夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

今晚老公同我講話想年中計劃生多個陪囡囡。講真,我係想生多個。
想有2個小朋友。
但呢家囡囡係叫奶奶過來幫忙湊,中間出現好多問題,令到我同老公會成日因為奶奶而嘈交。
如果生多個,可能嘈得仲勁。
其次,因為今年9月,我諗住full time讀書,resign埋呢家份工,放棄3萬蚊人工,老公好支持我,因為佢想我讀到自己喜歡既野。但如果生多個,老公就會經濟辛苦好多好多。
咁其實平時同老公感情都好好,佢對我好好,我係想為佢生多個。
但都仲有好多問題。
所以,我吾知好吾好計劃生多個。

男爵府

生。

別墅

sssssssss 發表於 17-2-4 23:24
生。

但係奶奶都係一個問題

男爵府

ankiso 發表於 17-2-4 22:41
今晚老公同我講話想年中計劃生多個陪囡囡。講真,我係想生多個。
想有2個小朋友。
但呢家囡囡係叫奶奶過來 ...

聽落有啲矛盾,感情好但為奶奶湊女而嘈。人工不錯但要奶奶湊,導致嘈交。人工不錯情願遲職讀書但要奶奶幫手湊。感覺唔多實際面對問題,諗清楚先生會好啲。

珍珠宮

回覆樓主:

如果感情不錯,就唔好為左奶奶問題同老公嘈,生多一個一定會更加多矛盾,點解唔請工人湊呢?

家庭經濟少左3萬,對生活有影響嗎?如果你而家份工工作量係正常,不如生完先再讀書?又或者讀完書先再計劃生B啦?大住肚讀書其實都幾辛苦架

瑪瑙宮

生, 書幾時都有得讀, 生兩个, 請工人湊囉, 咁咪唔使 99 黎幫手. 再老 d , 未必生到, 書都重讀到丫.

瑪瑙宮

生, 書幾時都有得讀, 生兩个, 請工人湊囉, 咁咪唔使 99 黎幫手. 再老 d , 未必生到, 書都重讀到丫.

別墅

Nancy20090615 發表於 17-2-4 23:43
生, 書幾時都有得讀, 生兩个, 請工人湊囉, 咁咪唔使 99 黎幫手. 再老 d , 未必生到, 書都重讀到丫. ...

讀書放棄份工 好似好誇張,但係因為而家份工成日都要捱更抵夜 ,所以我老公唔想我再做而家份工咁辛苦,而如果讀書嘅話就會有一個更專業嘅牌 ,仲可以喺另外一方面發展。

別墅

Nancy20090615 發表於 17-2-4 23:43
生, 書幾時都有得讀, 生兩个, 請工人湊囉, 咁咪唔使 99 黎幫手. 再老 d , 未必生到, 書都重讀到丫. ...

點解急著到書,其實 我自己好想可以有一個專業嘅牌,然後加入嗰一行業。
預期繼續做而家嗰份工,人工好,但係返工 辛苦 ,而且又唔係自己喜歡嘅工作。 所以我老公就好支持我放棄份工, 可以話係追求理想, 佢寧願自己辛苦少少

別墅

Lovelovebear 發表於 17-2-4 23:35
如果感情不錯,就唔好為左奶奶問題同老公嘈,生多一個一定會更加多矛盾,點解唔請工人湊呢?

家庭經濟少左 ...

陀囡囡嘅時候, 都係part time一路讀書!

別墅

baby_yuyu 發表於 17-2-4 23:30
聽落有啲矛盾,感情好但為奶奶湊女而嘈。人工不錯但要奶奶湊,導致嘈交。人工不錯情願遲職讀書但要奶奶幫 ...

我哋有諗過請工人,但係都係擔心工人對自己小朋友唔夠細心,始終 奶奶對自己個孫就一定係緊張同蛇錫好多 而且我奶奶又自願放棄佢份工去湊我個女。 所以 即使自己幾唔情願都好 , 為咗個女,都要比奶奶湊。

別墅

baby_yuyu 發表於 17-2-4 23:30
聽落有啲矛盾,感情好但為奶奶湊女而嘈。人工不錯但要奶奶湊,導致嘈交。人工不錯情願遲職讀書但要奶奶幫 ...

我哋有諗過請工人,但係都係擔心工人對自己小朋友唔夠細心,始終 奶奶對自己個孫就一定係緊張同蛇錫好多 而且我奶奶又自願放棄佢份工去湊我個女。 所以 即使自己幾唔情願 , 為咗個女,都要比奶奶湊。

大宅

ankiso 發表於 17-2-4 22:41
想有2個小朋友。
但呢家囡囡係叫奶奶過來 ...

好似請工人好d wo!同99少d磨擦 又多個人做家務
讀書可5可以part time讀先

別墅

小氣小豬媽 發表於 17-2-5 00:15
好似請工人好d wo!同99少d磨擦 又多個人做家務
讀書可5可以part time讀先
...

就係吾得。
我試過報左3年part time,都吾收。
因為同而家嗰行完全無linkage .

男爵府

ankiso 發表於 17-2-5 00:19
就係吾得。
我試過報左3年part time,都吾收。
因為同而家嗰行完全無linkage .

如果同奶奶講自己湊然後再請人幫手做家務呢?經驗所談,咁樣係最好,讀完書再搵過錢。

子爵府

回覆:生吾生多個好呢?

開頭你話想生多個陪個囡,最尾又話想為老公生多個,其實你老公想唔想生多個?如果大家有共識生多個,問題唔難解決,又如果只係你一廂情願,又要湊B,又要讀書,家庭收入又少左,磨擦實多,棧搞。

琥珀宮

回覆樓主:

唔生

別墅

回覆樓主:

首先恭喜你有一個甘愛你甘支持你ge先生,我自己係FTM有兩個小朋友,我自己覺得生兩個係好ge,將來佢地會一齊回憶細個ge開心事,而你如果讀書可以多加照顧女女,其實照顧一個小朋友真係好吃力,如果係一個老人家照顧就更加辛苦,你可以從照顧小朋友而了解多d你奶奶就明白佢ge辛苦,從中會感受到奶奶ge好處令你地關系會更好!

伯爵府

一係自己湊一係請工人湊,否則我唔會再生多個掟俾長老湊
而且你都話會resign full time讀書,如果年紀許可,我會讀完先再諗

瑪瑙宮

ankiso 發表於 17-2-5 :01
讀書放棄份工 一好似好誇張,但係因為而家份工成日都要捱更抵夜 ,所以我老公唔想我再做而家份工咁辛苦,而 ...

咁即係揀讀書先喇,又何必討論生5生多个,咁節外生枝。
一係,讀完,呀囡大d,生多个,請工人幫99一斉湊。

首頁

尾頁

跳至