懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日懷孕已經29週了
由7月驗到有已經去QE預約產檢及床位
因為當時我係醫管局員工,咁就直接經登記處約左QE的L座 即員工診所做產檢
但我係自己懷孕16週時因爲身體問題已經辭左職養胎。

21週時依舊有去QE做照結構
而一直都期待見醫生,亦都有好多問題需要問到醫生。因為一直都覺得見醫生個週數好大

我亦有哂覆診期,預約左今日去L座第一次見醫生。
去到登記既時候先話唔比我睇,話我已經唔係員工,就連我個床位都取消埋。叫我考慮去第二間生

我宜家腹大便便,行步路都好辛苦咁仆出黎睇醫生
叫我返屋企等消息?仲話返我應該要通知佢地我冇做。我老公專登請假黎同我睇醫生

如果我有早知,我就唔會攞自己黎辛苦啦。我仲有兩個月就生,又話宜家下面街症唔收我,
咁我點呀?我好驚呀 各位媽媽我應該點算

我成個孕期已經好大壓力好擔心,宜家話連床位都唔肯比我,自己又就生,我真係好唔開心呀

大宅

回覆樓主:

你住邊?就近公立醫院無得唔收你。如果唔係醫管局員工,qe有權唔收跨區。你有無問清楚先遲職?

子爵府

畀面勳章

chunwing1314 發表於 17-2-1 14:30
今日懷孕已經29週了
因為當時我係醫管局員工,咁就直接經登記處約左QE ...

因你16週已離職
即不再是員工,不能享有員工產檢福利,這很正常,而你離職後亦應該要通知返醫院,轉返去你所住所屬醫院做產檢
你睇返自己既住址係屬邊間醫院,去返做登記

大宅

今日懷孕已經29週了

你都識講產檢係員工診所,宜家你唔係員工就不應再有呢個福利,咁都好岩。其實book 其他公立醫院應唔難,實有位比你,私家醫院仲易,時間係需要的,你也可以搵屋企人代辦,寫定授權書就得。

別墅

Aprilacm 發表於 17-2-1 16:14
你都識講產檢係員工診所,宜家你唔係員工就不應再有呢個福利,咁都好岩。其實book 其他公立醫院應唔難,實 ...

如果你有好多問題問醫生應該去私家產檢,政府既檢查每次吾過3分鍾。

大宅

今日懷孕已經29週了

私家一定有位,你有冇睇私家?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有香港身份証一定有公立位!樓主快啲去登記先喇!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

去番自己區醫院做登記,一定收。如醫院未能安排近期見醫生,就去私家睇次先。

複式洋房

今日懷孕已經29週了

叫L block 醫生寫轉介紙比你去就近醫院安排。
或者留番係qe, 不過要去日間覆診。
始終你不再是員工,不能係L block FOllow up .

另外,以我所知,冇預先留床位的安排。
應該係你在那一間醫院跟,就會有床。不過到時係住普通房/二等房(如果有位)。

大宅

noodlemama 發表於 17-2-1 16:32
如果你有好多問題問醫生應該去私家產檢,政府既檢查每次吾過3分鍾。

你會不會覆錯人?我唔係樓主和

而且我都唔知我有咩問題要問醫生和(emoji)
下次覆人時睇清楚先覆啦

係人都知政府檢產hea 做啦,唔提我都知

大宅

noodlemama 發表於 17-2-1 16:32

.

別墅

Aprilacm 發表於 17-2-1 22:26

我想答樓主,佢話好多問題問

Sorry一時手快睇完你個post就on top

別墅

Aprilacm 發表於 17-2-1 22:26

經過今次一定會睇清楚⋯

別墅

回覆樓主:

其實我係九龍區,正常應該有床位
但唔明佢點解唔肯收我,叫我去第二間
我第一胎咩都唔識,講真寧願佢當時安排我排普通產檢都唔去咩員工診所,起碼都有得做產檢見醫生先。

而且所謂既員工診所,我根本就冇用過佢地既任何福利,之前做既照結構都係助產士係醫院幫我排街症比期我,我咪跟住佢去做囉。今日先叫做第一次去L座見醫生

即使我已經唔係員工,係咪都應該可以登記返先?

有左咁耐終於等到見醫生,去到先話見唔好的確好失望,佢hea唔hea另一回事,我又未睇過。
因為我真係有需要搵醫生問野

而且我自己有哂地址証明都話唔收,我都唔知我宜家可以去邊度生,好旁煌

伯爵府

唔駛驚。 係咪有誤會
九龍邊區先。 九龍唔一定代表QEH
我表妹30週先返香港搵醫院, 冇問題冇困難
你有咩特別問題想問醫生?其實staff clinic 我以前當街症咁睇, 佢地未必係專科。 你可以出外搵個私家睇, 平平地600到一千都有大把選擇

你係去婦產科問定問staff clinic ?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

九龍區其實都仲有分qe,廣華,聯合醫院架,邊區九龍先得,況且qe一早唔係咩症都收,你辭左職其實應該自己留意有咩手續要搞要跟,真係身體有問題就搵私家睇先啦,好過慢慢等政府,你依家要跟住址搵返係屬於邊間醫院先啦,再約過晒醫生既期先啦

男爵府

真係咁擔心就去私家生啦,一定有位,我32週英國返香港,啱啱過年前去私家俾訂都仲趕得到。而家啱啱34週。其實5想洗錢都5洗驚,你有香港身分證,政府無得5收嫁。

大宅

D-chan 發表於 17-2-2 10:11
真係咁擔心就去私家生啦,一定有位,我32週英國返香港,啱啱過年前去私家俾訂都仲趕得到。而家啱啱34週。其 ...

其實都唔明樓主擔心d咩。
一、公立醫院一定有位比佢,只是要按佢住的地區醫院未必qe
二、如果有好急的問題要問醫生,直接搵私家婦產科就可以
三、就算book 唔到公立,到你作動時直接去醫院,醫院唔會趕你走
四、book 私家床位仲易啦,我之前幫人book 時個孕婦都36周一樣有床位

大宅

qe吾收你都係因為真係好多人, 我都係喺qe度生, 入面就好似個戰場咁, 所以吾好再諗qe, 廣華都可以吾洗諗, 試下聯合啦...

男爵府

chunwing1314 發表於 17-2-2 01:34
其實我係九龍區,正常應該有床位
但唔明佢點解唔肯收我,叫我去第二間
我第一胎咩都唔識,講真寧願佢當時安 ...

其實你唔洗緊張「有冇床位」,因為根本就係作動入院先安排,公家係冇book床位呢回事嘅。你現在需要做嘅就係check清楚你地址最就近嘅有婦產科嘅醫院,快啲填form登記並fax過去,姑娘會call你。

首頁

尾頁

跳至