自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我同個女舊年10月尾搬回娘家,依家剛剛3歲,搬之前晚晚訓一個對,半夜訓得好好。搬左頭一個月都無問題的。

大概第二個月開始半夜間中會醒,醒左多數都無喊,可能自己落床飲水,坐一陣訓返。有時會爬過黎同我訓。

之後醒得愈來愈多。近一個月半夜醒好密,近排機乎每晚都醒,一醒就喊,好彩一晚醒一兩次,最嚴重每個鐘醒一醒,有時醒左會發脾氣唔俾人氹,問佢又話唔係發夢,亦無唔舒服。第二朝清醒再問佢琴晚做咩事,就話自己唔訓教係度喊係度扭計。

搬前搬後都係自己床仔(搬屋時由bb床換了兒童床),床泊床我訓隔離床。

佢鐘意公公婆婆嘅,雖然有時會打佢鬧佢。一直都有見爸爸,平均一星期一次,近排開始會扭要去揾爸爸。好似由兩歲左右爸爸都無一齊住,所以佢係習慣無爸爸一齊訓。試過無lala同婆婆講話成日都得佢自己一個。我有返pt,一星期1-2日日頭陪唔到佢,半夜又有1-2晚返工陪唔到佢訓,但我會氹左佢訓著我先出門口。

行為上自從搬左改變好多,唔聽話,勁硬頸,做咩都唱反調,完全控制唔到,罵佢唔聽,打佢還手

放足電,多數無訓妟教,情況都一樣,都有試過同佢同床,一樣會醒,到底係心理因素定點?應該點做先可以改善?thx

男爵府

有冇返學?

用戶要求終止服務

sako 發表於 17-2-15 01:54
有冇返學?

未,今年9月先返

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tzelam2014 發表於 17-2-15 01:11
我同個女舊年10月尾搬回娘家,依家剛剛3歲,搬之前晚晚訓一個對,半夜訓得好好。搬左頭一個月都無問題的。
...

Trouble2-4

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

回覆:tzelam2014 的帖子

小朋友知吾知道你同爸爸既關係?分開左? 可能佢知道一點點,但吾清楚,有疑慮。

我覺得你要辛苦一點,比多d安全感小朋友,多d陪佢玩,陪佢訓教丶傾計丶講故事。

珍珠宮

...

搬前都無瞓晏覺?
似係over tired
下午試下比佢瞓一陣
如果唔瞓夜晚要早瞓
呢個歲數好麻煩, 瞓晏覺與不瞓晏覺糾纏

男爵府

阿女感受到妳的不開心
佢又點會好過?

男爵府

sasa@uk 發表於 17-2-15 03:49
搬前都無瞓晏覺?
下午試下比佢瞓一陣
agree

用戶要求終止服務

sasa@uk 發表於 17-2-15 03:49
搬前都無瞓晏覺?
下午試下比佢瞓一陣

搬前都係一時時訓,但以前無訓妟教8,9pm就同佢訓,依家起碼10pm先訓,太多人同佢玩都唔願訓
我試下留意下訓左妟教會否好d先,不過好難先肯訓妟教(emoji)

大宅

回覆:問意見(兒童心理)

我覺得同爸爸分開有關。有d小朋友的不開心情緒唔係即係表現,時間過了一排便可能表現出來。再者你女女都講覺得成日自己一個人。

樓主,想讚一讚你女兒。佢好叻,自己起在身去飲
水,盡量唔攪住你。,而且你女兒的表達能力不錯,3歲 已識得表達一些複雜情感,如講\'得我一個\', \'無事,我想扭計 \'。

你同阿女的爸爸關係還好嗎?你可試下同爸爸話,爸叫佢下次見到阿女,可同佢講,如果你掛住爸爸可叫xx打比我或者畫張畫。你亦同阿女話,it is ok to miss your dad, 如果你真係掛在住爸爸,我地可以。。。又可以比張你,爸爸張相佢,叫佢如果掛住你或爸爸時,可看看張相。

用戶要求終止服務

blythe_baby 發表於 17-2-15 03:36
小朋友知吾知道你同爸爸既關係?分開左? 可能佢知道一點點,但吾清楚,有疑慮。

我覺得你要辛苦一點,比 ...

佢習慣左有爸爸就同媽媽拜拜,分開佢應該知道,至少無期望並存,我都唔知佢理解多少及有無影響,細個d都仲會問爸爸係邊,我話爸爸返工,依家佢話要揾爸爸,我話爸爸唔得閒要工作佢會主觀話爸爸得閒ga

用戶要求終止服務

car_li 發表於 17-2-15 04:39
我覺得同爸爸分開有關。有d小朋友的不開心情緒唔係即係表現,時間過了一排便可能表現出來。再者你女女都講 ...

