跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從工人病了,擔心起見,十日前將老鼠仔的床放在旁邊,一家三口一間房,工人就自己一間房,開頭幾天老鼠仔醒一兩次,抱抱就睡,接著幾天醒兩三次,我頂唔順,4、5點時俾奶咀,過一陣取走都肯睡。過了一天,取走奶咀時就醒,迫住由得老鼠仔4點食奶咀到7點醒,已經唔好,最慘這兩晚,11點叫醒食完奶,1點、2點、3點、4點、5點醒,好似好想食奶咀先睡,好大鍋!有朋友說肯食奶咀睡就俾奶咀食住睡,一歲前係這樣…但係我怕食奶咀口水漬敏感…由得老鼠仔喊,驚未夠6個月會欠缺安全感(剛5個月)…由粗心大意的工人抱又唔放心…唉…唔知係太熱?定係新環境陌生?奶咀累事?唔知有咩解救…

複式洋房

試下 BB 睡前同佢玩一陣, 等佢攰 d 會好瞓 d, 但唔好玩得太勁;另外, 放 d 莫札特音樂俾佢聽下啦, 應該 work 的o 千祈唔好含住奶咀瞓咁耐呀, 倚賴o左就弊了, 而且對第時出牙仔唔好 o

大宅

咁工人姐姐之前點同個bb一齊瞓架?
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

我阿仔晚晚都醒幾次,尋晚仲喊咗幾次,我都唔知佢想點,我兩公婆好似無瞓過咁...

民房

joshcat & ahwoon666,

你個b 幾大呢?

我個b 仔由兩個多月之後,一直到宜家,夜晚訓得都唔係太好。會好似你們個b 咁,醒好多次(但眼睛合上的),會少少咿咿呀呀,隻手自己放入咀到,或者個咀仔左左右右動來動去... 如果唔「處理」一下,即唔抱抱或「呵呵」佢訓番,就會好易醒,之後就唔訓了....

宜家我個仔7個月。我發現,佢係有進步的,夜晚唔會醒太多次,同埋唔一定要抱抱,只需要盡快係床邊拍拍佢,或按住佢的手仔,佢就會慢慢訓番。我總結到少少心得:

1. 確保佢唔肚餓:所以,一般佢9點開始「大覺訓」(之前一餐係7點半左右),12點左右我都會再餵佢(佢訓住食,掃完風再訓),半夜佢個咀動來動去,其實係想過「口隱」,所以我就無餵佢。一直到早上7點半醒左再食;醫生有講過,如果係細個時埋身餵佢的,佢係半夜想過「口隱」的情況就愈嚴重。所以,確保佢飽飽地之後,就不要再餵佢了,令佢知道半夜係要訓覺,唔係食野(同埋都要俾個胃休息...);

2. 要盡快「安撫」:我有朋友用奶咀,佢話好work,但我的就唔work,我估係因為我朋友個bb 係一出世就用奶咀,習慣了;我的「安撫」係先係床邊拍拍,呵呵,如果佢仍係動來動去,就先按住佢的掌心,如果佢開始咿咿呀呀,就抱佢起身拍拍,到佢平靜左,就再慢慢放佢落床;放左落床,再按佢的掌心5-10分鐘,確保佢訓左;

3. 千萬不要心急:我都有試過一晚醒6次,每次隔30分鐘就醒,唔抱唔得,自己都非常灰心。呢個狀態係佢6個半月的時候最嚴重,維持左兩個星期左右,搞到自己同老公晚上無得訓,等二朝上班都非常疲倦。有時候都想發脾氣,都想唔理佢,都希望佢自己訓番,或者埋怨點解佢會咁.... 後來,好多朋友同長輩都話,「大d 就好d架啦,bb仔適應緊個世界....」同埋,轉個頭諗,如果當刻唔「處理」,佢真係醒左,咪仲慘!所以,點都要忍住自己的好想訓的心情,處理左阿b 先...有時候,我累到抱住阿b ,自己訓著左,佢就係我個膊頭到訓埋,一直到天亮....

4. 白天不要訓太多:現在白天我叫工人同阿媽,最多俾佢訓3個小時,之後就同佢玩呀,俾佢自己動來動去,同埋去公園出去望下野... 都真係有用,因為累d 就會好訓d。有時候白天佢訓得好好,我都會「搞醒」佢,唔好俾佢訓太耐

5. 訓覺前唔好太興奮:每晚佢「大覺訓」之前,都會幫佢擦一擦身體,換套舒服的衣服,同埋換片。一邊做這些事情,一邊跟他說,要乖乖大覺訓,一覺訓到天光... 同埋唱下d 搖籃曲俾佢聽,佢望住我「啦啦啦」... 佢慢慢calm down同埋準備訓覺的狀態

6. 「保嬰丹」:有朋友說試過俾個b 食保嬰丹或飲開奶茶係work。我就一直都不敢試呢d 要食落肚的辦法.... 大家可以再問問d 長輩或中醫的意見...

