婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

C6一家係典型的潮洲人,99最難頂,一味有佢講冇人講,成日講鄉下話好黑人憎,講野大大聲,正正鄉下婆長大。
62都係潮洲人,佢少說話,比較正常的。相比之下,鄉下婆奶奶咩都要理,咩都要管。
我有3個姑奶,其中一個以為自己好叻,喺我結婚時指指點點我d姊妹,成日黑面懶醒個衰樣,到初一佢成家過黎拜年,佢竟然同我講和氣生財,當時我心入面已經xyz佢。
C6也是愚孝仔一個,成日比姑奶指指點點叫佢做呢樣做個樣,冇鬼用,永遠企喺佢媽,佢家姐角度。而我呢,根本係外人一個。

我真係好後悔嫁左比潮洲家庭,如果有得再㨂,我會選擇單身仲好!

嫁潮洲人真係要三思

公爵府

如果你生小朋友,最好有個仔,如果吾係,實有說話聽。潮汌人一定要有仔。祝你好運。

男爵府

未生細路嘅咪搵過個囉

Jolin_Yuen    發表於 17-2-6 12:35

侯爵府

有排你受

大宅

Bibibut 發表於 17-2-1 17:39
如果你生小朋友,最好有個仔,如果吾係,實有說話聽。潮汌人一定要有仔。祝你好運。
...

我已經生女了,初時照到係女時隻奶奶喺度笑笑口話仔女唔緊要。
我唔會彩佢

公爵府

PPgrace 發表於 17-2-1 18:05
我已經生女了,初時照到係女時隻奶奶喺度笑笑口話仔女唔緊要。
我唔會彩佢
...

你醒目,當耳邊風就好。

大宅

睛靈勳章

我屋企父母都係潮州人,我屋企人同妹對弟婦都客客氣氣,相反大家返親嚟食飯,佢兩個一定例遲,仲要開埋枱擺定餸佢兩個先出現,或早到兩個就會埋定位坐係餐枱度,等你裝定湯裝定飯擺埋餸咁,食完又會坐係度唔郁,等你清枱佢就會離坐,永無幫手,又嚴老人家煮餸咁,間中串下我哋及我仔,大家都知弟婦皮氣,一入門口就黑面到出門口,同我哋一家無咩兩句,唔知佢諗咩,但我哋都會俾面細弟,對佢客客氣客,廢事攪到家嘈屋閉喇,始終一家人麻,父母都有提過佢哋生個小朋友,奈何佢地有佢哋諗法,父母都無出聲。

別墅

回覆:潮洲奶奶+黑人憎姑奶

明白樓主感受,我都嫁咗潮州家庭,係,係嫁給一個家庭,因為佢地覺得你嫁咗就是佢既人,你屋企就係佢屋企,佢鍾意食既潮州嘢,你都應該鍾意食,佢地覺得對你好好,唔會理你感受。而潮州家庭的女兒,會秉承其優良傳統,所以係冇法好好相處。

大宅

...

咁生左仔 係咪送車送樓先
如果咩都無 又要人生仔 都痴痴地

複式洋房

...

就好似我甘,我老公個邊係客家人,我有左個女個時3個幾4個月照,點知係女,我奶奶即刻話再生,錢唔係問題⋯⋯

利申,老公係最細,有2個家姐

大宅

Katytkk 發表於 17-2-1 23:53
就好似我甘,我老公個邊係客家人,我有左個女個時3個幾4個月照,點知係女,我奶奶即刻話再生,錢唔係問題 ...

我老公都係客家人,老公排最細,得我老公1個仔,對上全部係女

我第一胎都係女,數字人話生到幾多就幾多,生到生吾出為止,但我已表明吾會再生,佢地勁嬲,成日話我

大宅

我明!我都嫁左俾潮州家庭!我奶奶係傳統潮州鄉下人,講野大大聲同埋講潮州話⋯同我地生活完全唔同⋯完全相處唔到

大宅

PPgrace 發表於 17-2-1 17:22
C6一家係典型的潮洲人,99最難頂,一味有佢講冇人講,成日講鄉下話好黑人憎,講野大大聲,正正鄉下婆長大。 ...

怨氣咁重,離婚囉!

大宅

C6一家係典型的潮洲人,99最難頂,一味有佢講冇人講,成日講鄉下話好黑人憎,講野大大聲,正正鄉下婆長大。 ...

怨氣咁重,離婚囉!

大宅

潮州人緊係講潮州話,唔通講上海話、越南話咩?
莫非樓主老豆老母都係新界原居民老鄉親?
結婚前未見過鄉下婆?

人家姑奶見你成日同隻冇Q用既c6、大鄉里99嘈,咪祝大家和氣生財囉,唔通祝你日日搵交咬?

子爵府

回覆樓主:

“人”總有好人/壞人/衰人/賤人/懶人……之分,睇你自己識著乜嘢人啫,無話xx人就一定係唔好,只好講句運氣唔好,偏偏選中佢(你c6),不過,你仲有選擇權,有得再揀過

別墅

我都係嫁入潮州家庭,好後悔!我99同姑9一定衰過你嗰啲一萬倍

大宅

sonssons 發表於 17-2-2 02:02
潮州人緊係講潮州話,唔通講上海話、越南話咩?
莫非樓主老豆老母都係新界原居民老鄉親?
結婚前未見過鄉下 ...

我都覺得我自己怨氣很大. 如有令人覺得唔舒服的話請見諒,我只是在這裡申我內心想講的說話。

我也曾經嘗試磨合,亦知道大家來自不同家庭環境生活,思想/行為都唔同。

奈何人夾人,真係未必接受包容到,可能我對c6感情唔夠深,做唔到愛屋及烏。

我真係希望可以同99姑9保持距離, 這樣對大家都好。

翡翠宮

C6一家係典型的,99最難頂,一味有佢講冇人講,成日講鄉下話好黑人憎,講野大大聲,正正鄉下婆長大。 ...
潮洲人---公司都幾多同事係.好鬼固執又孤寒.對自己家人好.但對外就....防心好重.
福建人都係.公司會計名頭都係.居然自把自為決定2月出糧日期delay.大佬出了雙糧都係姐.過年洗$如倒水籃咁.又要找 card 數.簡直似財爺=守財x. 不理同事生死.

大宅

回覆樓主:

我姑奶都係咁指我d姊妹。。
擺酒果陣
說話勁難聽
世事都被看透

首頁

尾頁

跳至