影視娛樂

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

Marians 發表於 17-2-25 15:08
無現代版, 好睇好多, 第9,10 集

稍有進展,但欠驚喜!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Marians 發表於 17-2-25 15:08
無現代版, 好睇好多, 第9,10 集
好的,謝謝!我都覺得古裝版好睇D

侯爵府

familyking 發表於 17-2-25 19:20
第九集尾有些現代交代奶奶終於知道新抱被大學辭退,及尾時若隱若現李謙現代版真身,但仍未有正面現身。而 ...
我睇既版本唔記得第7集定第8集已講左呀奶奶從一班太太團口中知道呀心抱比人抄魷魚,你係咪講依場戲?
反而冇見過若隱若現李謙現代版真身,你睇邊個片源?等我睇下搵唔搵到八下先^^

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-25 23:26
我睇既版本唔記得第7集定第8集已講左呀奶奶從一班太太團口中知道呀心抱比人抄魷魚,你係咪講依場戲?
反而冇 ...

吓,咁奇 現在集中看台灣版,是dailymotion 片源,是繁體字。我看第九集尾,有幕疑似宋的人,在外國揸住長鏡頭映畫,但背光,看不清樣貌,看似攝影師或藝術家之類。

侯爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-10 16:38
睇完5,6集,師任堂都幾命苦,嫁着個咁既老公。字幕唔打佢係師任堂老公,完全唔知依個大叔就係,真係一朵鮮 ...

第5,6集真係悶悶地,睇到後來開始好睇返!我覺得古代嘅劇情好睇個現代好多,睇到第10集~

侯爵府

familyking 發表於 17-2-25 23:50
吓,咁奇 現在集中看台灣版,是dailymotion 片源,是繁體字。我看第九集尾,有幕疑似宋的人,在 ...
除左dailymotion, 仲有咩片源有11集? 千尋同maplestage 今次都係用dailymotion版, 個片源框框好細, 放唔到大,睇唔到D字幕, 同埋我應該睇開濃縮版, 節奏快D果個, 依家都唔知去邊睇好

大宅

我在千尋下載左第十一集, 但都唔係第十一集, 好似第十集來的, 激死人

侯爵府

magiee 發表於 17-2-26 15:31
第5,6集真係悶悶地,睇到後來開始好睇返!我覺得古代嘅劇情好睇個現代好多,睇到第10集~
...
我睇開濃縮版, 7,8,9,10集 已經覺得比較好睇, 不過第10集講師任堂同遊牧民族點樣有粥食粥, 有飯食飯寺造紙我覺得over 左D

侯爵府

小bonbon 發表於 17-3-3 10:26
我在千尋下載左第十一集, 但都唔係第十一集, 好似第十集來的, 激死人
依個片源係加長版, 都唔係我睇開果個, 仲要個框細到睇唔到, 睇開濃縮版果個剪接正常好多

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 10:28
我睇開濃縮版, 7,8,9,10集 已經覺得比較好睇, 不過第10集講師任堂同遊牧民族點樣有粥食粥, 有飯食飯寺造紙 ...

我一直睇 SBS 版,全古裝,叫做劇情順暢左好多,但同意 JM 講情節好 over,特別是師任堂憑自己同阿香兩人之力,夠膽接五日五千張紙訂單,講真做生意唔計生產capacity只計信念,到時輸死都唔抵可憐

呢幾集我覺得如果李英愛換一套宮女衫,佢直情就是在演大長今,可惜此劇非彼劇,長今在宮內有親如母親的韓尚宮,一班共同成長的好朋友,身邊團團轉有養父母好師傅,還有最攞命兩個男人兩種愛慕各種成全。。。親情友情愛情,呢套師任堂統統欠奉

都係嗰句,呢套唔難睇,可以追落去,但無法令觀眾投入

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 11:47
我一直睇 SBS 版,全古裝,叫做劇情順暢左好多,但同意 JM 講情節好 over,特別是師任堂憑自己同阿香兩人 ...
SBS 就係想拍到大長今feel, 可惜完全不是果回事
同意其實套劇唔難睇, 不過同本身期望有D落差.

