跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb打左麻疹混合針(MMR)同水豆針?
可以同一日打嗎?
因健康院話可以, 但c+話要打完MMR後4星期才可打水豆針.

大宅

好媽媽勳章

我個女未打, 但今日去睇醫生時問埋醫生, 佢話係同時打兩針ga! 但佢叫我唔駛急於打針, 因為打完呢支針會發燒既機會極高 (可以話99.999%會發燒既), 所以如果唔想假期時發燒就可以等過哂christmas甚至new year先至打都ok wor. 不過, 如果你係身處歐洲既媽媽就唔好太遲帶bb去打針, 因為呢排個邊爆發出痲疹呀.

大宅

我個醫生都係咁講,一係同日打,一係就隔4星期.我諗住一月初打,咁就希望發燒都可以過年前搞掂晒,因為醫生建議打咗後盡量唔好去人多的地方.

原文章由 Flo0602 於 08-12-15 17:39 發表
我個女未打, 但今日去睇醫生時問埋醫生, 佢話係同時打兩針ga! 但佢叫我唔駛急於打針, 因為打完呢支針會發燒既機會極高 (可以話99.999%會發燒既), 所以如果唔想假期時發燒就可以等過哂christmas甚至new year先至打都 ...

男爵府

我BB上星期二已經打左麻疹混合針(MMR)暫時無發燒, 健康院姑娘話一般打針後5-10日內有機會發燒和出疹, 如果我係你我會分開打, 打完1樣到1樣, 身體都容易接受D, 發燒機會都小D

原文章由 catmame 於 08-12-15 15:35 發表
可以同一日打嗎?
因健康院話可以, 但c+話要打完MMR後4星期才可打水豆針.

大宅

我bb 本來今個星期五打,但星期日參加完party後及去和奶奶吃飯後夜晚流鼻水,昨天更咳,昨天看了私家兒科醫生,她說MMR要健康無病才打, 所以改了大除夕打, 希望到時他無事啦!
水痘針會分開再遲d 打, 因為怕bb 一次受不了太多疫苗 (其實是病菌)

複式洋房

99.999%會發燒咁驚!
C啦! 昨天剛打咗MMR潻, 但仲有個party未去架

原文章由 Flo0602 於 08-12-15 17:39 發表
我個女未打, 但今日去睇醫生時問埋醫生, 佢話係同時打兩針ga! 但佢叫我唔駛急於打針, 因為打完呢支針會發燒既機會極高 (可以話99.999%會發燒既), 所以如果唔想假期時發燒就可以等過哂christmas甚至new year先至打都 ...

大宅

仲要係5-10後先開始發燒,醫生已經叫定我唔好聖誕同過年前打,如果唔係冇得去玩,所以我諗住1月5日個星期先打.

原文章由 Siuhung1205 於 08-12-16 17:51 發表

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Siuhung1205 於 08-12-16 17:51 發表

According to my mama's friends' experience, ALL their kids got fever in 1-2 weeks time after taking MMR vaccination. Don't worry, not high fever but will last for a few days lor...

大宅

原文章由 catmame 於 08-12-15 15:35 發表
可以同一日打嗎?

我c+醫生都叫我打完mmr一個月後先再打水痘針。so我下個月先再帶個女去打...有時覺得佢地都好慘,因為真係好多針打,每次打完見個女喊都好心痛,不過都無辦法?!

不過TORCHWORRD,我個女今次打完MMR無發燒!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個女都咳, 不過我個私家醫生就話可以打 mmr, 但為安全起見都係等佢好返先

d BB 好慘, 咁多針要打, mmr, 水痘針, 仲有肺炎鏈球菌針....

原文章由 okwai 於 08-12-16 13:07 發表
我bb 本來今個星期五打,但星期日參加完party後及去和奶奶吃飯後夜晚流鼻水,昨天更咳,昨天看了私家兒科醫生,她說MMR要健康無病才打, 所以改了大除夕打, 希望到時他無事啦!
水痘針會分開再遲d 打, 因為怕bb 一次受不了太 ...

別墅

原文章由 os2002 於 08-12-15 18:15 發表
我個醫生都係咁講,一係同日打,一係就隔4星期.我諗住一月初打,咁就希望發燒都可以過年前搞掂晒,因為醫生建議打咗後盡量唔好去人多的地方.

我個醫生都係咁講,一係同日打,一係就隔4星期, 我諗住同日打, 因為X'mas & New Year holiday, I can stay at home and take care of my baby.
But don't know if my baby is ok to take both 麻疹混合針(MMR)同水豆針 together.

男爵府

HIHI.. catmame.. C+都SUGGEST一個月後才打水豆..
我個囡上個星期打完麻疹..昨晚發燒..之後全身出汗.. 好耐都無見過佢咁扭計..好在佢今日OK.. 我想分開打對BB好D..

可以同一日打嗎?

大宅

Thank you 咁多位意見, 我阿仔12月8日打完MMR, 無發燒, 不過我都係諗住1個月後先打其他針.

侯爵府

好媽媽勳章

我囝囝昨天打MMR及肺鏈球菌,医生說5-12天有機會發燒或出疹,請問如出疹應怎麼樣做
原帖由 mikehappy 於 08-12-20 13:11 發表
HIHI.. catmame.. C+都SUGGEST一個月後才打水豆..
我個囡上個星期打完麻疹..昨晚發燒..之後全身出汗.. 好耐都無見過佢咁扭計..好在佢今日OK.. 我想分開打對BB好D..

...

別墅

原帖由 wahhwahh 於 09-1-6 14:45 發表
我囝囝昨天打MMR及肺鏈球菌,医生說5-12天有機會發燒或出疹,請問如出疹應怎麼樣做

我亞女出疹我用"鹽西"(唔識打)水同佢沖涼..老人家話等佢出快d,之後都係擦多d lotion....跟住4日後退哂疹~~

侯爵府

好媽媽勳章

Thanks
原帖由 iyanyan 於 09-1-6 19:17 發表

我亞女出疹我用"鹽西"(唔識打)水同佢沖涼..老人家話等佢出快d,之後都係擦多d lotion....跟住4日後退哂疹~~

洋房

水荳針好似係自己出去搵私家醫生打架呵 ! 幾錢度1 針, 同埋係咪1 針就得架喇 ?

複式洋房

我bb打咗, 5 日後發燒,剛剛呢2日出疹.幾日都唔肯食粥,只係食奶同包.好可憐.面都青晒.

等待驗證會員

好大问題

我个女book今月19号打MMR(己经年24),但是否此針_定出疹和發僥,我又要2月头生BB,真煩!

大宅

畀面勳章

我個女尋日啱啱打完mmr.. 醫生話7-10日會有機會發燒.. 已經攞定藥, 六個星期後再去打水痘針

首頁

尾頁

跳至