做錯就係做錯,點解要分唔同人?

所以, 我會o係佢後面不停咁話佢,,,,
(but...我1個人就唔會)
xxxxxxx等佢唔好意思囉!!!!:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我c6遇到呢D事一定會出聲, 有時見到係D兇神惡殺嘅人佢都會出聲, 我都驚左佢mouth:

男爵府

好媽媽勳章

我好明白你講乜嘢,呢個問題我大大話話問咗自己十年有多。因為我就係嗰種見唔啱就出聲嘅人,結果就畀人label as "唔好老脾"、"多嚕囌"、"惡死" 。不過當然,label我嘅人,我亦同時覺得佢哋冇guts,有事唔出聲淨係識事後喺背後呻。

大家唔同諗法,冇得講。 我諗咗好耐之後,決定繼續做返自己。 (咁當然,如果打尖嗰條友紋哂身好似殺人犯咁,咁我梗係唔出聲啦...我唔想死住...)

同埋我好認同你就係,無論咩人打尖我都覺得唔啱,唔應該分咩人可以打尖咩人唔可以,打尖就係打尖。就算我自己之前大肚,我都照排隊。人哋讓你係人哋嘅事,打人尖就係唔啱。

大宅

我會好大聲話:唔該係後面排隊
呀婆呢我就細聲温柔d:婆婆,龍尾係後面ga,要係果樹排ga

大宅

呢個方法好得,
"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊

點解老人家要由得佢?
如果老人家..我多數會由得佢... ...

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果打尖插係我前 面果人, 佢唔出聲, 我又點可以出聲呢.

不過係我前面, 就一定出聲

珊瑚宮

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 12:22 發表
呢個方法好得,
"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊

點解老人家要由得佢?
如果老人家..我多數會由得佢... ... ...

因為老人家(我指成頭白鬆..行到辛苦果d)..我真係唔想佢地企咁耐囉...

男爵府

好媽媽勳章

同我嘅準則差唔多,不過我會界定 「比行都行唔穩的老人家, 有病的大朋友, 小朋友上車先」為唔算打尖,而係禮讓嘅表現,所以我會話所有打尖行為我都唔接受。

原文章由 claudia 於 08-12-15 12:26 發表
明知佢打尖而唔出聲=怕事
知佢有需要而讓佢上先=寛容

比健步如飛的老人家和大肚婆, 無事無幹仲精靈過我的小朋友打尖唔出聲=怕事
比行都行唔穩的老人家, 有病的大朋友, 小朋友上車先=寛容

上車後讓比佢坐一件事, 老 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至