其實我好少俾佢同爸爸傾電話,因為傾完佢會扭要揾爸爸,一日到黑不停講住,但佢爸爸又未得閒理佢,但佢見親爸爸就好開心就真嘅。以前未搬時佢半夜好小會醒,但醒嘅時候都係果日見過爸爸,我都唔知係玩太癲定點

男爵府

tzelam2014 發表於 17-2-15 04:52
其實我好少俾佢同爸爸傾電話,因為傾完佢會扭要揾爸爸,一日到黑不停講住,但佢爸爸又未得閒理佢,但佢見 ...
我5知啱5啱,當參考下,
我自細父母分開,都係定期見面,平時冇電話聯絡,
我會十分十分盼望見到媽媽,見完個幾日都會情緒低落,訓得5好。
好大原因係,我5知幾時會再有得見,同埋我掛住媽媽時,冇得揾佢。

你可以試下,俾個女每日同爸爸講下電話,幾分中已足夠,
同個女講,訓多X晚覺覺豬就去睇爸爸,俾佢知道幾時有得見,
咩都講清楚d,小朋友係會安全感大d。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

tzelam2014 發表於 17-2-15 04:52
其實我好少俾佢同爸爸傾電話,因為傾完佢會扭要揾爸爸,一日到黑不停講住,但佢爸爸又未得閒理佢,但佢見 ...

一個3歲小朋友,面對父母離異,心裡有好多問號,可能會自責自己唔乖所以父母分開(半夜坐喺度喊,佢話自己扭計而唔係話掛住爸爸)

搬屋,即使搬回娘家,只是你熟悉而唔係小朋友熟悉嘅地方。我估計搬之前同爸爸住,對嗎?因此對佢而言 = 連快樂嘅回憶都冇咗。

小朋友受到情緒困擾,呢個年紀思考快過說話,成日諗但係唔識表達,積埋積埋喺心入面。

用戶要求終止服務

sako 發表於 17-2-15 05:26
我5知啱5啱,當參考下,
我自細父母分開,都係定期見面,平時冇電話聯絡,
我會十分十分盼望見到媽媽,見完 ...

我今朝又問佢係咪唔開心,佢話唔係唔開心,我問佢做咩琴晚係咁醒,佢答我唔想訓教,我問佢係咪掛住爸爸佢反而只答5,之後我好似你咁講,話過幾耐就見到,佢都係5。反而我問佢想唔想打俾爸爸佢拎頭

公爵府

回覆樓主:

係咪濕熱睇吓條脷紅唔紅俾d温和涼茶例如七星茶飲吓

男爵府

tzelam2014 發表於 17-2-15 10:48
我今朝又問佢係咪唔開心,佢話唔係唔開心,我問佢做咩琴晚係咁醒,佢答我唔想訓教,我問佢係咪掛住爸爸佢 ...
個時我都係咁,如果我答5, 即係十分Yes咁解,咁答可能係怕你唔開心,唔敢話自己好想見,
打電話你唔洗問佢咖,直接打就得,
臨訓前話:打俾爸爸講早斗先~

大宅

可能舊屋仲有佢同爸爸既回憶,搬左就係「切切」底底同爸爸回憶既分割,所以情緒上係唔開心的,而且佢對爸爸的渴望沒有被滿足,所以更加覺得孤獨,再者,佢心底裡更加唔想失去僅有的媽媽,潛意識要時時刻刻確保你係佢身邊,所以先會睡不安,然後醒來發現仍然處於佢唔開心的現實,所以會喊。

翡翠宮

畀面勳章

tzelam2014 發表於 17-2-15 10:48
我今朝又問佢係咪唔開心,佢話唔係唔開心,我問佢做咩琴晚係咁醒,佢答我唔想訓教,我問佢係咪掛住爸爸佢 ...
不要聽她說甚麼,要看她的行為
小朋友可能一知半解,以為你唔中意爸爸,如果佢話掛住爸爸,可能會令你唔開心或者唔鍚佢

佢明顯係異常行為,如果可以既話,我建議帶佢見一見遊戲治療師,等佢釋放負面情緒,否則可能越大越多問題出現
日日是好日

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

...

會唔會換左兒童床唔慣,或無安全感,唔建議同爸爸通電話,可以嘗試叫爸爸送個棉公仔給囡囡,同佢講公仔等於爸爸,有野想講或掛住就攬住它,另訓前幾小時,唔好玩得太激烈

首頁

尾頁

跳至