想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

2016年6月第一次試有BB,7月5日驗到有孕,個刻開心到喊。之後每日都好眼訓,下腹脹,食唔落野。到了7月尾去做產檢,那天應該是8wk了。懷住開心緊張心情上床檢查。醫生照了良久,才說了兩個字「好慢」。那刻有如俾雷打中,問醫生「咩慢呀」
「心跳呀,得7x,正常都要過100」我聽了後,已經淚流滿面。兩日後,開始有血流出,醫生說已經沒有長大,自己萎縮了,超聲波畫面已模糊不清。
點解...點解係我,那時只諗到這4個字。係醫院做完吸宮,整個人好似失去生存目標。每天行屍走肉,自暴自棄,已經唔知可以點做先可以有BB。期間沒有調理,因為唔想面對,唔去諗。
這幾個月,不斷有朋友報喜,而我心想,本來我是其中一個。看到朋友的BB,心真的很痛。
到了今天,悲傷沒有過去。但是心情重新振作起來。開始面對自己的問題。宜家經期量比以前小,是因為我沒有調理嗎?

男爵府

rabbitmoon 發表於 17-1-24 15:17
2016年6月第一次試有BB,7月5日驗到有孕,個刻開心到喊。之後每日都好眼訓,下腹脹,食唔落野。到了7月尾去 ...

樓主加油,我都經歷過兩次小產,好明白你感受先休養好身體,睇下中醫調理下啦,如果仲後生好快會再有,BB下次帶齊野會再返黎揾你,不要放棄

洋房

傲雪BB 發表於 17-1-24 15:53
樓主加油,我都經歷過兩次小產,好明白你感受先休養好身體,睇下中醫調理下啦,如果仲 ...

多謝,小產後應該點樣調理的?你的經期有沒有比之前小?

男爵府

rabbitmoon 發表於 17-1-24 15:56
多謝,小產後應該點樣調理的?你的經期有沒有比之前小?

經期都同之前差不多,無多無少,你惡露清左未?你可以焗啲木耳陳皮炒米茶飲下,炒米茶要用白鑊炒,唔洗洗米同落油,直接掉啲米落鑊炒,白米慢火烘炒到金黃就得,用個玻璃樽裝起,你可以每次用茶包袋包少少擺落保温壺焗水飲,陳皮同木耳洗下再用水浸軟,陳皮同木耳都係擺入壺同米一齊焗,木耳最好食埋,可清惡露的。你要等惡露清晒先可進補的,否則啲惡露會好難清架!

複式洋房

傲雪BB 發表於 17-1-24 16:19
經期都同之前差不多,無多無少,你惡露清左未?你可以焗啲木耳陳皮炒米茶飲下,炒米茶要用白鑊炒,唔洗洗 ...

炒米茶作用係咩?要長期飲?

男爵府

HChomehome 發表於 17-1-24 18:12
炒米茶作用係咩?要長期飲?

係用黎清惡露,唔洗長期飲,飲兩星期至一個月都夠了,排曬惡露先進補或食下補血野囉,因為每個人體質唔同,所以最好睇下中醫,執啲啱自己嘅中藥調理下身體,如果可以就做下運動,等血氣循環好啲,同埋盡量戒凍飲,飲多啲暖子宮嘅野,如薑茶,紅棗水呢啲,尋晚睇左篇文章,原來宫寒都會影響胎兒著床,因為BB唔鍾意瞓張冷冰冰嘅床,所以黐唔實子宮就容易小產。

大宅

回覆:2016年7月小產,宜家先可以重新振作

加油樓主。我好明白你心情。我都2次了。但兩次都極早期流左。我連胎囊都未見過。要再懷孕的陰影的確好大。點解係我? 點解個天要玩我?…呢幾句我都時常問自己。但上天整定,真係無辦法。大家一齊加油! 祝早孕

洋房

tinoijcc 發表於 17-1-24 18:33
加油樓主。我好明白你心情。我都2次了。但兩次都極早期流左。我連胎囊都未見過。要再懷孕的陰影的確好大。 ...

無錯,大家一齊加油!你幾時再準備懷孕?

洋房

傲雪BB 發表於 17-1-24 18:23
係用黎清惡露,唔洗長期飲,飲兩星期至一個月都夠了,排曬惡露先進補或食下補血野囉,因為每個人體質唔同 ...

我是熱底的,好似好少食物可以進補

別墅

樓主,加油,祝福你!!

男爵府

rabbitmoon 發表於 17-1-24 19:23
我是熱底的,好似好少食物可以進補

所以要睇中醫幫你把脈再執藥了,我係勁寒底,所以要食勁燥熱嘅野

大宅

引用:Quote:tinoijcc 發表於 17-1-24 18:33 加油

原帖由 rabbitmoon 於 17-01-24 發表
無錯,大家一齊加油!你幾時再準備懷孕?
岩岩流炸。。。但唔會抖太耐。高齡了。你開始未?

大宅

我都明白樓主心情,因為我月頭流左,8w, 好傷心
不過我地要加油,bb好快返來。

大宅

2016年6月第一次試有BB,7月5日驗到有孕,個刻開心到喊。之後每日都好眼訓,下腹脹,食唔落野。到了7月尾去 ...

加油! 大家一齊努力!

洋房

kinki2130 發表於 17-1-24 20:17
我都明白樓主心情,因為我月頭流左,8w, 好傷心
不過我地要加油,bb好快返來。 ...

加油,悲傷一定會過去的。期待下次。不過心裡好怕...

別墅

回覆樓主:

你個時間同我好近,不過我流左即睇中醫,明顯好左,你試下睇中醫呀,我覺得係有用,食中藥期間經期準到爆,佢叫我可以開始試啦,我地大家一齊努力

洋房

egyptegypt 發表於 17-1-24 22:12
你個時間同我好近,不過我流左即睇中醫,明顯好左,你試下睇中醫呀,我覺得係有用,食中藥期間經期準到爆, ...

加油呀!可以介紹你的中醫給我嗎?因為不知那個中醫好

洋房

egyptegypt 發表於 17-1-24 22:12
你個時間同我好近,不過我流左即睇中醫,明顯好左,你試下睇中醫呀,我覺得係有用,食中藥期間經期準到爆, ...

你的經期日數和之前有分別嗎?

別墅

rabbitmoon 發表於 17-1-24 22:18
你的經期日數和之前有分別嗎?

我睇大埔李國手,我諗都係就返你住嗰區睇好啲,成日覆診走黎走去好辛苦
我之前唔準係3x日,睇左之後嗰3個月都係29日

大宅

我同樓主一樣身邊有朋友陸續報喜,係好替佢哋高興,但另一邊自己屈埋個心真係好難過,呢兩日都有喊。我係十二月做咗宮外孕手術到而家都未嚟m。唔知幾時再可以岀發

首頁

尾頁

跳至