母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我每次泵完奶個胸都重有硬塊係入面....按下去好實好硬重好痛....點按都唔散...點算呀......我每次用電泵泵完奶都用手揸.....揸到手痛都重好硬同大大粒/硬....係唔係發炎呀?

侯爵府

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-15 16:51 發表
我每次泵完奶個胸都重有硬塊係入面....按下去好實好硬重好痛....點按都唔散...點算呀......我每次用電泵泵完奶都用手揸.....揸到手痛都重好硬同大大粒/硬....係唔係發炎呀? ...

我會埋身比細佬再啜, 之後就會無左

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-15 16:51 發表
我每次泵完奶個胸都重有硬塊係入面....按下去好實好硬重好痛....點按都唔散...點算呀......我每次用電泵泵完奶都用手揸.....揸到手痛都重好硬同大大粒/硬....係唔係發炎呀? ...

我泵0個陣會用手按住0個個位0黎泵, d奶就出到0黎

別墅

原文章由 jjwmkk 於 08-12-15 18:47 發表

我會埋身比細佬再啜, 之後就會無左

BB唔肯埋身呀

別墅

原文章由 siujanjan 於 08-12-16 09:17 發表

我泵0個陣會用手按住0個個位0黎泵, d奶就出到0黎

我按極都冇奶出

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-16 10:07 發表

我按極都冇奶出

用熱毛巾敷都唔得? 或者沖個暖水涼, 搵花曬沖住0個個位, 之後再泵?

別墅

原文章由 siujanjan 於 08-12-16 11:25 發表

用熱毛巾敷都唔得? 或者沖個暖水涼, 搵花曬沖住0個個位, 之後再泵?

一早起身我已用熱毛巾敷再加按摩先泵....泵完成個鐘加埋有9oz...舊嘢重係度....
lunch 冇熱水...只好按摩完先泵....一個鐘後加埋又有9oz...舊嘢still係度....
放工回家.....沖完個熱水涼...即刻泵......又係咁.....

10:30個轉....我點按點jar..都攪唔好佢.....我怕越來越大舊...會發炎or少奶......我是否要去睇醫生or去健康院呢?

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-16 11:38 發表

一早起身我已用熱毛巾敷再加按摩先泵....泵完成個鐘加埋有9oz...舊嘢重係度....
lunch 冇熱水...只好按摩完先泵....一個鐘後加埋又有9oz...舊嘢still係度....
放工回家.....沖完個熱水涼...即 ...

如果係我我就去醫生度搞, 因為樓下就係, 去健康院要等好鬼耐咁

之前上網睇d媽咪0既blog, 0岩0岩生完b谷奶, 阿b又未識食, 係搵老公搞掂0架, 你可以試0下, 我諗你老公會好樂意

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

以上各位媽媽的意見都可以有幫助你的. 你試過了嗎?

我想知道以下的情況:
1. 你發現有硬塊的位置是否固定的呢?
2. 是在甚麼位置呢?
3. 是多大的呢?
4. 硬塊有了多久呢?

一般來說, 當有硬塊或痛時, 是盡量避免用奶泵擠出. 因為機械式的擠壓, 好容易會扯傷乳腺.

最理想是讓bb吸吮, 或請丈夫代勞. 以下巴位置對準硬塊位置去吸吮, 是較為有力把乳腺吮通. 有時要對準下巴位, 母乳媽媽可能要臥在床上就位.

當然, 餵哺、吸吮、擠奶或擠壓前, 一定要先做熱敷和按摩, 使硬塊位置軟了後才被吸吮. 如果情況不是容易處理, 就要請人幫忙推散硬塊. 最好是帶出bb請醫生、母乳餵哺專家或到母嬰健康院處理, 能夠與可以幫助你的大人一同前往是最理想. 讓他在旁認識正確的按摩和推散硬塊的方法, 以備不時之需.

同時, 請他們觀察一下你寶寶吃奶的情況, 以提供輔導, 避免乳腺閉塞或硬塊的出現. 最基本的方法, 就是bb正確吸吮, 母親餵哺姿勢正確外, 還有盡量讓bb可以吃到不同位置的乳腺. 因此, 不同的餵哺方式都要常用.

