婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

想問吓你老公是否潮州人?

因為我老公係,佢又係死都要食正日既人。我屋企都就肯相就的,但其實我心底裡和你一樣都不服的。。。

但我試過有一次做冬,本來又係男家正日,女家早做,但因為我爸做冬前两三星期入了醫院,那時根本不能早食,因為都未出院,我問老公可唔可以男家早食,正日女家食,我問佢叫佢同姑9傾吓個日期,我都知正日臨近,冇咩日子揀,其實如果姑9都要正日先得,我冇所謂,起碼叫問過,但我老公連問都唔去問,仲叫我叫我嫂屋企改期,就我老公屋企繼續正日。。。我果次堅著火,我心諗你x家大曬咩,要全世界成全你一家。。。今次係有突發野(入醫院),根本冇人想,但我老公連咁樣都唔想相就,我要好嚴重地丙佢,佢先肯搵姑奶夾時間,好在最後都夾到,男家提早一日食,女家食正日。。。

公爵府

回覆樓主:

我通常會夾咗c6家人先,因為佢哋啲人好麻煩, 阿媽嗰邊 容易就, 最緊要一家人一齊食飯,邊日都得唔使煩

大宅

108108108 發表於 17-2-19 11:46
想問吓你老公是否潮州人?

因為我老公係,佢又係死都要食正日既人。我屋企都就肯相就的,但其實我心底裡和 ...

我男家都係,以為自己大x哂

珍珠宮

lazygirlaaa 發表於 17-2-9 13:58
其實我都好想正日都可以陪下媽咪 感覺好似成屈就自己阿媽去配合男家咁 個心好唔舒服,但c6企硬一定要正日陪 ...

就自己返外家!

唔好衰比你老公睇,以後都比人食住

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 17-2-10 22:52
唉…完全同意 點解要就晒男家先?
因為啲人成日話,嫁左就要男家行先
多餘,你當我不孝啦…

Agree!

呢個年代不是嫁,是結婚。

所以野都係夾份,我婚後仲要做!

何來男家優先? 食檬佢!

Be fair

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

有時男家覺得正日食係面子問題,
嫁左唔應該成日返娘家,食飯食正日個隻

大宅

lazygirlaaa 發表於 17-2-9 13:58
其實我都好想正日都可以陪下媽咪 感覺好似成屈就自己阿媽去配合男家咁 個心好唔舒服,但c6企硬一定要正日陪 ...

同6299會提早 自己丫媽正日~99知我正日想反自己丫度。所以多數佢自己話提早

大宅

回覆:可否分享下過時過節食飯你地點安排男女家幾時食?

如果態度良好我唔介意去食正日,但噤既語氣態度我叫佢食蕉。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

ikokam 發表於 17-2-25 12:06
有時男家覺得正日食係面子問題,
嫁左唔應該成日返娘家,食飯食正日個隻 ...

男家係潮州人,次次做節都要霸住做正日,要威威攞彩個種

子爵府

虎到金來勳章

我屋企多數提前食, 正日食煮又煩, 出街食又煩, 99都好少揀正日, 撞日子以先定日子的個邊為先

大宅

回覆樓主:

我99永遠都要我地就姑仔先。。。
99永遠都叫姑仔就佢老公個邊先。。
而我老豆永遠都叫我就99先。。
我就永遠都唔想將我娘家放到最後。。。

大宅

回覆樓主:

我通常都就男家
不過我老公就行公平制
邊一邊約日子先就去邊一邊先

大宅

我99果邊永遠提早食 初一果都唔會要我同佢食
正日我同我媽果邊食
你老公真係專制 唔得咪唔好同佢食囉 有時d野要靠自己爭取 佢睇死你唔敢唔同佢食丫嘛

大宅

回覆樓主:

從來唔洗就,99同我媽都唔興食正日,到時到候就是但約一日,得閒就去,唔得閒就唔去,老公冇所謂,99好醒,會自動就我同老公,姑仔次次甩底唔黎,所以99唔會再就姑仔,唔出現就下次先。
我自己娘家就只有我同我媽食,去前一日我會問一聲我老公去唔去,唔去就有得佢。
我個人認為做節好無謂,最正係我99同我媽都係咁諗,平時都可以食飯,做咩要同人迫。

首頁

尾頁

跳至