嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

大家對油麻地霍建中醫生, 佐敦趙長成醫生和旺角楊霸成醫生有什麼議見?

男爵府

幾間我都試過?

原文章由 mplai 於 08-12-18 11:18 發表
大家對油麻地霍建中醫生, 佐敦趙長成醫生和旺角楊霸成醫生有什麼議見?

幾間我都試過,好 ! 細心,有 耐性,好 詳細 !!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

anyone know Dr. Yeung Tel. number?

大宅

咁啱我3個都睇過!

趙長成係我個女第一個睇嘅醫生,bad list,我一定唔會再睇佢,見過鬼都怕黑喇!大又睇細又睇,又要book又話遲到作廢,但醫生自己又唔守時開工(經常性),例如...10點開嘅但竟然可以12點先番到,當時嘅虛憾情境有幾惡劣可想而知,雖然間診所唔係細但咁等法真係人都顛,冇咁嚴重都搞到嚴重啦!到你入到去見佢,係好好架有傾講好有愛心,唔似有d醫生有佢講就冇你講。但佢最差就係叫當時只有20日左右大嘅bb去抽痰,當然我有權唔抽但新手媽又點會諗到係mug野一回事呢?! 條膠喉由鼻(刷)入去,喊到佢轉都轉唔到氣咁滯,睇到先識心痛,d痰係不斷製制嘅,要食藥先慢慢清到,我知佢(hing)叫小朋友做抽痰及聞氣,但佢作為兒科醫生竟然都提意咁細嘅bb抽痰,佢都冇諗吓bb d器官發展/發育好未?! 足之搞到損咗有血攞。講番起都激氣遇著個咁嘅醫生,都係我做媽媽嘅大意。

霍建中係我個女第二個睇嘅醫生,兒科專科,都幾好,我女係7個月大時支氣管炎入院都係佢幫忙,但都唔係好夾,每次事睇佢都要睇3次先好番(即講緊食咗差不多半個月藥先好晒),最快食到第2次尾尾先見好轉,咁睇多次第3次就清得晒,俗稱dum症。

而家睇楊霸成,好好,一轉睇佢食第2次藥唔使一日已見效,條氣即刻明顯地唔喘,夜晚即刻瞓得到,d藥都唔散,佢見我用醫療咭會開2日或3日藥比我,等我可以試吓d藥啱唔啱先再去睇過,我自己都寧願行多轉都好過食咗唔啱又開埋晒一大堆藥比我。

睇醫生始終人夾人嘅,希望你地有病時都有一兩位可信賴嘅醫生幫到你地啦!

男爵府

請問從何而知? 我大細孖寶都係睇佢, 都有氣管敏感, 佢從來唔叫我抽痰&聞氣的? 我去咁多次, 亦冇見過有小朋友聞氣?

原文章由 kyuen 於 08-12-22 16:53 發表
趙長成係我個女第一個睇嘅醫生,bad list,我一定唔會再睇佢,見過鬼都怕黑喇!大又睇細又睇,又要book又話遲到作廢,但醫生自己又唔守時開工(經常性),例如...10點開嘅但竟然可以12點先番到,當時嘅虛憾情境有幾惡劣可想而知,雖然間診所唔係細但咁等法真係人都顛,冇咁嚴重都搞到嚴重啦!到你入到去見佢,係好好架有傾講好有愛心,唔似有d醫生有佢講就冇你講。但佢最差就係叫當時只有20日左右大嘅bb去抽痰,當然我有權唔抽但新手媽又點會諗到係mug野一回事呢?! 條膠喉由鼻(刷)入去,喊到佢轉都轉唔到氣咁滯,睇到先識心痛,d痰係不斷製制嘅,要食藥先慢慢清到,我知佢(hing)叫小朋友做抽痰及聞氣,但佢作為兒科醫生竟然都提意咁細嘅bb抽痰,佢都冇諗吓bb d器官發展/發育好未?! 足之搞到損咗有血攞。講番起都激氣遇著個咁嘅醫生,都係我做媽媽嘅大意.

洋房

第一選醫生

趙長成醫生是我囡囡的"第一選醫生"!有醫德有愛心!他不會一用藥就很重 - 會睇病徵之外,亦會睇病歷(病歷要時間去建立,需要比些時間他)。及做病人的亦要懂得說出有用的病情比醫生知,使他們能對正下藥。所以有時不是全是醫生的責任來!
因為我囡囡試過食物敏感,但我最初是不知道。我送她入浸會醫院急証,但剛巧急証室有人更需要急救,無人理我們!情急之下CALL趙醫生URGENT CALL。他很快覆機!我張我囡囡的反應和食過的東西告他知,他很怏便和我說你女兒是食物敏感!你現在什麼都不用做,你只要回家比返先前她飲開的奶佢飲。(他再教我一些方法)之後,第2 天早上我女兒真是什麼事都無了!他在電話搖控我都掂!可放,面對面來醫!

PS(我無見過或聽過叫小朋友去吸痰或聞氣喎!)

