影視娛樂

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

MC1128 發表於 17-2-3 01:58
E4 你應該滿意,一集推進了好多劇情。但我對個啲士大夫挾制皇上呀、貪官污吏呀,興趣不大,無又唔得,好矛 ...

你看得很快呢!我要今晚才有時間看。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

E4 你應該滿意,一集推進了好多劇情。但我對個啲士大夫挾制皇上呀、貪官污吏呀,興趣不大,無又唔得,好矛 ...
第四集劇情去得快D,好睇!個石順一早都知佢心腸唔好,估唔到佢會咁狠毒。所以千祈唔好得罪女人。
有冇人知宋承憲之後會不會以時裝造型出現現代?定係純粹出現係古時?

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

E4未睇, 係做左邊個老婆?

瑪瑙宮

Pr0udfish 發表於 17-2-2 14:10
我今早睇韓迷版E3,愈睇愈唔對路,完全接不到劇情,原來我之前睇嗰兩集係台灣愛奇藝版,節奏慢了韓迷版起碼 ...
有唔同版本?唔怪得睇第3集開頭接唔到E2個尾啦, E3冇啦啦同個男二傾計

瑪瑙宮

familyking 發表於 17-2-2 22:05
第三集的確有點悶,沒有點耐性,或如果不是李英愛呢三個字,可能巳忍不住棄了。有點為這劇擔心 ...
講古代童年我又覺得幾好睇,會唔會似大長今咁講好多集細個先講大個?

子爵府

Pollyowen 發表於 17-2-3 16:52
E4未睇, 係做左邊個老婆?

連名都嗡唔出,E3有個書生賴在烏竹軒唔走嗰個

瑪瑙宮

MC1128 發表於 17-2-3 17:56
連名都嗡唔出,E3有個書生賴在烏竹軒唔走嗰個

我連佢個樣都冇認真望

瑪瑙宮

Pr0udfish 發表於 17-2-2 22:32
E3悶嗎?我覺得可以喎,一對小情人給我相當好感,用比翼鳥蓋印作為鑑證線索,令幅金剛山圖立即浪漫起來

刀 ...

我都覺得少年版吸引好多

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-2-2 14:10 我今

原帖由 Pollyowen 於 17-02-03 發表
有唔同版本?唔怪得睇第3集開頭接唔到E2個尾啦, E3冇啦啦同個男二傾計
係呀,我之前睇的E2,做到智允撞車後昏迷不醒,在古代發現了金剛山圖就作結,跟住睇韓迷應該即是SBS版E3,一開始智允就同刀仔有傾有講,古代小情人拖埋手仔添,睇得我一頭霧水

睇返韓迷版E2至知,原來我足足睇漏左20分鐘!

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-2-2 22:32
E3悶嗎?我覺得可以喎,一對小情人給我相當好感,用比翼鳥蓋印作為鑑證線索,令幅金剛山圖立即浪漫起來

刀 ...

我睇到3, 睇super 愛姐叫李知倫,你既係智允?古代的畫面拍得靚到阿女成日說係假既

子爵府

果然第四集劇情推進不少,又打又殺,更有最慘情的愛人結婚了,新郎不是你。真有點梁祝feel,比梁祝更慘是生分,而不是死別。一福畫加詩句搞出牽年大波。這些與古代中國一樣,喜歡玩文字獄,貪官污吏,無能皇上,無辜百性......

有點不明,李謙在師任病重時出外找大夫,無啦啦去了幾天,又沒交代何以去了那麼久,回來時還好輕鬆,沒再提大夫的事,當然事後師任堂結婚大吵大鬧是另外一回事,但失蹤的幾天究竟何處去?

子爵府

tung0409 發表於 17-2-3 21:35
我睇到3, 睇super 愛姐叫李知倫,你既係智允?古代的畫面拍得靚到阿女成日說係假既
...

古代畫面真的很美,有些地方美得像畫,真的不知是真是假呢!

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-3 16:09
第四集劇情去得快D,好睇!個石順一早都知佢心腸唔好,估唔到佢會咁狠毒。所以千祈唔好得罪女人。
有冇人知 ...

差不多人人都有穿越,連師任堂個跟班肥妹仔/現代街坊,李謙/學弟,皇上/衰教授,師任堂/助理教授,很多都有兩個角色,無理由宋沒分身吧!可能到時又化身現代版什麼有名教授或藝術家之類,與愛姐於現代版再續前緣吧!

子爵府

familyking 發表於 17-2-3 22:26
差不多人人都有穿越,連師任堂個跟班肥妹仔/現代街坊,李謙/學弟,皇上/衰教授,師任堂/助理教授,很多都 ...

我想有宋的現代版,最緊要著西裝,你知我西裝控。真係唔鐘意韓劇古裝男扮相,又要留鬚,未見過好様的

子爵府

MC1128 發表於 17-2-3 22:55
我想有宋的現代版,最緊要著西裝,你知我西裝控。真係唔鐘意韓劇古裝男扮相,又要留鬚,未見過好様的:bash ...

我最不喜歡韓國古裝戲服,男人個個高腰腰帶,搞到好似好矮,女的下擺又好論盡....中國古代服精彩漂亮得多。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:familyking 發表於 17-2-3 22:26 差

原帖由 MC1128 於 17-02-03 發表
我想有宋的現代版,最緊要著西裝,你知我西裝控。真係唔鐘意韓劇古裝男扮相,又要留鬚,未見過好様的:bash ...
我依家覺得刀仔似男一多啲,宋生出唔出嚟我無所謂噃

wiki 只寫了宋承憲出演李謙一角,估計現代版無佢份,又或者好似步步四爺咁,結局最後一幕扮下似曾相識嘅路人甲囉

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-2-2 22:32 E3悶

原帖由 tung0409 於 17-02-03 發表
...
我睇頭兩集叫徐智賢,呢兩集叫徐智允, 應該係賢允倫幾個漢字都同音卦

Super版據聞配埋音添喎,不過愛姐嗓音溫柔,聽原音最享受。你睇的配樂又如何呢?我感覺我兩個版本連配樂有別的

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-2-3 23:25
我睇頭兩集叫徐智賢,呢兩集叫徐智允, 應該係賢允倫幾個漢字都同音卦

Super版據聞配埋音添喎,不過愛姐嗓 ...

我在家睇Super是配音,有配音d 女才肯讓部電視我睇…佢地小學雞聽韓文要追字幕唔肯過我都似(家中電視我一向好少睇,俾女睇卡通多), 配樂都ok 呱,冇睇第二個version冇比較,有時又要解釋下俾女聽(古代用詞佢地少睇唔太明,連咩係成親都唔知…所以我只知道下劇情…同自己一人煲劇好唔同)

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-2-3 23:25 我睇

原帖由 tung0409 於 17-02-03 發表
我在家睇Super是配音,有配音d 女才肯讓部電視我睇…佢地小學雞聽韓文要追字幕唔肯過我都似(家中電視我一 ...
正呀,以後多個藉口煲劇喇,我細時睇粵語長片,民間傳奇呢啲,學到不少字詞架,睇師任堂E3連歐陽修的蝶戀花都可以學埋,一於同囡囡齊齊鑽研多啲古裝劇啦

禁止訪問

首頁
12345...16

尾頁

跳至