自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同老公去完旅行返黎就見到個女隻門牙灰左,哩幾日一日比一日灰,嫲嫲湊左幾日話佢無整親,我諗緊佢隻牙係咪壞死左,佢2y11m,應該去邊求診?thx!

水晶宮

cssmandy 發表於 17-2-8 21:05
同老公去完旅行返黎就見到個女隻門牙灰左,哩幾日一日比一日灰,嫲嫲湊左幾日話佢無整親,我諗緊佢隻牙係咪 ...

我friend睇過張虹莉兒童牙醫,幾好!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

同老公去完旅行返黎就見到個女隻門牙灰左,哩幾日一日比一日灰,嫲嫲湊左幾日話佢無整親,我諗緊佢隻牙係咪 ...

我睇開羅國棟。係兒童牙科。

男爵府

可能係蛀牙,我仔睇開張虹莉

大宅

cvpigpig 發表於 17-2-8 22:04
可能係蛀牙,我仔睇開張虹莉

請問你仔仔係咪試過蛀牙變灰黑呀,痛唔痛?我無乳齒蛀牙經驗,我問我女佢話唔痛,食野都無乜異樣,我恆齒蛀牙經驗係十分痛的!謝謝!

男爵府

cssmandy 發表於 17-2-8 22:10
請問你仔仔係咪試過蛀牙變灰黑呀,痛唔痛?我無乳齒蛀牙經驗,我問我女佢話唔痛,食野都無乜異樣,我恆齒 ...

我仔又冇話痛,佢之前門牙好似崩左咁。又冇跌過又冇撞過。原來係蛀牙。但我帶佢睇時已經太遲。得番半隻。最終我選擇同佢做牙套。

子爵府

我女都係睇張虹莉

珍珠宮

我仔睇劉惠芯

大宅

cvpigpig 發表於 17-2-8 22:15
我仔又冇話痛,佢之前門牙好似崩左咁。又冇跌過又冇撞過。原來係蛀牙。但我帶佢睇時已經太遲。得番半隻。 ...

請問埋單total洗左幾$呀?thx!

大宅

我女和妳女一樣,醫生話撞死了隻牙,只要留意沒有生牙瘡便可以,可能隻牙會早甩d。我睇張虹莉醫生,$500醫生費。

別墅

回覆樓主:

我的經驗, 細仔試過跌倒門牙, 慢慢隻牙明顯地變了灰色, 當時上網睇過好多人都話有機會撞到神經, 壞死了牙, 我揾普通牙醫檢查, 醫生話可以觀察下先, 如牙肉有腫就再睇, 結果隔左兩星期到, 隻牙慢慢淡色, 亦好快變返白色了。所以你再了解下係咪冇跌過?
如果小朋友吾太恐懼的, 可試普通牙醫先, 兒童牙醫一睇就幾佰, 我細仔普通牙醫ok, 大仔一定要兒童牙醫先攪到, 真係因人而異。
希望你小朋友個情況同我細仔一樣就安樂d.

男爵府

cssmandy 發表於 17-2-9 00:05
請問埋單total洗左幾$呀?thx!

檢查費500,我仔2年前整,佢3歲。要整7隻牙套。因佢細要做埋鎮靜。用左5萬幾。
佢早排自己咬硬野有隻門牙套甩左。反去淨補番一隻牙套就2000

大宅

amychow 發表於 17-2-9 01:34
我女和妳女一樣,醫生話撞死了隻牙,只要留意沒有生牙瘡便可以,可能隻牙會早甩d。我睇張虹莉醫生,$500醫 ...

係咪會變到好明顯黑色架?

大宅

mhcbaby 發表於 17-2-9 02:03
我的經驗, 細仔試過跌倒門牙, 慢慢隻牙明顯地變了灰色, 當時上網睇過好多人都話有機會撞到神經, 壞死了牙, ...

嫲嫲、工人、兩個姑媽都話佢無跌,佢又無嗌痛喎真係怪,我禁佢隻牙佢都無嗌,問佢痛唔痛又話唔痛!
甘得意會自己變返白色?

大宅

cvpigpig 發表於 17-2-9 08:17
檢查費500,我仔2年前整,佢3歲。要整7隻牙套。因佢細要做埋鎮靜。用左5萬幾。
佢早排自己咬硬野有隻門牙 ...

大宅

mhcbaby 發表於 17-2-9 02:03
我的經驗, 細仔試過跌倒門牙, 慢慢隻牙明顯地變了灰色, 當時上網睇過好多人都話有機會撞到神經, 壞死了牙, ...

另外請問兒童牙醫檢查有咩分別?會麻醉?thx

子爵府

cssmandy 發表於 17-2-9 08:49
另外請問兒童牙醫檢查有咩分別?會麻醉?thx
我仔細時都一定要看兒童齒科牙醫,而兒童齒科給我感覺,第一就是溫柔,之後就是有耐性,跟著便是整牙時有卡通片睇,最後就是好貴

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

三個兒童牙醫阿女都睇過 最差係男醫生 張醫生係超難book 同埋愈做愈hea 甘
最細心係劉醫生

利申 阿女係超級難搞 兩次全麻經驗 一次係張醫生到做 一次劉醫生 比既錢差吾多 但服務待遇全不同

大宅

熱血勳章

銅鑼灣梅秀峰,無論對大人小朋友都好細心。
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

cssmandy 發表於 17-2-9 08:44
係咪會變到好明顯黑色架?

唔會,keep 灰

首頁

尾頁

跳至