自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 12:20 發表
我好明白你講乜嘢,呢個問題我大大話話問咗自己十年有多。因為我就係嗰種見唔啱就出聲嘅人,結果就畀人label as "唔好老脾"、"多嚕囌"、"惡死" 。不過當然,label我嘅人,我亦同時覺得佢哋冇guts,有事唔出聲淨係識事後喺背後 ...

多謝你,呢個問題我真係自問過好多次。以前細個怕事,但唔出聲自己會唔開心,出聲有怕旁人的目光。而家同小朋友一齊出街,唔出聲又怕囡囡學咗我,遇到不平等事不出聲,跟住我就越諗越多............

侯爵府

我都係咁,做學生時,見到唔順眼,就出聲,
學校所有老師都覺得我係麻煩人,話我攪事,
我時時問自己,係咪比人蝦都唔應該出聲,咁先係大人眼中既乖小朋友?
但我宜家仍然係咁,睇唔順眼就出聲,

我發覺,通常唔守規矩既,好多都係望落去斯斯文文,
公仔人好多都好守規矩

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 12:20 發表
我好明白你講乜嘢,呢個問題我大大話話問咗自己十年有多。因為我就係嗰種見唔啱就出聲嘅人,結果就畀人label as "唔好老脾"、"多嚕囌"、"惡死" 。不過當然,label我嘅人,我亦同時覺得佢哋冇guts,有事唔出聲淨係識事後喺背後 ...

子爵府

原文章由 newcook 於 08-12-15 12:13 發表
我會當佢睇唔到龍尾响邊, 話佢地知龍尾响後邊, 指比佢睇, 咩人都會, 當然惡形惡相個d都要睇情況, 呢個未必敢~

我都係。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我通常都會同佢地講後面係排緊隊

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 月希 於 08-12-15 12:27 發表

因為老人家(我指成頭白鬆..行到辛苦果d)..我真係唔想佢地企咁耐囉...

好老實講,印象中未曾遇過"行路行得好辛苦的人"一齊排隊,所以唔出聲,就好似助長咗呢d歪風。

平時返工,見過醫管局或其他機構的特別車,接送行路不便的人覆診,還有醫療人員跟車

水晶宮

我會出聲提人龍尾系邊...因為其實好多人唔系有心打尖...你提巨都系好心幫巨...但果個人當我冇到...甘我明白喇唔會再出聲講...因為我都好怕同人嗌交...寬容又好怕事又得...總之眼不見為凈...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

唔知大家點睇呢兩句話呢?
1.多一事不如少一事
2 忍一時,風平浪靜,退一步,海濶天空

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:15 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

唔使多謝,知音難求。其實我見到你呢個post都好開心,因為有人講出我心入面嘅說話。even我老公喺呢個point上面都做唔到完全認同/明白我,因為佢都係比較「寬容」嘅人 (但好彩唔算怕事,佢都試過同個借啲意打尖嘅大陸女人嘈過,嗰時我大住肚。不過我諗如果我唔係大住肚佢就會算數囉... )。

同埋你講得好啱,自己唔擔心,最擔心係點樣教小朋友。如果教佢見有不平事就出聲,又驚佢得罪人多條路難行 (尤其出社會做嘢,有幾多人願意聽忠言?)。教佢寬容啲算數,又驚出面咁多pk會畀人恰。

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 12:31 發表

多謝你,呢個問題我真係自問過好多次。以前細個怕事,但唔出聲自己會唔開心,出聲有怕旁人的目光。而家同小朋友一齊出街,唔出聲又怕囡囡學咗我,遇到不平等事不出聲,跟住我就越諗越多............ ...

[ 本文章最後由 CheukC9 於 08-12-15 13:25 編輯 ]

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:22 發表
唔使多謝,知音難求。其實我見到你呢個post都好開心,因為有人講出我心入面嘅說話。even我老公喺呢個point上面都做唔到完全認同/明白我,因為佢都係比較「寬容」嘅人 (但好彩唔算怕事,佢都試過同個借啲意打尖嘅大陸女人嘈過,嗰時 ...

可能大家性格差唔多,所以先會走埋一齊
我老公都係寬容人
同佢相處時間耐咗
反而唔想見到自己再咁寬容落去。

男爵府

好媽媽勳章

係呀! 我大肚時搭車,多數齋啤我又唔讓坐嘅都係身光頸靚嘅斯文敗類。

原文章由 rilley 於 08-12-15 12:32 發表
我都係咁,做學生時,見到唔順眼,就出聲,
學校所有老師都覺得我係麻煩人,話我攪事,
我時時問自己,係咪比人蝦都唔應該出聲,咁先係大人眼中既乖小朋友?
但我宜家仍然係咁,睇唔順眼就出聲,

我發覺,通常唔守規矩既,好多都 ...

