婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我想問係咪你奶奶負責煮飯? 如果係, 你地幫手拎餸裝飯都好合理, 唔係話三個人食就一個人做晒就得.

大宅

我62係我c6好細時走左了,所以佢咪唔會搬走lor,係呀,交倍半都唔平ka,我地係負責曬住屋既野ka,唉.....走唔到ka la我知,就係咁先咁唔開心,但呢d生活真係好難頂,99日日去back睇stock ka,lunch 返黎lunch,收市就返,我要趁佢唔係度做曬所有家務,洗地x地洗衫同bb沖涼,之後超快企係kitchen之但食d野當lunch,日日如是,好辛苦呀!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主其實可唔可以盡快去搵工做....然後將bb放0係嬰園?
嬰園申請學費半免都唔難架....半免左好似都係二千零蚊....你如果做full time(如搵7,8k)仲可以夠錢去租樓

大宅

成日好走鬼咁......
我都係趁99出街,我就拿拿聲整好d野...
由於99咁自以為是,我唔會幫佢做家務...
因佢like用報紙抺野, 所以我咩都唔會店佢d野

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 22:09 發表
我62係我c6好細時走左了,所以佢咪唔會搬走lor,係呀,交倍半都唔平ka,我地係負責曬住屋既野ka,唉.....走唔到ka la我知,就係咁先咁唔開心,但呢d生活真係好難頂,99日日去back睇stock ka,lunch 返黎lunch,收市就返,我要趁 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 22:09 發表
我62係我c6好細時走左了,所以佢咪唔會搬走lor,係呀,交倍半都唔平ka,我地係負責曬住屋既野ka,唉.....走唔到ka la我知,就係咁先咁唔開心,但呢d生活真係好難頂,99日日去back睇stock ka,lunch 返黎lunch,收市就返,我要趁 ...

點解要攪到咁趕既? 你99規定你0係佢返黎之前做晒家務架? 咁星期六,日佢無股市睇咁你點算呀?
你老公唔捨得99所以唔肯搬?
不過呢你地同99住由你地負責晒屋企支出係正常架....你唔鍾意佢一回事....你地搬出去住都要交租交雜費啦係咪?

大宅

回覆 #21 alik 的文章

我地明ka, 但我地只想換埋衫先姐,late 左d佢唔like ka,話"煮埋比你地仲想點",我地咩都要做ka,佢真係真係只係cooking only,咁放工都累ka ma....返到home仲好似係公司咁,你地明唔明,做咩都唔緊要ka,但受氣先辛苦,我地weekend做唔停ka,因為我老公有好嚴重濕疹,我時時好想佢relax ka, 唉....好難明ka...

至於搵野做,而家好難ka la, 我做開hr,知咩行惰,我搵返hr一定要 o.t.冇人湊到bb返hm,c6都好night先放工ka,仲有係bb既進度mama地,我比人湊一定冇心機ka,育嬰院之前問過了,有位時係mami 話可以湊ka,所以give up左,而家bb8個月先去,好難ka,而且真係唔捨得呀....

珍珠宮

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 22:20 發表
我地明ka, 但我地只想換埋衫先姐,late 左d佢唔like ka,話"煮埋比你地仲想點",我地咩都要做ka,佢真係真係只係cooking only,咁放工都累ka ma....返到home仲好似係公司咁,你地明唔明,做咩都唔緊要ka,但受氣先辛苦,我地w ...

唉....所以真係家家有本難唸的經
我有時都唔明點解d老人家好鬼心急架(我太99都係)....佢覺得你遲左少少(但事實上係準時喎)都已經鬧到狗血淋頭
我成日都同老公講....佢咁趕做乜? 係咪趕住去投胎
好多時要自己睇開d囉....痴左線就唔抵啦...唔通打佢一身咩

大宅

點解要攪到咁趕係因為唔想99返黎時我要係聽做野,佢會及住我ka,之後好多好煩既說話咁lor,同埋我想佢返黎時我係可以湊住bb,經過上次既argue,我真係face唔到佢啦,星期六日有c6係到好好多,我地可以分工合作照顧bb同埋做家務的

大宅

多謝你地陪左我一晚,有人share好好多....thank you

珍珠宮

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 22:33 發表
點解要攪到咁趕係因為唔想99返黎時我要係聽做野,佢會及住我ka,之後好多好煩既說話咁lor,同埋我想佢返黎時我係可以湊住bb,經過上次既argue,我真係face唔到佢啦,星期六日有c6係到好好多,我地可以分工合作照顧bb同埋做 ...