JM請問你搵唔搵到SBS 版11集接番第10集講到去市集賣紙比人趕走未, 搵左好幾個網都搵唔到.

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 18:18
SBS 就係想拍到大長今feel, 可惜完全不是果回事
同意其實套劇唔難睇, 不過同本身期望有D落差.

我直接用百度網盤下載了,睇左幾分鐘,當然係宜城君英雄救美囉

睇預告佢知道當年雲屏寺真相,會忍唔住向師任堂示愛,古代有夫之婦喎,點攪呀?

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 20:39
我直接用百度網盤下載了,睇左幾分鐘,當然係宜城君英雄救美囉

睇預告佢知道當年雲屏寺真相,會忍唔住向 ...
謝謝!我試下去搵下。
我唔記得係依度JM講定第二個網講,為左做就師任堂同李謙再續前緣,會先安排師任堂個癈柴老公不忠先,等依段婚外情情有可原,唔知係唔係呢?

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 10:23
除左dailymotion, 仲有咩片源有11集? 千尋同maplestage 今次都係用dailymotion版, 個片源框框好細, 放唔到 ...

對於這不同版本的問題,我都覺很令人煩惱。我之前都是看台灣版繁體字版。正如姊妹說,都是dailymotion 版,所以全部縮細畫面。但因我在電視影幕看,所以須細,仍能看。因怕轉看SBS大陸簡體版會接不上。所以真令人懊腦!但可能下次未必能忍受它的畫質而轉軚了。

侯爵府

familyking 發表於 17-3-3 22:44
對於這不同版本的問題,我都覺很令人煩惱。我之前都是看台灣版繁體字版。正如姊妹說,都是dailymotion 版 ...
我如果再搵唔到睇開個版本即係迫我棄,不過有D唔忿氣劇情開始講李謙知道真相就冇得睇,我會再搵下或者等多兩日睇下有冇片源再出

侯爵府

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 23:04
我如果再搵唔到睇開個版本即係迫我棄,不過有D唔忿氣劇情開始講李謙知道真相就冇得睇,我會再搵下或者等多 ...

積係myTV 提供既版本會不一樣?

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-3-3 22:44
對於這不同版本的問題,我都覺很令人煩惱。我之前都是看台灣版繁體字版。正如姊妹說,都是dailymotion 版 ...

各位不妨入貼吧睇睇呢個貼,樓主好有心機recap每集兩個版本的內容

http://tieba.baidu.com/p/4957177735?share=9105&fr=share&see_lz=0

我未睇最新兩集,但照該樓主所寫,SBS版進度快好多,刪除曬現代的無聊戲,不如你地都轉船啦

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 22:02
謝謝!我試下去搵下。
我唔記得係依度JM講定第二個網講,為左做就師任堂同李謙再續前緣,會先安排師任堂個 ...

我都見過有網友講,歷史上師任堂老公的確有個愛妾,那個時代這款男人叫風流名仕,女人就絕不可能有婚外情吧?

其實我愈睇愈覺得宋承憲演得瀟灑倜儻,可惜個角色一味要佢追住個已婚婦人癡心妄想,確係浪費!

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 23:36
各位不妨入貼吧睇睇呢個貼,樓主好有心機recap每集兩個版本的內容

http://tieba.baidu.com/p/4957177735? ...

我剛看完十一集台灣縮图版,正參考同一集的大陸版,發現完全不一樣,因完全沒看過,看來可能是台灣繁體第十二集。明天看完台灣第十二集,再回頭看返大陸十一及十二應下次可全面退去看大陸版了。真的令人看得一頭霧水,兼麻煩。
明天讓我看完全部再討論。

男爵府

HappyHappyMa 發表於 17-3-3 22:02
謝謝!我試下去搵下。
我唔記得係依度JM講定第二個網講,為左做就師任堂同李謙再續前緣,會先安排師任堂個 ...
廢柴老公應該同酒家老闆娘搭上,不過個老闆娘似係有目的,唔知係卮錢定係有其他

都係咁先至可以令李謙同師任堂明正言順一齊

首頁
45678...16

尾頁

跳至