論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

momo_ada 發表於 17-2-8 22:14
我是全職媽媽,家有三個小孩。已知道好難請工人,現在的工人是海外,第一次來港,第一次打工的。初來到我們 ...

想還想,但最多加10%已經不錯,且我不會每月出額外人工,會每逢6個月至出一次額外人工, 免得又係一個月通知期話走

大宅

我同樣有3 個寶貝, 姐姐由2007 幫手到依家, 今年第十年
上一份合約(2015簽), 4110 , 我每月4900 俾佢

續第二次約開始都有加俾佢, 每次加幅係BASIC SALARY 400 -500 元左右

大宅

回覆 tangyiu 的帖子

加400至500就合理d,而且做左咁耐

大宅

佢而家只係第二張約,就咁高要求,我就話唔合理囉。所以今日已搵其他agent 搵新姐姐,做定準備。

大宅

唔會加1000,太大貪了,樓主驚請個新姐姐係搏,怕唔好,但俾多1000蚊佢都唔代表會繼續保持水準,除非你對佢好有信心啦

子爵府

我都係3個小朋友,FTM, 工人90分,剛續約,我自動由$4310 加到$4800

妳果個我會比$4500-$4600加$1000太多

3個小朋友好難搵工人

大宅

回覆 i_love_pampers 的帖子

我都好明白有三個細路嘅家庭係好難請姐姐。今日問agent,佢地都係咁講。但無奈佢地真係細

大宅

唔好加,此風一開,連累大棚

正如而家好多人肯請斷約果d一樣

做成左咁多博炒個案

珍珠宮

回覆樓主:

我會加500 佢唔肯就佢自己諗

侯爵府

2024年龍年勳章

最多4600

男爵府

咪玩喇! 你喺出面打工都唔會做兩年加咁多人工喇, 彩佢都傻...

男爵府

i_love_pampers 發表於 17-2-9 21:23
我都係3個小朋友,FTM, 工人90分,剛續約,我自動由$4310 加到$4800

妳果個我會比$4500-$4600加$1000太多
agree 4600 is maxium.

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

工人開到口要求加人工, 我一定唔會加... 話之你湊3個定2個!
今日要求加人工, 你答應左, 下次又有其他無理頭的要求! 食住上..., 我寧願搵個新的海外, 慢慢再教過!

子爵府

其實計返同姐姐續約慳回的費用,兩年合約計每月慳約3至4百元,加比姐姐根本係零成本,但分別係一個係你家兩年的經驗工人,而另一個係無經驗乜都從頭學起的工人,唔同工作環境爭取唔同薪酬亦不為過,當然加一千係獅子開大口,有三個小朋友如姐姐做得幾好續約加幾百我會接受,始終同姐姐照顧一個老人家的筍工有分別。

大宅

唔好加,賤格

翡翠宮

回覆樓主:

加 500
你再請人風險大又洗更多$

象牙宮

momo_ada 發表於 17-2-8 22:14
我是全職媽媽,家有三個小孩。已知道好難請工人,現在的工人是海外,第一次來港,第一次打工的。初來到我們 ...

佢份約6月到期,你就同佢傾續約? 她就自以為, 自己天下無雙了。

俾4500啦!佢仲話要多d。那現時, 你去找新工人吧。
1. 用新你要教 vs 用舊不保不變。50 vs 50
2. 績手續平。 雇新手續貴?

最討厭, 和雇主/ 上司討價還價者。 自以為了不起。
心不足者, 下次有机會再和雇主討價還價的。
似我老媽工人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lau1312 發表於 17-2-9 19:01
唔會加1000,太大貪了,樓主驚請個新姐姐係搏,怕唔好,但俾多1000蚊佢都唔代表會繼續保持水準,除非你對佢 ...

完全同意 。

男爵府

momo_ada 發表於 17-2-8 22:58
回覆 細姐姐 的帖子

我就係覺得佢獅子開大口,要求過份左d。佢工作表現叫中規中矩,唔係好又唔算差。而且 ...

真係獅子開大口,計番個百份比加成20幾%,我地打工仔做到成隻狗,老細頂多加3-5%,如果佢搵到好既僱主唔好阻人發達。我自己就唔會俾。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好多湊兩個已經比5000 所以姐姐真係有得揀

首頁

尾頁

跳至