我就相反....0個時同太99住我一定會0係佢面前先至做家務....當然佢會監視住我啦....但我都一定要佢0係度先做
因為試過唔0係佢面前做...佢轉頭就搵d親友又呻又唱我無做家務(佢睇唔到就當無囉)....跟住d親友就會一人一句比晒說話我聽....超乞人憎

珍珠宮

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 22:45 發表
多謝你地陪左我一晚,有人share好好多....thank you

唔好客氣....有咩唔開心再上黎呻下啦

大宅

樓主,我真係超明白你的感受,因為我都經歷過呢d非人生活!真係好痛苦!
想出去搵野做,但又因為係第一胎,又唔捨得個b,做媽媽的好想親自揪大佢~
想搬走,但c6又係99的為一一個仔,會好難做,人地會話佢不孝,自己又唔想老公背上"不孝"兩個字!
想容忍99,退一步,以為可以海闊天空,點知隻99踩住上!
想離婚?但又好愛老公同個b,唔想就咁放棄佢地.
呢d透不過氣的日子,會令你愈來愈難過,所以你為有去說服你老公,話佢知唔可以再咁落去,兩公婆一條心,一定有適合你地的解決方法!!
我的見意都係你出去做番野,咩工都好,等生活好d了,你可稍作休息自己揪番個b,一定要取捨,俾bb人地揪.
或者一家人搬出去,我有個朋友生活都唔好,用$2500租左間屋,一家三口住,即使佢99住附近,都會過來一陣,但起碼都有喘息的時候,叫做有自己屋企.
你99都好難頂,你要努力呀~希望你好快可以逃出虎口

大宅

回覆 #32 Cat1218 的文章

真好有人咁明白我,我一定唔會離婚ka, 因為同c6其實冇問題,只是佢夾係中間,其實我都好忍得ka,我d fd都話係佢地一早走左啦,我唔知到最後會唔會搬出黎住,真係唔知,不過而家咩都要為bb著想,我真係好想有自己既家,好想好想...........

大宅

原文章由 nokia6300 於 08-12-19 09:05 發表
真好有人咁明白我,我一定唔會離婚ka, 因為同c6其實冇問題,只是佢夾係中間,其實我都好忍得ka,我d fd都話係佢地一早走左啦,我唔知到最後會唔會搬出黎住,真係唔知,不過而家咩都要為bb著想,我真係好想有自己既家,好想好 ...

你而家算比我當時好少少了,因為你仲可以上來同sis傾計,可以搵到同病相鄰的人,個心會舒服d~我當時係無電腦的.因為部電腦俾左老公係另一間套房用,我的世界只有bb.全日有23個鐘係間房渡過,我被99同大姑9軟禁左,只要我一出個門口就好大件事,足足9個月,到我差d瘋了,老公先同我搬走~

大宅

回覆 #34 Cat1218 的文章

咁你地搬走,佢地有咩反應ka?

大宅

原文章由 nokia6300 於 08-12-19 11:55 發表
咁你地搬走,佢地有咩反應ka?

係前一晚,老公同99,姑9講我地會搬出去住,根住99寸我老公:"你有錢咪搬囉!!"我老公條氣已經好唔順,自己阿媽洗曬自己d錢,仲要咁講野!好彩我老公有份工撐住.
第二朝99特登因為d好少的事而爆我,好彩老公仲沒番工,99明斗氣,於是乎我同佢開戰,就即刻搬走左.因為我地本身出面租左間套房好耐,知道佢會遲早發癲,可以講係佢趕走我地.
而家都5個月了,咪係咁叫我地番去住囉~佢都傻嘅,又番去俾佢做出氣袋吖noway!!

大宅

有時我想埋一邊,都想同99爆大一走了之,但問心邊忍心呀,一個老人家咁辛苦湊大c6,但大家相處真有問題,先係最難做.....不過你而家好好多了,咁就好啦!開開心心過 christmas 啦!!祝你一家大細及所以bk fans merry christams!!

大宅

原文章由 nokia6300 於 08-12-20 10:54 發表
有時我想埋一邊,都想同99爆大一走了之,但問心邊忍心呀,一個老人家咁辛苦湊大c6,但大家相處真有問題,先係最難做.....不過你而家好好多了,咁就好啦!開開心心過 christmas 啦!!祝你一家大細及所以bk fans merry christa ...

有時唔係想唔想同佢嘈,係佢要挑戰你極限~我自己EQ一般,但我老公EQ超高都頂佢地唔順~
你兩公婆脾氣應該好到不得了,仲會可憐佢

複式洋房

我相信你是一個好媳婦, 及一個皮氣好好的人。

男爵府

基本上我99返黎~我就係ROOM~2隻仔鍾意跟我~~大仔有時會出去同99玩下LOW~同埋我成日都會出下街散心~~因為我都有忍無可忍既時候

首頁

尾頁

跳至