懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

我都驚,不過如果得,我都會揀順產;開刀始終子宮有傷口,上網跑文話會影響到下一胎,如果個b個位唔岩,好似係前置,除非你唔再生,甘米無所謂

珍珠宮

回覆樓主:

順產:產程長,痛,預後好
開刀:產程短,無痛,預後差(傷口痛,子宮復原慢等等)

水晶宮

JJ_mami 發表於 17-2-9 13:43
其實我好想知道順產同開刀的Bb健康上真係好大分別嗎??我見我朋友既好似都無咩特別,但又好多人話順產一定 ...
我作決定時冇考慮兩者對BB點,只係諗自己,所以揀順產。最重要都係睇你自己想點。

男爵府

我覺得分別主要在於生產過程,而唔太關於之後嘅健康!
生產過程黎講,開刀一定係對bb最安全,不過就傷媽媽。
順產就對媽媽傷害最低,但對bb來講風險高d。
*講緊係一般正常情況下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

順產對媽媽既恢復能力比較好

男爵府

回覆樓主:

順產對bb同產婦都有益

產婦好處樓上已講.
對bb嚟講, 順產因為產程比開刀長, 溫度變化唔會短時間內好大變化, 對bb氣管發展有幫助。其次, 順產時, 陰道有d益生菌會傳去bb身上, 令bb敏感機會降低

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果可以,我會選擇順產,如果擔心食全餐,可以問下醫生意見,由醫生評估下。

別墅

不過我聽過人講
順產既bb經過媽媽產道
一出世接觸多D 細菌(本身人體有既菌)

開刀既bb 一出黎係接觸醫生帶住既無菌手套
對bb既抵抗力有少少分別

可能呢樣野太深刻
有左bb一直都淨係諗順產
如果要食全餐都要頂硬上

男爵府

改造人 發表於 17-2-9 18:32
我覺得分別主要在於生產過程,而唔太關於之後嘅健康!
生產過程黎講,開刀一定係對bb最安全,不過就傷媽媽 ...

我醫生都係話開刀對BB比較安全,順產對媽媽比較安全。所以我揀開刀! 另外我想成個過程可以順順利利自己manage到時間,唔駛擔心幾時穿水見紅入唔入院等。當然自己怕痛都係一個好大既原因。

男爵府

YuenYuenKwok 發表於 17-2-10 23:05
我醫生都係話開刀對BB比較安全,順產對媽媽比較安全。所以我揀開刀! 另外我想成個過程可以順順利利自己ma ...

manage到時間絕對係開刀優勢!不過如果講「怕痛」,要有心理準備其實好多媽媽開完刀係好痛架... 真係唔好用「痛」黎做決定嘅主因!我上胎媽媽group好多人開刀後一年個傷口都仲話會陰陰痛。
另外我自己揀順產都係因為我知道我最少生兩胎。如果有準備生多過一胎而且唔相隔太遠,可以嘅話真係順產好d。每開多一次刀個風險都會增加多好多,而且傷口會一次痛過一次 所以大家其實如果條件適合順產嘅,真係諗清楚啊

大宅

其實我好想知道順產同開刀的Bb健康上真係好大分別嗎??我見我朋友既好似都無咩特別,但又好多人話順產一定 ...

大b都開刀出世,個個都話佢比一般同年高大,身體唔覺有乜唔好,我呀媽夠順產生我出黎我身體好差

大宅

改造人 發表於 17-2-10 23:26
manage到時間絕對係開刀優勢!不過如果講「怕痛」,要有心理準備其實好多媽媽開完刀係好痛架... 真係唔好 ...

想知個批開刀的媽媽在政府定私家開刀?

男爵府

Aprilacm 發表於 17-2-11 07:18
想知個批開刀的媽媽在政府定私家開刀?

私家呀。當然開刀媽媽十個裡面總有一兩個係堅稱生完一d都唔痛..云云。不過就我兩胎嘅媽媽group裡面所見,其實有過半人都係話痛... 主要聽佢地講係開完刀麻醉藥過咗痛啦(有d人加埋會發燒啦)、拔尿喉痛啦、第一次落床痛到喊呀、(如果咁啱有咳仲慘,一咳就痛到喊)、之後疤痕痛痕呀...etc etc。

珍珠宮

BREADWING 發表於 17-2-9 15:03
順產:產程長,痛,預後好
開刀:產程短,無痛,預後差(傷口痛,子宮復原慢等等)
...

總結得好啱,其實最緊要睇醫生既建議。如果唔適合順產都唔可以夾硬來。

大宅

當時心大心細開刀定順產,結果因為胎盤太低一定要開刀。仔仔就黎兩歲,傷口處有時好痕。

大宅

回覆樓主:

諗自己先 對媽媽嘅分別可能較大。

大宅

我一有左就決定開刀,我醫生都話開刀對BB較好,開刀後其實係有藥食,唔會feel到咩痛,至於有人話開刀後一年傷口都會痛 我真係覺得係好少數 不過都會有後遺症!但其實順產後有人都會有傷尿道,下體'絲'裂,所以無野係十全十美,點都好 我覺得開刀係耐復原D,但我覺得係最安全!

侯爵府

以現今技術,我覺得開刀幾好呀,快靚正!
睇下依家d明星、富二代 個個都係私家開刀咁制!

侯爵府

我睇政府醫生都話開刀對bb最安全。

首頁

尾頁

跳至