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

大家都明醫生係要試過先知夾唔夾,而趙醫生都係我好朋友介紹嘅,佢一家大細幾代都睇佢,都話好好先叫我睇,但無奈就係唔夾,食咗佢d藥bb塊瞼見腫添,即咁講如果當時佢冇提意要同我未滿月嘅bb抽痰或我最後冇(簡)到比個女做呢樣,咁就唔會令我咁心痛有個咁差嘅經驗。以當時流感高峰期我去3次3次醫生都遲大到,book咗等如冇book,小朋友要排隊聞氣抽痰及佢有愛心肯聽你講都係事實。總之我而家好好彩已經搵到其他醫生幫手,自己一定唔會再去睇趙醫生,都係果句"見過鬼仲唔怕咩"。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 eunicebb 於 08-12-23 01:01 發表
趙長成醫生是我囡囡的"第一選醫生"!有醫德有愛心!他不會一用藥就很重 - 會睇病徵之外,亦會睇病歷(病歷要時間去建立,需要比些時間他)。及做病人的亦要懂得說出有用的病情比醫生知,使他們能對正下藥。所以有時不是全是醫生的責 ...

趙醫生仲有出醫院嗎? 之前見有人提過趙醫生已經唔做醫院, 只做診所.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實囡囡由出世開始都係睇趙長成, 不過到佢9, 10歲就諗住唔駛下下去趙醫生度, 因為真係要等好耐, 嗰時見佢瞓覺時抖氣聲好大, 喺屋企樓下睇嗰個醫生話佢有哮喘, 要佢keep住每日去聞氣, 唯有出去睇趙長成諗住攞多個醫生意見, 趙醫生一睇就話囡囡只係好輕微哮喘, 唔駛日日聞氣, 仲教我點樣分辯哮喘嚴重性嚟決定駛唔駛送佢入醫院, 因為如果哮喘一起得犀利就揾佢都冇用, 佢診所亦冇適合o既儀器, 要送佢去邊間醫院佢都幫我哋諗埋. 不過睇醫生都要睇夾唔夾, 夾唔到都冇辦法.

洋房

原文章由 一一一 於 08-12-23 01:25 發表
真係好唔鍾意趙醫生的掛號方法!小朋友好易交產感染,有街去遊蕩空氣又污濁(佐敦)

洋房

[quote]原文章由 eunicebb 於 08-12-23 23:48 發表
[/quote
我都試過遇上一位無醫德,收費極貴,又無料的醫生(X碧綠),我囡出世只有7天因肚瀉又要再入院. - 因為佢令我女受了一些不必要的痛苦!因為佢使我全家憂心. 所以做父母是十分明白- 當你找到一位所謂'夾'的醫生來照顧到自己的心肝寶.就正如你的神一樣. 現祝大家搵到你們"夾到極的醫生"來看門口啦! 祝大家聖誕及新年怏樂, 小寶寶身體健康! ^,^

別墅

我擒日帶bb去趙醫生到打針, 出奇地只係等左一個鍾, 可能係最後一個睇, 佢都好有耐性同你傾, 真係好好, 而且佢竟然錫左我個囡一下, 使我覺得佢好鍾意小朋友, 好有愛心.

大宅

如果睇霍建中, 咁bb第時大個都可能仲要搵佢, 因為佢用藥比較重, 所以bb受唔到其他藥.

男爵府

我大細孖寶都係睇趙醫生, 講真, 都好唔鍾意次次等咁耐. 不過冇計, 試過睇第 d 醫生唔得, 次次都要返去比趙醫生執手尾. 所以依家學乖左, 唔再周圍晒錢晒時間, 一開始有事就搵佢.

個人覺得, 趙醫生唔係冇時間觀念/耍大牌而遲到的人. 佢次次都準時十一點左右就到, 如果有事會遲返, 姑娘會講明. 我自己睇開的醫生, 何嘗唔係 book 9點10點, 醫生11, 12 點先到. 反而我成日 book last 個幾個位, 就經常見到趙醫生成3點都未食飯, 睇埋先走, 亦都唔會因此而為趕時間而求其.

問心果句, 免得過我都唔想向人地推介趙醫生, 費時將來我地要越等越耐.

複式洋房

霍建中係我姑媽介紹的....我仔之前睇過2次,每次都一次搞掂....都係睇濕疹...都OK,細心,詳細,都算貴呀,六百幾蚊....

大宅

睇醫生真係講夾唔夾
我全家既細路都係睇趙長成既,一直都好夾
佢最好係落藥唔重,食左好舒服,加上佢又好鍚小朋友
我都見過佢refer我表妹去抽痰,當時我表妹一歲多d,病得好犀利,差d哮喘
你睇bb比人抽痰覺得好慘,做媽咪梗係心痛啦
但係你諗下,bb清左d鼻涕/痰條氣順哂,呢個唔係最重要咩
抽痰係一個好常見既medical procedure,唔會傷到bb既器官,唔駛擔心
每個newborn bb一出細都比人抽過口鼻d胎水啦,只不過你唔知之嘛
講返趙長成,佢真係一個有醫德既醫生
唔會無緣無故叫你帶bb去做d無益既事囉
佢最大既問題就係等得耐,
我都試過等三個鐘

大宅

My husband and I are doctors. I also have a paediatrics diploma as well.
To be honest,
I still bring my son to consult Dr Chiu everytime my son has any problem (including injecting vaccines).
I have no priority and need to wait for nearly 2 hours in every visit but I think it worths.
I also introduce Dr Chiu to other colleagues and nurses.

子爵府

我呀B係睇楊霸成的. 我由法國跟佢到而家旺角.
楊醫生好有耐性, 判斷病情好準確. 早幾個月我呀B咽喉庖診, 佢話食藥後要起碼72小時先好轉, 最後真係過左72小時.
不過唔好處就係佢旺角診所地方好細, 入到去好似打仗咁!

首頁

尾頁

跳至