家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身供開 939 & 2800,新一年想供多一隻
諗緊66定係3好。因為其實唔識股票,只是供黎當儲蓄,希望大家俾D意見,謝謝

複式洋房

我買3號仔已5年,都是月供的方式,現在煤氣在我的股票組合中占比最多,達3成。

個人意見是如果買煤氣,最好是抱著“長期”以及“收息”的心態,不要短炒。煤氣的股息率表面看不高,僅2%左右,但每年十送一紅股,只要長期持有,復利的力量將會相當驚人。我自己就是如此,頭兩年唔覺得煤氣特別強,但現在開始感受到復利帶來的喜悅。

複式洋房

ml6331 發表於 17-1-24 16:27
本身供開 939 & 2800,新一年想供多一隻
諗緊66定係3好。因為其實唔識股票,只是供黎當儲蓄,希望大家俾D ...

我個組合同你差不多一樣 3 66 939
依家唸緊加唔加2800呀

男爵府

ben_to 發表於 17-1-24 17:58
我買3號仔已5年,都是月供的方式,現在煤氣在我的股票組合中占比最多,達3成。

個人意見是如果買煤氣,最 ...

多謝你意見,因為我真考慮一隻長期持有。一但開始供就會一直供落去

男爵府

herman709 發表於 17-1-24 18:34
我個組合同你差不多一樣 3 66 939
依家唸緊加唔加2800呀

因為我唔識,一心只想儲錢,所以2800 丶939比較穏陣

複式洋房

ml6331 發表於 17-1-24 21:34
因為我唔識,一心只想儲錢,所以2800 丶939比較穏陣

其實另外我都有唸2638港燈 收息幾好 不過呢隻boc無得月供

男爵府

herman709 發表於 17-1-24 22:39
其實另外我都有唸2638港燈 收息幾好 不過呢隻boc無得月供

我反而諗1398工商

珍珠宮

ben_to 發表於 17-1-24 17:58

個人意見是如果買煤氣,最 ...

妳這樣說,我有些心動。
請問有冇計過每年回報有幾多?
或從供股到現在的多年回報有幾多?

複式洋房

SS0303 發表於 17-1-25 09:36
妳這樣說,我有些心動。
請問有冇計過每年回報有幾多?
或從供股到現在的多年回報有幾多?
回報分成兩部分,一個是股價的回報,一個是股息回報。

由於煤氣我一直是只買不賣,股價的回報只是賬面數字,每年的情況都不同,多的時候達到3成,少的時候略有虧損。若以截止今日的股價計算,賬面賺了1成多。表面看成績一般般,但我記得很清楚,5年多前我入市時,恒指是在24000點以上,而今日恒指只有23000點,即是煤氣都算跑贏大市。

至於股息回報,則是每年都在穩定上升,從最早的2%,到現在有接近4%了。

其實我最看重的都是股息回報。煤氣每年十送一紅股,即是在每股派息保持不變的情況下,實際落袋的派息每年增加十分之一,因此煤氣才是真正每年穩定增派息的股票。

我計算過,如果買了1000股煤氣,然後一直持有20年什么都不做,股息回報會有幾多呢?

理論上,1年後的股息回報率是2%,7年後是每年3.9%,10年後是每年5.2%,17年後是每年10.1%,20年後是每年13.5%,30年後會變成每年34.9%,這就是復利的力量。

當然,以上計算的前提是十送一紅股的派息政策長期持續。關鍵看你是否相信煤氣能做到這一點。

珍珠宮

ben_to 發表於 17-1-25 16:36

由於煤氣我一直是只買不賣,股價的回報只是賬面數字 ...

謝謝分享

男爵府

以而家呢個價位入手開始供可以嗎?

男爵府

ml6331 發表於 17-1-27 00:12
以而家呢個價位入手開始供可以嗎?

月供基本系不理價錢,時間越長,越見效果,越見成積

大宅

jessiechengkw 發表於 17-1-27 08:02
月供基本系不理價錢,時間越長,越見效果,越見成積

請教:如果美月買一手咁買煤氣會否比月供節省手續費?

男爵府

SABYH 發表於 17-1-29 11:22
請教:如果美月買一手咁買煤氣會否比月供節省手續費?

煤氣每手1000股,上個交易日收市價$14.66,咁即係14660一手,你會系邊度買呢?通常都有最低收費,同埋政府收的稅,如果中銀都要收$100以上,但如果系中銀月供最低收費$50,如你月供$20000或以下都是收$50,用埋信用卡供仲有積分同數期,如戶口的貨都是月供的話,免收倉租,收紅股和利息又免手續費,咁我就覺得月供抵些

大宅

jessiechengkw 發表於 17-1-29 11:35
煤氣每手1000股,上個交易日收市價$14.66,咁即係14660一手,你會系邊度買呢?通常都有最低收費,同埋政府 ...

多謝指教。咁即係月供兩萬以內的話就抵過通過銀行一手手地買(除非一次買好多手)。月供的話邊間銀行最抵?匯豐OK嘛?還是中銀較好?月供可否決定幾時停?有罰款嘛?

男爵府

SABYH 發表於 17-1-29 11:38
多謝指教。咁即係月供兩萬以內的話就抵過通過銀行一手手地買(除非一次買好多手)。月供的話邊間銀行最抵 ...

中銀可用信用卡供。同埋免存倉,各項手續費,同埋南洋現做緊優惠,免3年手續費

匯豐冇咁多優惠

大宅

jessiechengkw 發表於 17-1-29 13:15
中銀可用信用卡供。同埋免存倉,各項手續費,同埋南洋現做緊優惠,免3年手續費

匯豐冇咁多優惠

多謝賜教 聽落中銀好似抵D哦 是否就咁行入分行辦理?

大宅

SABYH 發表於 17-1-29 13:29

請問要開咩戶口先可免3年手續費?

大宅

除了煤氣之外 還有沒其他月供股票年年送紅股呢?

男爵府

SABYH 發表於 17-1-29 13:29

首先你有冇證券戶口
有 就網上可以搞
冇 就要就開戶一次過搞,記得申請綜合戶口,網上理財,信用卡,到時系網上轉換月供的內容就可以了

首頁

尾頁

跳至