自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

No. 2

原文章由 bobo 於 08-12-15 16:27 發表
~~深圳 - 吃喝玩樂 Part 7~~

http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1853289&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 雪文 於 08-12-15 16:34 編輯 ]
生日月, 開心過

水晶宮

我老公呢排成日會買D小食俾我, 瓜子, 亞膠棗同蕃薯乾. 其實呢D我而家無咩食啦, 老公特等買俾我食的, 又無理由唔食送俾人加.

下次要唔要同佢講唔使啦.
生日月, 開心過

水晶宮

OKOK,到時先來. 又唔係必須品, 有無都得加.

原文章由 多利是 於 08-12-15 16:37 發表
雪文

你講個隻蜂蜜, 有印像有印像...你5去工展會咩??

if 我去, 搵到, 又拎到, 就幫你買啦~ 我5知自己買5買野, if 自己買好多野, 就未必拎到啦

你到時再 remind 我啦~ ...
生日月, 開心過

水晶宮

Morning !

鍾菜香港都好出名, 我都想去試.

原文章由 cc0524 於 08-12-16 09:09 發表
早晨~~

生日月, 開心過

水晶宮

CC : 我想問你做蒜頭醋成功未呀, 我今日心血來潮想整呀, 因姑奶俾咗大量蒜頭.

最好係要用咩醋呀. 我上网再睇睇
生日月, 開心過

水晶宮

我上yahoo揾到你呀.

我有呢D問題

各位, 我想試浸蒜頭醋,大家成功未呀 ?
要唔要加冰糖, 點解我係网到見有些要加鹽同冰糖呢 ??

我都諗住去Jusco買醋, OK的是嗎.

蒜頭除皮要洗嗎, 咁會否有水份會發霉呢 ??

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:08 發表
你又知我有整蒜頭醋既??? 我前前後後都整左五~六樽啦!! 我係 JUSCO 買日本米醋浸, 要浸起碼一個月架, 不過自從荃灣 JUSCO 再買唔到日本米醋之後我就無再浸啦!!

...
生日月, 開心過

水晶宮

點解無日本米醋呢 ??? lunch我去睇睇

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:08 發表
你又知我有整蒜頭醋既??? 我前前後後都整左五~六樽啦!! 我係 JUSCO 買日本米醋浸, 要浸起碼一個月架, 不過自從荃灣 JUSCO 再買唔到日本米醋之後我就無再浸啦!!

...
生日月, 開心過

水晶宮

係呀, 你打蒜頭醋, 就會揾到加啦

lunch我去買醋, 下午報告.

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:39 發表
下~~ 上 yahoo 搵到我????

...
生日月, 開心過

水晶宮

係呀, 我都想講呢個問題, 我想用柚子密的玻璃瓶得唔得呀, 我想試浸少少先. 唔成功都無咁晒嘛.

柚子密都未食完, 要清潔加空乾, 都有幾日.

JJA仲未上來, 唔知佢去工展會買唔買到老友記呢 ?

原文章由 cc0524 於 08-12-16 12:08 發表
你返工度真係方便, 乜都有得賣!!!

咁你屋企有無大玻璃瓶??? 浸起黎都好大樽架!! 我係街市買八珍甜醋既樽黎浸架!
生日月, 開心過

水晶宮

yuenfong,你問我呀, 我未去呀. 好貴唔舍得.

我同事去咗話好正, 你去試完返來報料啦.

原文章由 yuenfong 於 08-12-16 13:01 發表
雪文

你幾時去四海一家?
我book咗做冬去呀
俾啲意見喇!
生日月, 開心過

水晶宮

CC : 我買咗純米醋, 500ML $17.9.-

係浸咁多先, 先行試驗. 等我report. 我諗住唔會去睇佢, 20日內. 怕見到green會俾我扔咗佢, 上次我試過就係咁啦
生日月, 開心過

水晶宮

今日我去咗二間crabtree, 無晒六支裝handcream啦.

我試咗隻coatmilk味handcream, 臭到呀
生日月, 開心過

水晶宮

幾錢呀, 近那里 ? 有朋友下星期請我入場呀, so我都會去逼下.

有無見天上野的地拖, 今日我見jusco佢的電視廣告好似幾好.

另你話的年糕是否 Korea加, 圓筒裝細細條的, Jusco賣 $25.9.

另Jusco有 LULU, 但極 潤.

凡士林, 我揾唔到骨膠元呀, 萬0 & jusco都無. 普通裝就有.

忙呀, 等陣來睇你的回復.

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:00 發表
雪文,

我買到la , 嘩好多人呀!mouth:
生日月, 開心過

水晶宮

JJA,唔好意思, 講多次咸魚醬點煮呀, 配咩來煮 ?

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:20 發表
雪文,

1. 大澳老友記咸魚醬$45(大) $25(小)
2. 有天上嘢 counter
3. 吉吉島年糕是日本 Topvalu 牌, 圓餅形的, 似迷你光酥餅size, 白色的
生日月, 開心過

水晶宮

有無得試食呢 ? 好唔好味過鯉魚門的雞仔餅 ??

肥呀

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:23 發表
係雞仔餅大王 counter 呀, 都幾貴, 分$16 / $20 / $22 /$3x 不等, 但真係好食, 我平時唔食雞仔餅ga, 覺得好臭, 但佢果d又脆又香!
生日月, 開心過

水晶宮

人哋買唔到呀

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:30 發表
覺唔覺佢一搽上手就好快被吸收晒, 唔會痴立立咁, 只剩番滑 , 我就最鐘意係咁 !
生日月, 開心過

水晶宮

好, 等我又買一大can先. 仲有咩新食法, 大家分享吓, 蒸豆腐得唔得呢 ???

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:33 發表
我最鐘意用來炒蜜糖豆雞柳, 老公次次食到lam lam 脷
媽咪用來炒西芹茄子鮮魷都good ar
生日月, 開心過

水晶宮

我唔敢去磅

原文章由 JJA 於 08-12-16 15:40 發表
好奇怪wor, 我喱幾日仲瘦左2磅, 可能成日去"泠"街, 行親都3-4 hours, 好大運動量 , 下午又食左d小食, 飽到冇食dinner, 咁就瘦左 e+ 116 lbs
生日月, 開心過

水晶宮

葯房睇過一間. 等我又去look look先.

報埋料俾MM听, 佢哋係葯房格價專家

原文章由 cc0524 於 08-12-16 15:35 發表
你有無去藥房問過者??? 可能太細枝佢收埋左你睇唔到呀!!
生日月, 開心過

水晶宮

大澳咸魚醬炒唐生菜
麻香咸魚醬蒸茄子
豆付好滑,想不到咸魚醬原來可以用來蒸豆付,而且仲好好味
欖油起鑊,爆香薑蓉,即下豬肉碎炒至轉色,再下日本醬油(非魚生用之甜豉油)、糖、鹽、胡椒粉、麻油,還有1.5湯匙咸魚醬,兜勻便下豆腐丁,再下100ml水,煮滾,收慢火,待收汁,即下紅辣椒粉及蔥,兜勻便熄火。

入口咸香,配上豆腐的鮮嫩,是個好配搭,若非咸魚醬的功效,此菜食味必缺乏層次感。

咸魚醬蒸豬肉

上yahoo search咸魚醬, 又見到JJA個大名
生日月, 開心過

首頁
12345...19

尾頁

跳至