最後,要調整自己的作息時間。bb 9點幾訓,你就9點幾訓。當然,這樣犧牲了好多自己的時間或者出外玩等等,但都沒辦法。抱住「大d 就會無事」的心情,呢種犧牲都係值得的。

希望有用啦!大家再交流多d,我都好想知道大家如何應付訓得唔係太好的bb ....

加油!

大宅

多謝你咁詳盡的解釋呀~~

我個囡就好少少, 真係即時比個奶咀佢就安撫到佢~~

原文章由 Yuanki 於 08-12-19 11:39 發表

你個b 幾大呢?

我個b 仔由兩個多月之後,一直到宜家,夜晚訓得都唔係太好。會好似你們個b 咁,醒好多次(但眼睛合上的),會少少咿咿呀呀,隻手自己放入咀到,或者個咀仔左左右右動來動去... 如果唔「處理」一 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

原文章由 Yuanki 於 08-12-19 11:39 發表

你個b 幾大呢?

我個b 仔由兩個多月之後,一直到宜家,夜晚訓得都唔係太好。會好似你們個b 咁,醒好多次(但眼睛合上的),會少少咿咿呀呀,隻手自己放入咀到,或者個咀仔左左右右動來動去... 如果唔「處理」一 ...

多謝你嘅分享,我阿b都係7個月。
佢呢個情況都維持咗大概2個零月,我都係要拍下佢,抱下佢,俾啲水佢飲先得,但呢幾晚就經常大喊or大叫,要搞好耐先瞓得番,而且醒得好密,真係眼瞓到不得了。
我都係同自己講可能佢仲細,希望佢遲啲好啲啦。

複式洋房

我個b 都係由6個月大左右就半夜醒得密左,試過飲完睡前餐奶之後, 訓到零晨3,4點就嗌人, 之後隔半個就醒,又嗌過; 但係佢唔鍾意食奶咀, 反而好鍾意飲水, 飲完水又訓過, 但係半夜要幫佢換多一次片, 因為飲太多水喇...

另外, 我都同意YUANKI o既講法, 就係白天不要訓太多, 帶佢落樓行下, 咁夜晚真係訓得好d ^^

複式洋房

好多謝Yuanki

Yuanki,好多謝你的分享,簡直是雪中送炭…老鼠仔明天滿5個月,還以為是3個星期前患支氣管炎的後遺症,現在發現好多媽咪之苦…我問過醫生,建議開夜燈及播同一隻安睡音樂,初步試過仲未得,還想今個聖誕跟「寶寶睡得香甜」一書教老鼠仔固定時間小睡
詳情見
http://forum.baby-kingdom.com/archiver/?tid-839484-page-1.html
各位前輩有咩意見,老鼠仔夜睡10小時日睡3小時,係唔係好少?未足6個月教會否欠缺安全感。

民房

大家唔好咁客氣啦!

joschat所說的固定的作息時間,我的經驗係慢慢幫bb develop。我當時想幫bb 戒夜奶,但一直到佢滿左4個月先忍心,亦加上我快要上班,所以唔戒唔得。為左咁,所以我記錄左佢兩星期的作息與食奶時間,現在睇番d 記錄,佢一個星期已經可以穩定到全天的作息與食奶時間,一直到現在7個月,都係差不多的規律。

由於宜家天冷,所以我就改左叫工人中午食完之後帶阿b 落公園哂下太陽,黃昏就唔出街。咁的情況下,原本佢白天訓三次小覺(早上30-45分鐘、下午一個至個半小時、黃昏30分鐘),變左只訓兩次小覺(早上30-45分鐘、3點半餐奶之後訓個半至兩個鐘),之後一直到9點左右就「大覺訓」...

慢慢來啦,唔好心急,可能五個月都係仲需要點時間才可以穩定到。我有d 長輩說,到佢開始食粥仔或半固體食物後,佢個人會飽d,活動量多d,你白天同佢玩佢都會投入d,自然晚上會訓得好d。

ahwoon666所說的,我都有經歷過呀,就係突然阿b 會有幾晚訓得好差...., 我的觀察就係,佢有幾晚差完之後,又會訓得好番,因為太累了可能... 所以我都係堅持佢白天唔好訓太多的原則,即使佢前晚訓得唔好,白天都唔會俾佢訓超過4個小時。希望佢自動調節番晚上訓得好d....

其實一天訓13個小時不錯的了。我個b 7個月都係訓12-13小時一天。

大家加油啦!祝聖誕快樂!

大宅

my baby also sleep not good at night, the most time is she wake up 13 times in a night. I bring her to see chinese medicine and take 3 times medicine is good now !

民房

babyduo: what kind of chinese medicine? can you share more with us?

thanks!

首頁

尾頁

跳至