親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

由於姐姐撞正農曆新年要回鄉3個星期有多,出街都未必有野食同又貴,所以我地決定第一次農曆新年出走.
由於2個細番學番到年廿九,我地要年三十出發,初四番,心諗一定好貴,撞啱見到UO $12XX 一個人,以旺季來說好OK就買啦.
買完先知因當地人都會去旅行,酒店包車全部比平常價貴好多,同埋好多都好FULL,但不過好彩比起香港都OK.
今次一行8人,公公婆婆連姑婆加我同老公同3個小朋友(8,3,3歲).所以都係輕輕鬆鬆食下行下睇下

DAY 1
由於旺季都多人,都預左DELAY,差不多遲左一個鐘先起飛,幸好台中是細機場,好快過關同拎好行,司機已經係出面等我地,仲帶我地去中華電訊買電話卡(要登記PASSPORT)
之後出發食清水米糕,不過原來係有少少辣的,之後就去梧棲漁港掃街同買手信,3老同3小都食同買得好開心.個零鐘左右我地就去左高美濕地,夕陽好靚,不過好大風,由於好凍我地冇比小朋友落水玩,但佢見到係好想落的,仲見到彈塗魚同招潮蟹,3個小朋友都好興奮.
跟住去碧根行館CHECK IN 之後去逢甲夜市再掃街,相對六合,士林等,可能因為年三十,相對失色.

DAY 2
第一站包車司機帶我地試芋圓,都好味,之後去百菇莊採菇,買香菇餅做手信好好食.小朋友採菇好開心,唔貴HKD $50-60,即採即整埋香菇酥好好味.
之後去左包車司機提議的安妮公主而冇去多人到的薰衣草森林,因平地多較?細小朋友,結果因為有個戶外沙池,3個都玩得好開心,甚至話最開心係玩沙,我諗下次去沙灘得啦,唔洗去旅行.食物好食,影相都靚.跟住放好電,上車就訓下又到廣興紙寮,參觀完玩拓印,一人整左一個扇.跟住又去18度c巧克力食雪糕.有免費咖啡同茶飲,好多人
再上清境CHECK IN愛立家旅遊民宿.由於玩左成日,今晚決定係民宿食火煱,價錢平,3個細最鐘意任食的王子麵.夜晚睇星星,我仲好似見到流星.
DAY 3
一早出發去清境農場羊咩咩表演,3個小朋友騎大馬,單人100TWD,雙人150TWD,不過個圈有D細,再睇綿羊脫毛SHOW,再摸羊餵羊,影相,大個個完全唔驚,細個2個嫌棄綿羊既口水.之後再行去睇馬術SHOW都幾遠,要預留時間.個日好曬,我同老公都曬到LUC皮.我想講成日話好凍,我去個幾日都好熱XD
之後行番去小瑞士紙箱王食LUNCH送小瑞士門券,唔洗錢都OK.之後同細個2個番去民宿休息下,5:30去伊拿谷甕缸雞,呢間包接送,食物唔錯又平,8個人有魚又蝦又雞HKD$600唔洗.

DAY 4
一早先出發去民宿放低行李,再去搭纜車去九族文化村,唔洗點排隊玩遊戲,食物唔貴,3個細都開心,撞啱有奧特曼展,啱晒2個仔.
回程搭番纜車去日月潭,沿住湖邊行去伊達邵老街,試左飯飯雞翅、杰記山豬肉大刈包、年記做不復賣,紅茶但杜啦白鰻棍我地遲左,食唔到,相對逢甲,呢到食物更有特色.

DAY 5
又係一早出發,包車司機帶我地試阿婆香菇茶葉蛋,好入味,好味!之後去水沙連睇睇,再去集集火車站同集集老街影相行下.
跟住去彩虹眷村,小小一個地方,但影相效果好好,但3個細被遊樂場吸引住,佢地影左好少相.之後去寶島53行館CHECK IN,再去左國立自然科學博物館,
由於唔夠時間,無睇太空劇場、立體劇場,生命科學廳有恐龍最啱小朋友睇,行完生命科學廳去左科學中心幼兒科學園,呢個限每節40人,不過唔去唔太大損失,
另外,半導體的世界要拎預約券,我地太遲冇得玩了.之後去左SOGO,食滿堂紅,都抵食,但唔叫做好好味,有好多款HD雪糕任食.都抵食110CM以下只需100TWD.
跟住搭免費車回酒店(用一卡通(出發前去TST拎免費的)市區公車享10公里免費優惠),我鐘意呢間多過碧根.我仲去7-11 拎埋博客來訂既書,好方便.

