自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

相同病況, 遇著相同醫生,

一個病人有買保險, 保險經紀介紹你去睇, 加加埋埋張單30萬.... 唔知幾多可以claim保險, 唔知幾多病人自己俾!!

一個病人無買保險, 醫生知病人無得claim任何錢, 醫生幫病人計到最平, 加加埋埋 15萬埋單, 當然病人真金白銀俾15萬!!

其實仲咩要買保險? 年年供保險, 供埋仲貴過真係有事去做手術條數!

當你唔係真係要做手術, 你真係唔會知, 有保險再無保險, 醫生收費根本不同!!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有買既會同你攞到盡既.... 買左有個保障咁囉

珍珠宮

KiNnK 發表於 17-2-9 09:23

一個病人有買保險, 保險經紀介紹你去睇, 加加埋埋張單30萬.... 唔知幾多可以clai ...

之前公司包保險, 33000埋單,claim剩800元自付

wcpcelia    發表於 17-2-11 21:28

男爵府

私家醫院就係咁, 知你有買保險一定睇住個保額收到盡的, 如果買左住院(指買齊住院, 住院現金同額外住院保障)通常都claim得足,除非買D唔買D

男爵府

無可口非,都算有e德,好過唔理乜野都收

男爵府

醒目開學勳章

cadencetse 發表於 17-2-9 09:31
私家醫院就係咁, 知你有買保險一定睇住個保額收到盡的, 如果買左住院(指買齊住院, 住院現金同額外住院保障) ...
就當30萬claim得足, 個病人一蚊都唔洗俾, 但好似你話要買得足(指買齊住院, 住院現金同額外住院保障),
年年月月保險費都唔平啦, 隨時交左超過30萬. 只可以話儲錢等自己將來(大吉利是)有大手術要做時有錢用!
但當(大吉利是)真係要做大手術, 其實無保險只係一2要$15萬可以埋單

男爵府

醒目開學勳章

vencyk 發表於 17-2-9 09:40
無可口非,都算有e德,好過唔理乜野都收
係!!醫生有醫得, 真係有需要先幫你驗!

唔係好似有保險claim就經紀下下同你去睇病同你入院, 乜都驗左先, 乜都話入左院先, 乜都claim保險, 其實有時未必真係有需要!!

琥珀宮

一個病人有買保險, 保險經紀介紹你去睇, 加加埋埋張單30萬.... 唔知幾多可以clai ...

這就是保險嘅真正意義囉

BIGPAT    發表於 17-2-9 12:23

子爵府

吾出期.....個個為左自己揾$。
所以有乜事去政府算.....冇$冇計

男爵府

其實呢樣野同私院收費都有D日關係
住大房同住半私家房,唔只差房錢,連帶巡房費,棉花雜物雜費乜都會貴左

Claim保險可能住半私家,所以貴左,冇保險,住大房,所有野都平晒
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

侯爵府

1. 醫生係會贂豢有無保險而收費有別, 因為錢都係保險公司, 如果無保險, 都收病人30萬, 你估個病人肯唔肯? 收少一半, 病人肯, 生意角度睇, 多單生意好過無咗單生意2. 有保險, 保險公司負責大部份開支
3. 無保險, 15萬一定係自己俾
4. 供得多定用得多, 邊有人知? 我朋友供咗2X年保險, 一單cancer已經賠咗50萬
5. 保險係預防不必要開支, 有邊個想買咗成日賠呀, 只係當有需要時, 保險可以幫到經濟上問題
6. 保險有其作用, 識得利用就幫到手. 唔識嘅就咩都要自己負責, 有中產家庭, 有能力送2個女去外國讀書, 但因為無保險, 老公cancer, 要問人借錢醫. 或者賣樓.

公爵府

回覆:買左保險手術費30萬, 無買保費手術費竟然15萬

其實都係架.
我試過做小手術, 同醫生講我冇保險.
佢話最平的做法係, 由學生做佢監場.
所以保險就係買個保險.

子爵府

hashtag影視迷勳章

倒返轉,醫生見你無保險收平D?..呢個世界係咁㗎啦⋯⋯收費呢樣野根本好虛無...人地讀咁多書又救返你,邊個可以話30萬唔值?有D事唔到我地去計算...再講保險公司唔通唔知?點解唔出聲?因為保費已經計咗,咁又有人願意承擔,願意果個咪就係買保險果個law..
有D野唔到你唔睇開D..

琥珀宮

畀面勳章

咁似整車既
咁其實係醫生夾埋 agent 呃保險公司?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

15萬可能係住最平嘅房用最平嘅藥同最少嘅人手

一分錢一分貨,冇得錦計

要計就要計同等嘅服務先得

侯爵府

個問題係私院收費唔清晰
根本無價目表
條條海鮮,任佢劏

保險同基金人
冇乜幾多個好人

珍珠宮

開心吸收勳章

應該禁講。。。

有買一定去私家,快嘛。 但當去私家時,醫生報左價比病人,而病人就可以 問定 agent, claim 吾 claim 得足。 claim 足就 乜都吾好理。 安心就算。

吾買,就要自付 15萬,另可能有雜費。

一有事,就問定 agent 先。
違規內容

珍珠宮

畀面勳章

adam112 發表於 17-2-9 09:52
其實呢樣野同私院收費都有D日關係
住大房同住半私家房,唔只差房錢,連帶巡房費,棉花雜物雜費乜都會貴左

冇錯係,大房同半私家已經差好遠

珍珠宮

開心吸收勳章

myaisha0435 發表於 17-2-9 10:14
15萬可能係住最平嘅房用最平嘅藥同最少嘅人手

一分錢一分貨,冇得錦計
全對。

而且 自付 15萬,未計有 extra expenses wor
違規內容

男爵府

回覆樓主:

我之前都要做手術,
問醫生個手術名,
再叫agent問,
都已經知道cliam到幾多!

首頁

尾頁

跳至