跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

謝謝分享。

複式洋房

Felix223 發表於 17-2-6 23:55

我屋企全部都係美加藉、投資或專業移民過去。而家邊有咁平 ...

你唔識,唔等於唔存在.我所有資料及link來自加拿大官方網站,自己睇!

我就係睇唔過眼d人成日話移民有無咁易,好貴 ga wor,我先register account 同出post!

愛德華王子島有相類似的計劃, 但deposit多一點.
如果以温哥華的BC省和 多倫多安省 辦投資移民 , 當然貴很多很多!

加元15萬,港幣100萬都唔駛,係難d令人相信. 但這是存在了一段時間的投資計劃, 已有很多人成功落地生根.

複式洋房

pocoyo123 發表於 17-2-6 23:58
請問最小要幾多分先可申請?

Official site said at least 60 points.However, from foreign forum, the least point drawn in 2016 is 82 points.

加拿大官方網站上寫只需要60分, 官方網站曾刊出 每三個月的被抽中的分數, 但這些資料現已移除 , 我記得去年5月至7月有四個香港人成功被邀申請計劃 , 即完成step1.

如果你有足夠分數 而你又想申請應即按下面的連結提交網上意向申請 (EOI) ,完全免費 ,而且填寫的資料並不複雜.
http://www.immigratemanitoba.com/immigrate-to-manitoba/mpnp-for-business/eoi/
如果你不夠分數應考慮考ILETS, 或去Manitoba五日

珍珠宮

Felix223 發表於 17-2-6 23:55

我屋企全部都係美加藉、投資或專業移民過去。而家邊有咁平 ...
西人歧視華人嚴重嗎? 華人溶入到主流社會嗎? 

真係flat唔會升值只係House包地皮先升?

複式洋房

複式洋房

男爵府

回覆樓主:

好有用,多謝

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝樓主詳细資料

珍珠宮

canadahk 發表於 17-2-7 00:57
生BB都唔包生仔. 係香港買樓買地都不一定升. 買House包地皮都可以跌,只是過去幾年全球低息水浸,才會乜都升. ...
我舊老世同夜校啊sir, 都講到華人係外地好困難

我啊sir 係星加波軍人出身, 巧大隻似西人size係澳洲被人一個pizze車埋心口, 叫佢返亞洲

ex老世做唔返本行, 担抬又唔夠鬼大隻, 焗住返夫妻分隔,地遠情梳分手

總之個個講到好可怕

大宅

咁平去吸引人去..只有一個原因.

一定要唔怕凍, 唔怕悶, 唔 mind 高稅率, 先至好 consider.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

係人都知澳洲一直有歧視華人呢個問題,但加拿大人比較平和,可能當中都有枯枝,但同澳洲比較真係小兒科。

咁其實移得民,條路都預咗唔易行,講緊係從頭嚟過。不過有好多人都好努力,其實只係心態問題,未去已經話比自己聽死梗,做乜都唔會掂。

男爵府

我想講winnepeg 已經有好多菲律賓姐姐過去打工兼申請埋成個家族過去,佢哋好多係做照顧老人家嘅工作,我幾個月前去我覺得好似香港星期日周街都係D賓賓,其實有好多後生既都搬走去溫哥華、多倫多再大D嘅城市,如果移民過去,你一定要唔怕凍(最凍可以去到零下40幾度架)

複式洋房

Peababylau 發表於 17-2-7 01:11
咁平去吸引人去..只有一個原因.

一定要唔怕凍, 唔怕悶, 唔 mind 高稅率, 先至好 consider.
你完成投資manitoba, 可以移去其它地方任何省份.有錢可以直接考慮其它省份.

正如此post題目所講,最平投資移民加拿大
最貴,最暖,最簡單的不在此論.

子爵府

首先很多謝樓主比資料大家,另一方面真係好可惜及感概,現在嘅香港真係自求多福,同以前細個種勤、勁、闖種生命力兩個様,政策停滯不前,就算住宅區到處人多到好跨張,一半以上非原港居民,出街實在好迫,輸入額夠啦!政府又無力,教育又一鑊泡,新一代小朋友真好可憐!辛苦之餘見到父母又超級保護出個個公主王子,未來香港會變成乜樣?

複式洋房

sjnl43 發表於 17-2-7 01:06
我舊老世同夜校啊sir, 都講到華人係外地好困難

我啊sir 係星加波軍人出身, 巧大隻似西人size係澳洲被人一 ...
51 樓Gion已答你
"咁其實移得民,條路都預咗唔易行,講緊係從頭嚟過。不過有好多人都好努力,其實只係心態問題,未去已經話比自己聽死梗,做乜都唔會掂。"

自己考察加拿大,適合我未必適合你.正如香港有人撈得掂,有人撈唔掂.
列舉移民得與失, 再 衡量 是否應該移民.
這裡成功的人有很多, 也有很多人回流. 正如 曾俊華 當年接受陳志雲訪問說, 如果他沒有移民到美國紐約, 他可能在香港也入不到港大中大 ,也不會有今天的他. We never know the future. No one can guaranteed. ;)

大宅

樓主好好心機,多謝分享。雖然我已移左澳洲。澳洲10年前應該都仲有咁嘅價位會成功嘅,但而家愈來愈難啦。

複式洋房

wendyplc 發表於 17-2-7 01:21
我想講winnepeg 已經有好多菲律賓姐姐過去打工兼申請埋成個家族過去,佢哋好多係做照顧老人家嘅工作,我幾 ...
Wendy, 講得對 . Winnipeg 有好多菲律賓人. ( 其實全個加拿大都有好多, 他們有一個 移民program叫caregiver, 去邊個省都得,唔一定曼省)
如果喺香港請開菲律賓工人 ,移民前必須調整心態, 這裏的菲律賓人很快融入主流社會, 他們open, 英文又好 , 人又nice, 很friendly .加拿大是移民國家,我們不會因種族而不和他們做朋友.
就算白人這裏也有很多種族. 移民國家比較平等.

禁止訪問

複式洋房

Rice_bunny 發表於 17-2-7 02:08
"ersonal net worth
You must have a personal net worth of CDN $10 million or more. Your net worth m ...
你講緊的我估是其它省份或聯邦投資計劃, 聯邦政府和省政府,很多人未分得清楚. 美國有50個州,各自有自己的法律,有些州可以吸大麻,有些就可以帶槍 . 加拿大亦都一樣 ,每一個省, 可以有自己的移民政策 ,稱之為省移民政策.

我的資料皆來自加拿大政府官方網站,請仔細閱讀.

請首先分清楚個人資產淨值和需投資金額.
  • The Investment of your personal assets should be no less than CDN$150,000 in tangible assets** in Manitoba, unless the Investment includes a portion of working capital that is in conformity with the industry’s capital investment structure defined by statistics from Industry Canada, and the total investment including working capital is no less than CDN$150,000.

From official site: http://www.immigratemanitoba.com ... siness-investments/

To qualify for the MPNP-B, interested applicants must:

• have a minimum verifiable personal net worth of CDN$350,000; 只需証明你擁有,你的投資預備金已可包在裡面
  • have a minimum three years of successful business ownership and management experience or a minimum three years of executive-level experience as senior manager of a business; and
  • score a minimum of 60 points in the Adaptability Assessment Matrix.

From official site: http://www.immigratemanitoba.com ... mpnp-b-eligibility/

首頁
12345...14

尾頁

跳至