自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我來也

公爵府

已經整晒d野開會喇.

原文章由 catjeffcat 於 17-12-2008 15:34 發表

你今日好得閒咁喎....

公爵府

深色d會靚仔d, 我都想整腸仔包, 以前整完成日條腸都luck出來

原文章由 wing_so 於 17-12-2008 16:08 發表
肉鬆包
http://f20.yahoofs.com/hkblog/XFa_w_2FGRk9a7_T7xVq_6/blog/ap_20081217040346996.jpg.jpg?ib_____D.73fR8m3
腸仔包

http://f20.yahoofs.com/hkblog/XFa_w_2FGRk9a7_T7xVq_6/blog/ap_20081217040239981.jp ...

公爵府

近來很忙嗎, 少o左見你留言.

原文章由 Sania 於 17-12-2008 16:51 發表
等我都留字, 如果唔係, 好容易會盪失路, 搵唔返.

公爵府

oh, 要照肺咁serious? 呢個天氣好多人都病, 我上星期都係呀, 而家剩返少少咳, 淨係夜晚瞓覺先會咁. 其間都睇o左1次醫生, 飲o左2次羅漢果湯.

原文章由 Sania 於 17-12-2008 17:01 發表
唔係忙, 係病到五顏六色. 咳咗成兩個星期, 日又咳, 夜又咳. 咳到橫隔膜都痛. 食埋手上既消炎藥, 再唔得就要去照肺.
都唔記得唔該你, 我收到你既recipe.

...

公爵府

喉嚨好痕, 忍都忍唔到要咳, 一咳就連續咳, 有時咳到有d氣喘, 我以前都試過, 咳真係好難攪.

希望你快d好返啦

原文章由 Sania 於 17-12-2008 17:24 發表
唉 ! 我除咗喉嚨發炎, 最困擾就係咳, 我係敏感咳. 平時就無事, 一黎就可以狂咳成分幾鐘, 咳到標眼水都唔停. 平時講電話或坐車就最慘, 別人唔知以為我肺癆, 我平時己經帶口罩, 响車上都好似俾好多人望住囉.

又係, 如 ...

公爵府

:lol

原文章由 tamtamtam 於 17-12-2008 23:17 發表

妳...唔好咁啦......妳...自己睇啦......妳...唔好......

快遞到香港是計重量為主的....不論是北京又或是深圳到香港, 收的都是一樣 ~~

7L 或 12L按鈕式的都沒有 "自動清洗按鈕" 只有電腦面板那些有....

電腦面板都只是給人預先設定了時間和火力以應付不同之食物...並沒有除了光及風之外還有其他特效 !!

總括來說 : 電腦 或是按鈕式, 都只是出風及發光....是沒有小仙子走出來的~~

公爵府

你屋企應該唔係好多家庭成員, 唔使太大啦, 如果係我, 就會買惠康的$399算喇, 反正bobo用過話唔錯, 只係無自動清洗功能.

原文章由 火石 於 18-12-2008 08:51 發表

我唔知買 7 / 12 ?
想買12 , 但個玻璃碗又太重, 太巨形, 好重手, 好難洗,
而 7 呢, 又怕豬排都唔知可以整到幾多塊?
其實....對我來說, 最理想是 10 公升....唔知有冇呢呵 ...

公爵府

整得好靚仔呀. 你個模四四方方好得意. 我尋日係tw orange睇鈄紋有蓋方包模, 要$92, 真係唔捨得買.

原文章由 Panda-Z 於 19-12-2008 01:00 發表
我又黎交功課丫
個包軟到好難切
http://sister0808.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1488371

公爵府

睇落好好食, 因為我唔會買光波爐, 所以無咩意見可以提出

原文章由 tamtamtam 於 19-12-2008 00:17 發表
唉....這個.....基本上.....都是牛油香味....因為原材料都很香....說不上兩個哪個香d....是紅茶牛油 crossover 合桃咖啡...

本來以為光波10分鐘應該可以(佢應份! )....面是可以, 可是底真的不行...因為是測試, 所以 ...

公爵府

我未整過呢個, 不過, 請問你元肉有無浸水10分鐘再榨乾水?

原文章由 火石 於 18-12-2008 22:15 發表
我除了把提子 改了 元肉,其他完全跟足佢,
全程由kenwood 攪粉糰、搓粉、發酵、焗,
中間從未取出來,
而且太濕.........根本想取都取唔到

http://kidturtle.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=982207 ...

公爵府

無用呀, 因為有工人, 完全唔須要為o左慳時間而買新玩具, 二來都好少食煎炸食物 三來麵包機仍然覺得好好玩, 未玩厭

原文章由 火石 於 19-12-2008 08:49 發表
catnapper

你有冇用光波爐呀

公爵府

反轉倒出來時, 個頂有無掂到張枱? 另有無等~30分鐘先切? 未凍晒切很難好多o家.

原文章由 火石 於 18-12-2008 22:11 發表

我按500克, 因為太軟身, 攪粉時已經好濕....濕得好勁個隻,
焗完非常軟身, 根本好難切, 我[鍊] 著個包切呀, 想切薄D都切唔到,
切唔難已經偷笑啦,

公爵府

真係好鬼佩服你, 常常為唔同野去test, 早排見有2手壓麵機都有諗過買, 同埋我見你的稻庭烏冬好吸引.

原文章由 tamtamtam 於 19-12-2008 08:58 發表

唔洗俾咩野意見既.....

我覺得我好似都係玩下野......想做到唔覺唔覺話俾人知...光波爐在一般烘焙餅乾類方面...唔是能好過焗爐.....

亦....連小小的曲奇也不令人滿意....何況是對溫度要求更高的蛋糕 ~ ...

公爵府

普通麵包模係光滑平面的, 而呢個有鈄的坑紋, 咁焗出o黍咪有鈄紋, 唔使咁單調law, wakakaka

原文章由 火石 於 19-12-2008 09:02 發表
tw orange睇鈄紋有蓋方包模, 唔明如何斜紋

要$92 , 真係 昂貴 mouth:

公爵府

搵日真係要走返轉, 因為想搵一款好似界刀的物體, 用來在包包界紋, 我睇書係有專用工具, 我上次用餐刀界唔到.

原文章由 catjeffcat 於 19-12-2008 09:04 發表

係呀... 好貴.... 你可以試下去上海街近油麻地個度搵下好似個邊會平 D.

公爵府

我平時用暖水浸, 隔水, 再包廚房紙用力榨出水份的.

原文章由 火石 於 19-12-2008 08:59 發表

元肉 用熱水浸 2-3 分鐘
我只用 篩子 隔水 10分鐘左右, 冇用手渣水

公爵府

公司有

原文章由 火石 於 19-12-2008 09:09 發表
有冇人是看經濟日報?

公爵府

我唔會俾個頂掂到任個野, 我鈄倒出來一半時, 再用手托住側面慢慢"吞"出來, 完全無touch到頂的.

原文章由 火石 於 19-12-2008 09:05 發表

我有灘凍先切, 我等了 2 小時之後才切,
倒出來時, 個頂有掂檯呀,
個頂向下有一陣, 之後先幫佢轉側,
未知是否咁做成表層下陷呢?

公爵府

提子乾

原文章由 火石 於 19-12-2008 09:11 發表
包廚房紙, 再用力榨出水份 出來?
你浸什麼? 提子 / 元肉 ?

首頁
12345...9

尾頁

跳至