容易發炎或乳腺閉塞的媽媽, 可以讓寶寶臥在床上, 媽媽在其上就位置. 又或者寶寶置放在靠近床邊的位置, 媽媽就坐在地上倚在床邊, 一邊以手扶著寶寶的安全, 一邊餵他.

以熱毛巾熱敷, 我們會發現弄熱毛巾的熱水要手可以接受才能扭乾來用, 所以溫度卻不夠熱. 建議考慮以下的方法:

1. 以奶瓶或可盛熱水的密封瓶盛載熱水, 然後以乾毛巾包裹來代替熱毛巾, 利用毛巾的厚薄調節, 就可以得到適合自己的熱度來用.

2. 以米或紅豆之類的豆盛於一隻中度的長棉襪或布袋, 縛好入口, 就放進微波爐內(記得在米袋旁加半碗左右的水)弄熱. 溫度會持久些, 同時涼卻了, 又可以叮熱.

3. 依以上2的方法, 轉用粗鹽, 可以幫助消炎鎮痛.

請切記不要過度熱敷, 這反而會令血管腫脹, 因此, 3-5分鐘是適度的.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

原文章由 siujanjan 於 08-12-16 12:18 發表

如果係我我就去醫生度搞, 因為樓下就係, 去健康院要等好鬼耐咁

之前上網睇d媽咪0既blog, 0岩0岩生完b谷奶, 阿b又未識食, 係搵老公搞掂0架, 你可以試0下, 我諗你老公會好樂意 ...

我屋企樓下冇女醫生
佢兩父子都唔肯呀

別墅

原文章由 Glad 於 08-12-16 13:06 發表

以上各位媽媽的意見都可以有幫助你的. 你試過了嗎?

我想知道以下的情況:
1. 你發現有硬塊的位置是否固定的呢?
2. 是在甚麼位置呢?
3. 是多大的呢?
4. 硬塊有了多久呢?

一般來說, 當有硬塊或痛時, 是盡量避免用 ...

1. 你發現有硬塊的位置是否固定的呢? 係呀!
2. 是在甚麼位置呢? 胸的側面同中間位置...右邊乳頭側按下有d痛
3. 是多大的呢? manjong咁大
4. 硬塊有了多久呢? 個幾月la

我屋企冇mircowave.喎...

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-16 14:18 發表

我屋企樓下冇女醫生
佢兩父子都唔肯呀

我睇男醫生啦, 有姑娘監場0既, 冇所謂啦

大宅

死按爛按都要按鬆佢,醫生睇怕都係咁啫.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

別墅

原文章由 Jojolaw99 於 08-12-16 14:57 發表
死按爛按都要按鬆佢,醫生睇怕都係咁啫.

我已經好大力咁按,佢都唔鬆, 痛到死, 有時按按下走咗去另一面, 按到手指痛同埋d關節起"尋"tim.....

大宅

死啦! 我呢幾日都係咁,其實已經有俾b仔啜,但可能位置唔啱,好少少之後好快就嚟過! 但我o既硬塊唔係一舊,係一條係右胸上方,都有成4-5cm長,1-2cm圓周...

宜家好鬼痛,但又唔知點餵b仔先會好d,學BOBWIN話齋,乜方法都唔得,真係好痛呀!

不過,我都已經book左明天去睇醫生,因為除左呢個問題外,右邊乳暈對下仲有一達疑似濕疹,痕到死...就係雙重打擊之下,我都係決心去睇次醫生...

別墅

我都有想過去睇醫生....咁需唔需要泵完奶先去呢?

大宅

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-16 17:01 發表
我都有想過去睇醫生....咁需唔需要泵完奶先去呢?

我通常早上8am泵完奶返工,明天就約左11:15am,等我睇完後再回來update啦! 不過我都係第一次睇,唔知得唔得呢!

大宅

今日睇左醫生了,有關硬塊問題,的確係要俾b仔啜多d,但疑似濕疹問題,醫生則說可能是"癬",現在開了藥膏俾我搽,希望好d啦! 真係痕到死呀!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