婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

yaubb2014 發表於 17-6-30 00:46
我沉默梗、要出声都要諗後果、長遠不是办法……

我今日都開始選擇沉默,我一講野就好似係錯既,咩都係我錯,我覺得好似世界末日咁!

公爵府

回覆樓主:

我阿媽就好enjoy湊孫, 無私奉獻 ,我99成日 講錢, 又話人哋個比新抱幾多錢呀乜太湊個孫

別墅

abbc2015 發表於 17-7-1 23:10
我今日都開始選擇沉默,我一講野就好似係錯既,咩都係我錯,我覺得好似世界末日咁!
...

完全認同..好似一出聲就challenge 佢咁,我只係對件事,佢就對人。永逺我出聲就錯,仲要黑我面。佢自己就講咩都得!我還拖就話"講一句就咁"...即係佢講咩就老馮要收晒,一反駁就我小氣!講得出口,入得人耳!我老公出聲話佢又唔會嘅,照單全收!所以而家雖然同一屋簷下,但完全唔想同佢講野!唔知幾時係佢所謂"講吓姐"。當初都係佢自己講如果真係無人湊就佢可以湊,我嗰時真係完全無開口問過佢,因為我覺得生B係我倆公婆嘅事,諗唔掂就唔好生,佢嗰吓咁講我好感動佢肯幫我!但而家我深深感受到要人幫係好辛苦,親人幫仲辛苦!

大宅

bonbonfung 發表於 17-7-3 09:54
完全認同..好似一出聲就challenge 佢咁,我只係對件事,佢就對人。永逺我出聲就錯,仲要黑我面。佢自己就 ...

原來好多阿媽都係咁,情況同你exactly 一樣。生之前拍晒心口話搞得掂,到我生完原來好多野都唔知。我話佢知佢又覺得我錯佢就岩晒。我講咩都係我錯,個句'講一句就咁'完全一樣!哈,總之我就係永遠是錯的!
我都無諗過搵親人幫手會搞到咁,仲要自己阿媽都咁大獲,真係意料之外。

珍珠宮

placesday 發表於 17-2-14 09:33
我都要奶奶幫手湊
明白有時係好激氣
但鬼叫自己攪唔掂

別墅

媽媽幫手係已經好好, 絕對明白每個人都有脾氣, 不過日日聽埋一些難聽既說話確實好難頂, 不過媽媽發洩左出黎仲好, 總好過到時佢有情緒病仲賴你。加油呀~

大宅

求人湊仔真係要受得氣架,幾親都好都係咁話~佢有佢一套,如果佢係唔接受任何意見果類人你會更加痛苦。

大宅

父母是無責任幫手湊孫的, 媽媽肯湊已經好好。 時代唔同大家睇嘢方式唔同一定有意見, 湊小朋友真係好辛苦架, 有事慢慢商量, 有時我媽臭脾氣我都會火, 但係忍一忍冷靜後再慢慢同佢講咁就好啲架喇!
對自己的心誠實!

別墅

回覆樓主

而家有咩我唔出聲喇,心只念呢個無敵宗旨~"(emoji)佢無責任幫你湊㗎(emoji),唔好不孝不敬challenge 佢,千錯萬錯都係自己錯,唔好出聲!一出聲就罪人泥架喇!冇本事自己湊就係咁架喇"

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我唔洗自己阿媽湊有時都會受佢氣但自己阿媽又嬲唔落 一家人

首頁

尾頁

跳至