伯爵府

牛年勳章

我尋日遇到個 , 個女人無排隊 , 當我同個仔上車時, 佢'攝'左入黎上車喎 , 佢一路上一路傾緊電話 , 我即時呆左呆 , 但又心諗 , 佢係未識我前面個男人呢?
我一路望住個女人 , 見到原來佢唔識個男人既 , 之後個心都好唔憤氣 , 心諗早知頭先大大聲講'小姐,唔該排隊喎'
平時我見到d老人家或老大肚婆 , 抱住小朋友果d , 打尖 , 我無所謂 , 但係果個女人 , 真係好黑人憎

[ 本文章最後由 CutieSo 於 08-12-15 13:31 編輯 ]
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

複式洋房

原文章由 claudia 於 08-12-15 12:26 發表
明知佢打尖而唔出聲=怕事
知佢有需要而讓佢上先=寛容

比健步如飛的老人家和大肚婆, 無事無幹仲精靈過我的小朋友打尖唔出聲=怕事
比行都行唔穩的老人家, 有病的大朋友, 小朋友上車先=寛容

上車後讓比佢坐一件事, 老 ...

agree!
我讓比佢一件事, 但打尖就唔岩
我細個都好怕事, 但大左就知道好多事唔應該唔出聲
公民教育唔係一定讀書既人先接觸到, 而係大家係社會出一分力去傳遞既
出左聲個個人唔一定聽, 但起碼身邊既人都會知道咩係岩, 尤其有小朋友係到話係好好既教材
我試過講俾友人知我試過出聲話呢d冇公德心既人, 雖然俾友人話返轉到話我八婆 , 但我覺得我唔想因為怕事而助長呢d冇公德心既人lor, 我自問我做左件岩既事, 而且係好事

男爵府

好媽媽勳章

呢兩句從來都唔係我嘅格言,不過我亦唔敢否定呢兩句說話有佢嘅價值。

如果做唔到呢兩句說話所講就謂之低EQ的話,咁我認囉! 自從諗清楚自己定位之後,低EQ呢樣嘢我都認咗十幾年喇。

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:13 發表
1.多一事不如少一事

男爵府

好媽媽勳章

我撐你!

原文章由 yanyan0704 於 08-12-15 13:29 發表

agree!
我讓比佢一件事, 但打尖就唔岩
我細個都好怕事, 但大左就知道好多事唔應該唔出聲
公民教育唔係一定讀書既人先接觸到, 而係大家係社會出一分力去傳遞既
出左聲個個人唔一定聽, 但起碼身邊既人都會知道咩係岩 ...

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:22 發表
..........同埋你講得好啱,自己唔擔心,最擔心係點樣教小朋友。如果教佢見有不平事就出聲,又驚佢得罪人多條路難行 (尤其出社會做嘢,有幾多人願意聽忠言?)。教佢寬容啲算數,又驚出面咁多pk會畀人恰。

我真係好開心,你講晒我想講的野,同埋擔心的野

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:38 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 boganwan 於 08-12-15 11:54 發表
我多數都唔敢出聲

咁點保護自已d仔女呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都好聲好氣話比打尖既人知隊尾係邊, 通常都 work 既(不論佢有無心打尖). 而不論佢係大肚、老人家、小朋友, 我一律都唔會比佢打我尖. 因為我覺得做得出呢d行為, 佢地就係想搵著數, 存心不良. even 我見條隊有我屋企人我都唔會黐埋去, 我一樣行去隊尾自己排.

我以前都好怕事唔敢出聲, 因為驚出聲無人幫拖,自己又驚死. 但依家有個小朋友, 我就一定會出聲, 而且覺得自己又無錯, 點解唔敢出聲呢? 我要比自己小朋友知咩叫做岩, 咩叫唔岩. 亦唔想佢咁怕事.

至於 : "多一事不如少一事 & 忍一時風平浪靜,退一步海濶天空"
就要睇係咩事囉, 好難一既而論. 不過用係打尖就唔岩囉.

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:13 發表
1.多一事不如少一事

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:31 發表
呢兩句從來都唔係我嘅格言,不過我亦唔敢否定呢兩句說話有佢嘅價值。

如果做唔到呢兩句說話所講就謂之低EQ的話,咁我認囉! 自從諗清楚自己定位之後,低EQ呢樣嘢我都認咗十幾年喇。

...

自從做咗人哋阿媽後,我都唔識呢兩句話囉

大宅

原文章由 AndyMah 於 08-12-15 13:39 發表
我都好聲好氣話比打尖既人知隊尾係邊, 通常都 work 既(不論佢有無心打尖). 而不論佢係大肚、老人家、小朋友, 我一律都唔會比佢打我尖. 因為我覺得做得出呢d行為, 佢地就係想搵著數, 存心不良. even 我見條隊有我屋企 ...

原來有好多人同我的諗法一樣,不過我需要惡補我的說話技巧

首頁

尾頁

跳至