夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

老公好大男人, 成日要我就佢, 就佢屋企人, 一發脾氣就話要走.

我自己脾氣都唔係咁好, 都儘量就佢, 但有時真係好辛苦, 好想同佢離婚, 佢俾咗份家用就嘜都係我做晒, 我都有俾家用架.

上個禮拜, 佢幫人車貨, 但人地唔肯找數, 佢返到嚟個樣死9咁, 話自己好蠢, 唔係第一次都仲幫人做, 我勸佢下次小心d, 唔好再幫呢個人做野...

佢開始揾野鬧我, 我每做一樣就鬧一樣, 我都話唔好唔開心, 鬧我都無用, 我點做你至會開心d呢? 佢好惡咁話:"你點做都唔啱, 你唔會有野啱"

我話:"你唔開心都唔好咁樣鬧我吖? 我都無做錯野" 我已經喺咁喊.

老公話:"我娶咗你, 你梗係要俾我鬧, 俾我發洩, 唔係我可以鬧邊個?"

我可以點呀?

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

我唔會忍,會答佢:

「你娶得我, 你梗係要俾我鬧, 俾我發洩, 唔係我可以鬧邊個?」

侯爵府

你老公學咩人做男人呀?自己衰左搵個老婆黎出氣,傻架,老馮要比佢發洩.咁你又可以搵邊個發洩呢?

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-18 12:08 發表
老公話:"我娶咗你, 你梗係要俾我鬧, 俾我發洩, 唔係我可以鬧邊個?" ...

係咪情緒病先兆呀? 去睇醫生好d喎

翡翠宮

I will stay away from him : not to receive such words!!!
people do have temper, but it sldn't be putted on their own family.

別墅

我C6又係好鍾意話我ka...
我有問過佢可唔可以唔好成日話我....
佢話...除左我之外無其他人可以俾佢話....
俾佢激死...
但當然佢唔會好似樓主個C6咁惡la...
但有時唸返吓...好多時候有唔開心
自己都好容易會發c6痺氣ka...
但c6知道我唔開心...好多時都唔會反駁我...
等我下左d氣再氹返我...
有時知到佢好無辜咁俾我當出氣袋都會同佢say sorry...

大宅

我老公之前都係咁
但我試過幾次好過份咁鬧我<我唔岩>發脾氣
跟著佢就唔太夠膽過份咁鬧我
但我做得太過份都會

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係咪好少傾計溝通呢
會唔會大家一開口就係圍繞住D唔開心/煩惱嘅話題嚟講?
有時不經意咁將大家困喺"打困籠"嘅地步
釋放唔到情緒
亦轉移唔到注意力去其他事情上
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

佢係咪有病, 或者精神壓力好大??

合理既你就忍, 唔合理既無須要忍呀!

大宅

你老公係咪痴架?

珍珠宮

原文章由 janeclare_leung 於 08-12-18 12:11 發表
佢以前係咪咁架?

佢以前d脾氣無咁大架, 而家越來越犀利, 一有咩野就鬧我, 發晒脾氣.

佢對住佢d屋企人, 朋友都唔會出聲架, 好好人, 講都無人信佢會咁對我.

珍珠宮

原文章由 mother904 於 08-12-18 12:24 發表
我唔會忍,會答佢:

「你娶得我, 你梗係要俾我鬧, 俾我發洩, 唔係我可以鬧邊個?」

我同佢講:"你娶我唔係要鍚我咩? 你娶我又對我唔好, 我可以揾邊個發洩? 你咁對我, 我點對你幾廿年呀?"

老公話:"無, 你無得發洩, 就係要對住幾廿年, 至揾你嚟鬧, 其他人見一陣, 可以客氣d, 對住你, 唔駛同你客氣, 你要就晒我."

[ 本文章最後由 KiuShaBB 於 08-12-18 14:10 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 eunice23 於 08-12-18 12:25 發表
你老公學咩人做男人呀?自己衰左搵個老婆黎出氣,傻架,老馮要比佢發洩.咁你又可以搵邊個發洩呢?

所以我好想同佢離婚, 呢頭家, 大小事務都係我做, 唔夠收入, 2個月家用未俾我都未出聲, 有時仲過份到連佢朋友d電話費都要我幫佢交(佢會俾番$我), 教個工人做野又話我嘈住佢, 要我就吓個工人, bb野用晒工人無話我知, 又鬧我點解唔自己check, 唔可以鬧個工人, 驚工人對bb唔好, 咁佢鬧我, 又唔驚我會走既?

大宅

要找地方發洩, 心理病.我果個揸車發洩, 佢成日做一些黑人憎的駕駛行為.佢自己講. 但唔揸車, 好人一個.

珍珠宮

原文章由 littlefatc9 於 08-12-18 12:27 發表

係咪情緒病先兆呀? 去睇醫生好d喎

佢唔會理架, 話d醫生"扼錢".

珍珠宮

原文章由 2on 於 08-12-18 12:42 發表
我C6又係好鍾意話我ka...
我有問過佢可唔可以唔好成日話我....
佢話...除左我之外無其他人可以俾佢話....
俾佢激死...
但當然佢唔會好似樓主個C6咁惡la...
但有時唸返吓...好多時候有唔開心
自己都好容易會發c6痺氣k ...

咁你c6咪鍚你囉, 有時我唔開心, 佢會叫我:"算啦, 自己攞嚟煩." 根本就唔理我, 你c6都會同你say sorry, 但我c6同我嘈完交, 唔會tum番我, 有時我有事打電話俾佢先, 佢都會唔聽我電話, 叫佢先, 佢都會黑面添呀. 可能佢以為我叫佢先, 即係我認錯先, 要俾面色我睇.

民房

樓主,你真係要同你老公好好咁傾吓哩個問題,佢而家就只係鬧....遲吓..我怕佢控制唔到就大打出手嚟發洩...

珍珠宮

原文章由 canies 於 08-12-18 12:30 發表
I will stay away from him : not to receive such words!!!
people do have temper, but it sldn't be putted on their own family.

其實我真係好想帶埋2個b走咗去, 但係我又可以走去邊吖? 叫佢返去99屋企度住吓, 分開冷靜吓, 睇吓係咪仲想同我一齊? 佢又唔出聲, 都唔知佢想點?

[ 本文章最後由 KiuShaBB 於 08-12-18 15:02 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 ip1236hk 於 08-12-18 13:28 發表
我老公之前都係咁
但我試過幾次好過份咁鬧我發脾氣
跟著佢就唔太夠膽過份咁鬧我
但我做得太過份都會

咁你老公平時對你好唔好架? 有無成日嘈交?

首頁

尾頁

跳至