自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jincaiyan 發表於 17-2-10 23:28
星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...
樓主我睇左你個post 第一時間都係諗,點解你唔去公立急症室...
其實我明你的理由,我自己曾經因嚴重妊娠嘔吐至脫水而去公立急症,分流姑娘話幫我排條快d 的隊,但所謂快d 都要等三個鐘 (我應該算係「緊急」,但好似仲有「危急」同「危殆」類別更急),最後我都要去私家。

不過我睇你的形容,覺得你仔應該更嚴重,因為除左脫水仲有其他野,同埋病人係小朋友,醫院應該會快俾佢睇...

其實下次如果touchwood 有類似情況,你可以去左公立睇下點,真係等好耐先去私家都得 (急症有塊顯示板睇大約等待的時間) 網上醫管局網頁都可以睇到各大公立急症的輪候時間,你可以參考下。

別墅

回覆樓主:

都吾明白攪足24小時,點解吾去公立醫院,令小朋友辛苦24個鐘

珍珠宮

人哋唔讓俾你就係自私嗎?個個去得醫院都係有需要㗎啦。

珍珠宮

同埋如果你有轉介信,政府唔會要你等6個鐘。如果你無轉介信要你等6個鐘,即係證明你非緊急。私家無位,我攞咗轉介信,一個鐘內可即刻入院

大宅

醒目開學勳章

睇晒樓主嘅回覆,D 思維好大陸人

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

下次先打聽左有冇兒童病房先去睇。你有轉介信入政府急症会快好多的。我早2病零晨打去法国又係一個E生第2X人。打去浸会情況樣我決定去浸会。结果等了一小時有得睇5分鐘比$拎藥。仲要我覺得吾贵。比埋哮喘聞氣藥先$663

子爵府

sai_sai 發表於 17-2-13 23:06
睇晒樓主嘅回覆,D 思維好大陸人

大陸人!so what??

子爵府

jeanne1120 發表於 17-2-13 22:52
樓主我睇左你個post 第一時間都係諗,點解你唔去公立急症室...
其實我明你的理由,我自己曾經因嚴重妊娠嘔 ...

我有兩個小朋友,就係因為有過幾次好漫長的等待經歷,所以已經無打算再去政府!
不過可能之前情況 無咁嚴重,所以先至咁耐!

子爵府

Gomme 發表於 17-2-13 22:27
我理解力冇問題

點解個個Jm都話你

BK 上面 無論講乜都會給人「鏟」啦!
因為呢度D JM全部都係正義,講道理,守規矩⋯
我日日都會上BK,尤其係公海呢版,如果有人唔跟大隊講法 就會被其他正義人士鏟埋啦! 就好似整段文字看到的只有我如何「打尖」為何不去公立,

我上來講就唔會介意其他人點講!
只係想轉達未食輪狀病毒的媽媽,應該去食!
同埋我心中的不忿!

首頁

尾頁

跳至