DAY 6
起身去買手信一福堂檸檬餅,台灣太陽餅博物館買蜂蜜太陽餅(好好味),犁記買鳳梨酥再去宮原眼科食雪糕,我覺得一般般,但好多人排隊.
之後包車到機場,今次只係遲左少少就起飛.
包車司機唔錯,有禮貌,揸得安全,架車又大又舒服又乾淨,大仔同婆婆易暈車浪都最少上清境冇嘔,而且不單準時仲好早到,清境個日佢怕塞車,仲早左個幾鐘到.

子爵府

02413124 發表於 17-2-10 17:05
由於姐姐撞正農曆新年要回鄉3個星期有多,出街都未必有野食同又貴,所以我地決定第一次農曆新年出走.
由於2個 ...

我下月去台中, 會直接由機場去梧棲漁港,住—晚台中港洒店, 去埋高美濕地, 再返台中住寶島53行館.
想問梧棲漁港多野行,多野食嗎?除左梧棲漁港,高美濕地,重有乜地方可行呢?

大宅

多謝分享,我21號都會去台中

請問機場買的電話卡是否可以上網+打電話?大約幾錢?
請問伊拿谷甕缸雞是否打電話叫佢來民宿接?
要不要提早預約?

大宅

我帶住1&4歲,日月潭會搭纜車遊覽,但未確定去不去九族文化村玩
請問九族文化村岩玩嗎?係邊到買票?
預半日夠玩嗎?

大宅

由於2個 ...

想知道住宿方面如何?有泡湯嗎?

子爵府

mavismama0520 發表於 17-2-11 02:01
想知道住宿方面如何?有泡湯嗎?

今次冇呀,因為太遲book,同埋新年貴到飛起

子爵府

chingching27hk 發表於 17-2-11 01:42
我帶住1&4歲,日月潭會搭纜車遊覽,但未確定去不去九族文化村玩
請問九族文化村岩玩嗎?係邊到買票?
預半 ...

4歲都好多野啱玩,係纜車站有得買,買門票免費夜纜車票的

子爵府

chingching27hk 發表於 17-2-11 01:38
多謝分享,我21號都會去台中

請問機場買的電話卡是否可以上網+打電話?大約幾錢?

佢有2隻,2隻都可以打電話,一隻多d儲值額,一隻少d,接唔洗錢,我買小個隻$50twd 都夠用
當地電話好似1秒1仙定1毫
食雞可以叫白金秘書book,話叫當地民宿或包車司機幫你book定

子爵府

wendyyy 發表於 17-2-11 00:33
我下月去台中, 會直接由機場去梧棲漁港,住—晚台中港洒店, 去埋高美濕地, 再返台中住寶島53行館.
想問梧 ...

野食都係炸海鮮為住,有一部分可以買海鮮拎去煮來食的,但我冇買

子爵府

回覆:台中6日5夜農曆新年HEA遊分享

樓主,請問由清境農場行返落小瑞士遠嗎?同埋我想問你話伊拿谷甕缸雞包接送,係咪要叫酒店打去訂位?

請問你台中包一日車要幾錢?我問咗一間要港幣1300。可以pm你司機資料我嗎?

謝謝你!

珊瑚宮

siuba 發表於 17-2-11 16:50
樓主,請問由清境農場行返落小瑞士遠嗎?同埋我想問你話伊拿谷甕缸雞包接送,係咪要叫酒店打去訂位?

請問 ...

清境農場有步道行去小瑞士,約1小時。

伊拿谷旺日子未必接送(無人手)

但清境都好多野食,有些民宿在農場附近的餐廳會免費接送,你看中邊間民宿,可以email問下。

我上次食:曉雲南-有尋龍魚食,住附近的民宿都可以免費接送。

大宅

子爵府

請問 ...

由睇馬個到行落去45分鐘左右,有樓梯級其實都ok
Pm左包車資料俾你,你whatsapp問下
食雞叫酒店話包車幫你book都可以呀,我個日初二,都旺就個日一早book要食早d 5:30

別墅

回覆樓主:

大宅

由於2個 ...

想請問吓你玩咗6日住咗幾多間民宿?

子爵府

碧根1晚,愛力家2晚,日月潭一家民宿(臻湖) 1晚,寶島 1晚

大宅

02413124 發表於 17-2-11 09:17
佢有2隻,2隻都可以打電話,一隻多d儲值額,一隻少d,接唔洗錢,我買小個隻$50twd 都夠用
當地電話好似1秒1 ...

Thx!
咁請問張卡係咪都係任上網架?

大宅

請問 ...

我個間包車9hrs/NT 3500
算貴定平?

子爵府

chingching27hk 發表於 17-2-13 11:52
我個間包車9hrs/NT 3500
算貴定平?

幾多人車?

子爵府

chingching27hk 發表於 17-2-13 11:50
Thx!
咁請問張卡係咪都係任上網架?

Yes

首頁

尾頁

跳至