夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

聽落好矛盾,我覺得請工人湊但繼續叫奶奶幫手,始終奶奶係放棄左份工幫手湊女,唔可以一嘢飛起佢。至少讀唔讀書,其實part time要讀幾耐?如果可以full time讀就揀full time啦反正都係要resign讀。同埋而家你都應該攪緊文件報名讀書,咁就應該睇下學校收唔收先再諗造唔造人,你老公話年中就造人似乎早左少少,畀我就會睇下有無得讀先再諗其他嘢。

別墅

cometingliu 發表於 17-2-5 12:52
聽落好矛盾,我覺得請工人湊但繼續叫奶奶幫手,始終奶奶係放棄左份工幫手湊女,唔可以一嘢飛起佢。至少讀唔 ...

正常三月尾會知

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:ankiso 的帖子

如果要奶奶湊就一定唔生

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

你讀完書先啦...... 現在好好調理身體........... 我那時, 讀PART-TIME要休學, 生完, 再繼續讀, 很辛苦!

公爵府

回覆樓主:

唔生, 一個囡輕輕鬆鬆, 又可以讀書, 生活自由D~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你口吻似乎唔多想生,既然係咁咪等下,生仔要兩個都有共識先好,免得第時怨對方

男爵府

回覆:生吾生多個好呢?

生乜鬼我就吾生啦,除非要博仔分身家,想當年三年抱两个仔,个99一句揍吾掂,辛苦困身情願出去返工?一鑊吊起九到我幾徬徨,3號風球揹住个仔揾朋友揍,又要返工又要供樓,當初入門又摧你生吾洗錢都幫你揍?所以香咗我都費時拜佢早抖。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

唔生, 等你讀完書先再唸。

讀書 = 你將來籌碼,
你又冇工, 又讀書, 又生多個, 又照顧緊一個, 你好難LUCK 身, 大吉利是將來咩事你真係得番小朋友, 冇工作, 冇收入。

所以我會為自己作好準備先, 讀左叫有機會搵到份更高收入既工, 照顧到自己+小朋友。

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

一時間太多轉變,
最重要係開支大左好多,多左學費+少一份收入+第二個B支出
仲有,99要湊多個(雖然有你一齊湊),99又緊孫,仲要係兩個孫,到時見面多磨擦仲多,
俾我就唔生住。讀左書先諗。
諗清楚

珍珠宮

回覆樓主:

可唔可以唔俾99湊~?你地本身好似已經唔係咁理想,依加想生第二胎,先話辭埋份工?我覺得有啲冒險囉!

伯爵府

做個靚太 發表於 17-2-9 17:21
可唔可以唔俾99湊~?你地本身好似已經唔係咁理想,依加想生第二胎,先話辭埋份工?我覺得有啲冒險囉!
...

大宅

回覆樓主:

其實仲要問吓奶奶願唔願意。老人家都辛苦的。

子爵府

ankiso 發表於 17-2-5 13:26
正常三月尾會知

我想要生多一個的大前提是究竟有沒有想好兩個孩子由誰照顧?你雖然想不做工作讀書,考番個牌,那代表讀書是需要真的有很大投入,你自己不工作可以獨力照顧兩個?或你和99一起?現在照顧一個已經有很大的矛盾,再多一個不是簡單的照顧多一個問題,問題只會變得更複雜。你老公很愛你想你開心,那你真的明白他自己是否還想生多一個?或是因你想要多個所以不反對?只要你們夫妻都做好心理準備也替照顧安排好,那生多一個不是問題。相反千萬不要想「船到橋頭自然直」,夫妻的感情經不起現實中不停的打擊。何況再懷孕加讀書照顧孩子的忙碌和心力交瘁你有心理準備嗎?
mc <()>

男爵府

ankiso 發表於 17-2-4 22:41
今晚老公同我講話想年中計劃生多個陪囡囡。講真,我係想生多個。
想有2個小朋友。
但呢家囡囡係叫奶奶過來 ...

請問樓主讀邊科?

複式洋房

回覆樓主:

以前會叫人生2個,佢地係我地老時可互相照應,成長開心啲。但發覺生左第2個,雖然有請姐姐自己返工,但放工返黎都要自己湊,堅忙都死,c6又唔願湊(第2個已係共同想生,但竟然生左後極少幫手),鬧交多好多,關係差好多。

所以邊個湊真係要商糧得好清楚,否則你又讀書,又要對住2個細路,加埋婆媳問題,真係少啲EQ都搞唔掂

男爵府

保險D儲筆現金大概夠你半年至一年家庭開支先好生
萬一有乜都有個$ 會安心好多

男爵府

如年紀許可 讀左書先再算囉 讀完你係咪係個行會發展得好及長遠又未知之數
如果再係呢D時間整多件 感覺好像一時間太多變化了 ......你自己又要陀 又要勤力讀書 都要照顧個大 到時仲有無時間俾你老公 .......好多野都要平衡 好難處理好一時間咁多變動.....再者大肚讀書都好傷神架 你陀個B都知 陀仔有時話訓就要訓架 提唔起精神

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

針冇兩頭利架喎,都係請工人啦。工人唔啱可以換,到時你去讀書又可以睇住個工人。

別墅

回覆樓主

生啦,老左想生都生唔到吖。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

生多個唔係想像中咁簡單,你又想讀書,家庭又少份收入,諗起都暈 最怕到時無範顧得掂,包括同老公感情唔好自己綁死自己,有 D野真係要取捨

首頁

尾頁

跳至