婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

哈哈! 99就係甘架啦! 佢會覺得只要你地就佢, 佢一定唔會就你 ~ 你估佢唔知你都要返外家嗎? 佢就係偏要玩野先開心! 仲有呀! 你同99食飯, 一定不可以"黑面", 如果唔係99仲會打你小報告呀! 小心! 小心!

原文章由 肥肥地 於 08-12-17 15:21 發表
咁佢地玩晒啦............
我們都有阿媽...不是奶奶大晒.......
你說大家相就1下沒問題..不過不是就晒佢囉.........
Don't worry!Be happy!

子爵府

你平日可唔可以返屋企食飯家?
原文章由 ABBC 於 08-12-17 15:30 發表
你地就好啦~~可以返外家做冬~不過真係怪~我阿媽話外嫁女唔使返去做冬~!真係令人無奈

子爵府

99這東西真係可怕
原文章由 chingbb 於 08-12-17 15:31 發表
哈哈! 99就係甘架啦! 佢會覺得只要你地就佢, 佢一定唔會就你 ~ 你估佢唔知你都要返外家嗎? 佢就係偏要玩野先開心! 仲有呀! 你同99食飯, 一定不可以"黑面", 如果唔係99仲會打你小報告呀! 小心! 小心! ...

男爵府

現在唔會啦! 因為試過有一年不可以和自己媽媽食, 我老公都知的 ~ 所以以後99一定係食正日, 如果佢要改, 我就可以唔去!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:26 發表
咁你依家係唔係99話邊日食就邊日食家!!係應承咗媽咪在先 但99話要嗰日食 你都要去就奶奶?

男爵府

你今年只係第一年 ~ 仲有其他節日黎緊, 新年, 佢生日等等!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:34 發表
99這東西真係可怕

子爵府

咁你老公都好好呀!!幫你安排 我99話邊日就邊日無話99一定食正日 佢哋改我可以唔去
原文章由 chingbb 於 08-12-17 15:35 發表
現在唔會啦! 因為試過有一年不可以和自己媽媽食, 我老公都知的 ~ 所以以後99一定係食正日, 如果佢要改, 我就可以唔去!

子爵府

我哋之前註冊咗1年 今年擺咗酒 正正式式新抱囉
原文章由 chingbb 於 08-12-17 15:37 發表
你今年只係第一年 ~ 仲有其他節日黎緊, 新年, 佢生日等等!

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 chingbb 於 08-12-17 15:35 發表

wow!改期可以唔去!你就好la!
我99仲要玩改期你要跟佢改,
唔係又同姑9姑仔面前做大龍鳳!

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:42 發表
我哋之前註冊咗1年 今年擺咗酒 正正式式新抱囉

過來人話:有排你捱!
如果你有姑9姑仔,慘情以倍數計!!!

男爵府

個次我發晒皮氣, 我老公先甘講!!!!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:39 發表
咁你老公都好好呀!!幫你安排 我99話邊日就邊日無話99一定食正日 佢哋改我可以唔去

子爵府

係呀!!d 99呀!三姑六婆都唔知係唔係八和會館會員 咁鍾意做大龍鳳
原文章由 venusch 於 08-12-17 15:42 發表

wow!改期可以唔去!你就好la!
我99仲要玩改期你要跟佢改,
唔係又同姑9姑仔面前做大龍鳳!

子爵府

我就係慘情以倍數計嗰種
原文章由 venusch 於 08-12-17 15:44 發表

過來人話:有排你捱!
如果你有姑9姑仔,慘情以倍數計!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

食飯日子先約先得....., 都試過有人姓賴, 傾唔掂數, 結果各自返屋企食(當時未有小朋友, 而家呢招唔洗得).

子爵府

我都你問佢先啦啦隊!點知有人哋中途反口喎
原文章由 RAA 於 08-12-17 16:24 發表
食飯日子先約先得....., 都試過有人姓賴, 傾唔掂數, 結果各自返屋企食(當時未有小朋友, 而家呢招唔洗得).

男爵府

反口 ~ 對99黎講, 是沒有所謂的, 而是沒有錯的! 99仲可以講:邊個叫係甘早同人講呀!!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 16:32 發表
我都你問佢先啦啦隊!點知有人哋中途反口喎

子爵府

我相信你都有好多經驗喎
原文章由 chingbb 於 08-12-17 16:51 發表
反口 ~ 對99黎講, 是沒有所謂的, 而是沒有錯的! 99仲可以講:邊個叫係甘早同人講呀!!

複式洋房

樓主, 雖然我沒有你做冬的煩惱, 因為我女家全不在身邊。但如是我, 若99和媽媽都不能相就, 我就會自己去女家食, 老公返男家食。因為我雖是新抱, 但對99來說, 只是半邊女, 她又不是生我養我那位。就算嫁入男家, 99仲以為我們好似以前那個年代一樣, 嫁入男家=男家的工人, 什麼也以男家行先。不過, 我覺得做冬的意義是一家人食飯, 我會返女家食, 我沒有責任去應酬男家的人和事。而且, 我才是我媽媽的100%女兒, 99只是我半個不知所謂的"阿媽"。

子爵府

我都有叫我老公自己返99嗰邊食 我自己返外家 我99話唔好 我諗到一個方案 睇吓得唔得 正日我同老公係自己屋企做節 99同媽咪都無得正日 咁得唔得呢?
原文章由 laimanw 於 08-12-17 18:37 發表
樓主, 雖然我沒有你做冬的煩惱, 因為我女家全不在身邊。但如是我, 若99和媽媽都不能相就, 我就會自己去女家食, 老公返男家食。因為我雖是新抱, 但對99來說, 只是半邊女, 她又不是生我養我那位。就算嫁入男家, 99仲以 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吾只過冬煩,幾乎所有中國節慶都好煩,其實平時都有食飯,但一過節又要食多餐,阿囡學校D考試又多,成日要就黎就去。同自己阿媽食都冇問題,因為食乜都得,泰國菜、打邊爐,試過燒野食黎做節,但同奶奶個邊佢地好傳統,一定食中菜,仲要係"粵菜",好鬼悶。

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>V_VPONG</i> 於 08-12-17 19:02 發表
我都有叫我老公自己返99嗰邊食 我自己返外家 我99話唔好 我諗到一個方案 睇吓得唔得 正日我同老公係自己屋企做節 99同媽咪都無得正日 咁得唔得呢?

以前我都係咁樣處理,只要你老公同意,又肯係99面前撐你,就一定得。99唔中意都唔敢出聲。

首頁

尾頁

跳至