親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,thx

子爵府

一般麵包,餅乾。無問題。但我上次坐Virgin有野食,小朋友仲有gift.

大宅

Q10 發表於 17-2-16 14:39
一般麵包,餅乾。無問題。但我上次坐Virgin有野食,小朋友仲有gift.

Sorry,我講得唔清楚。我意思係係GC買左食物(如手信呀),禁之後再去syd 玩,寄倉過關有無問題?會唔會檢查?

子爵府

Icecream17 發表於 17-2-16 14:49
Sorry,我講得唔清楚。我意思係係GC買左食物(如手信呀),禁之後再去syd 玩,寄倉過關有無問題?會唔會檢 ...

其實坐

子爵府

Icecream17 發表於 17-2-16 14:49
Sorry,我講得唔清楚。我意思係係GC買左食物(如手信呀),禁之後再去syd 玩,寄倉過關有無問題?會唔會檢 ...

其實坐內陸機同坐巴士差不多,只有安檢。所以只要你帶的不是危險物品,應該無問題。

大宅

Q10 發表於 17-2-16 14:58
其實坐內陸機同坐巴士差不多,只有安檢。所以只要你帶的不是危險物品,應該無問題。
...

Thx因為上網有d人又話州過州安檢都好嚴,怕超市戰利品被沒收

子爵府

Icecream17 發表於 17-2-16 15:06
Thx因為上網有d人又話州過州安檢都好嚴,怕超市戰利品被沒收
...

我上次都係Sydney飛GC,感覺上check得比較簡單.
入境Sydney就check左好耐,仲有check毒品的狗仔check過行李先可以入境。

大宅

Q10 發表於 17-2-16 15:09
我上次都係Sydney飛GC,感覺上check得比較簡單.
入境Sydney就check左好耐,仲有check毒品的狗仔check過行李 ...

我想知我由hk去syd 再等2小時轉機去Gc,即係我第一日唔離開機場,禁填入境表申報表直接係Gc做安檢?玩完8日後再坐内陸回syd ,又要再填表再檢?如果我係Gc買左含肉類/旦類的食品,要唔要又申報,會唔會比人掉呢?
睇下你知唔知,唔該你呀

子爵府

Icecream17 發表於 17-2-16 15:19
我想知我由hk去syd 再等2小時轉機去Gc,即係我第一日唔離開機場,禁填入境表申報表直接係Gc做安檢?玩完8 ...

我沒有試過這個情況,你不如最尾幾日離開Australia先買。

大宅

Q10 發表於 17-2-16 15:27
我沒有試過這個情況,你不如最尾幾日離開Australia先買。

Thanks不過我只留Sydney 一日半,怕無時間行超市

大宅

引用:Quote:Q10 發表於 17-2-16 15:09 我上次都

原帖由 Icecream17 於 17-02-16 發表
我想知我由hk去syd 再等2小時轉機去Gc,即係我第一日唔離開機場,禁填入境表申報表直接係Gc做安檢?玩完8 ...
當你到Sydney
時你要攞晒行李清關過關。跟著坐內陸機去GC就唔使再報關。一樣情況由gc去Sydney 因係domestic 所以唔會check寄倉行李亦唔需要報關。跟著sydney返香港果程就要睇你帶既嘢使唔使報香港關,唔關澳洲事。

大宅

car_li 發表於 17-2-16 17:07
當你到Sydney
時你要攞晒行李清關過關。跟著坐內陸機去GC就唔使再報關。一樣情況由gc去Sydney 因係domestic ...

Thank you so much原來到悉尼要自己取行李?我訂qantas同一機票香港去悉尼再去Gc,我仲以為可以唔洗攞行李Tim另外國際線同内陸機場相距遠嗎?

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 17-2-16 17:07 當你到

Thank you so much原來到悉尼要自己取行李?我訂qantas同一機票香港去悉尼再去Gc,我仲以為可以唔 ...
domestic terminal 就係international terminal 隔離。出在gate跟著個sign便ok. 去到時要再checkin行李,不過係香港會幫你checkin在,所以到時only再check in行李便ok. check in 行李後便要等shuttle 車你去domestic airport. 睇你好唔好彩,如果多人等要等幾部先有上到。而且shuttle 成10分鐘到先有一班。

其實我諗緊你得兩個鐘頭轉機,仲係未計過關時間,驚你有些趕。因為sydney過關好多時會好耐,尤其如果同一時間有好多部機一齊arrive.

大宅

car_li 發表於 17-2-16 17:23
domestic terminal 就係international terminal 隔離。出在gate跟著個sign便ok. 去到時要再checkin行李, ...

我係qantas訂去Gc,佢要轉機,時間係qantas提供,我諗如果趕唔切,qantas會比返下一班我掛即係Sydney 落機取行李,再過關出閘……再在同一機場check in寄行李,之後坐shuttle去内陸機場(無野要做)等上機?因為落地係sydney時巳做左嚴格安檢,所以Gc回syd就可以帶含肉類/蛋類食物?唔好意思,好多問題,希望你唔好介意,many thx

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 17-2-16 17:23 domest

我係qantas訂去Gc,佢要轉機,時間係qantas提供,我諗如果趕唔切,qantas會比返下一班我掛即係Sy ...
yes,如果趕唔到班機,佢地會安排你搭下一班有機位班機飛去 GC.
落機後要過關先,
過完關攞行李,跟著清關。清完關,推埋行李出gate,去domestic terminal check in行李,跟著人過x ray, 跟著等shuttle, 去到domestic airport便攪你個gate等上機,咁就攪掂。

如果你由GC去Sydney,唔停sydney(即唔再去Sydney 玩)跟著轉機返香港,情況同以上差不多,不過就係sydney唔使攞行李,行李直接send番香港,不過人就要過多一次關。yes,到時帶咩都得,as long as香港海關批准的話。

大宅

car_li 發表於 17-2-16 18:14
yes,如果趕唔到班機,佢地會安排你搭下一班有機位班機飛去 GC.
落機後要過關先,
過完關攞行李,跟著清關。 ...

Thank you very much,好有用,唔該哂

大宅

car_li 發表於 17-2-16 18:14
落機後要過關先,
過完關攞行李,跟著清關。 ...

但我Gc 回syd玩2日先再回港,Gc 去syd 咩食物都帶得?(只係d手信食物,但可能含蛋/肉成份)

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 17-2-16 18:14 yes,如

但我Gc 回syd玩2日先再回港,Gc 去syd 咩食物都帶得?(只係d手信食物,但可能含蛋/肉成份)
...
yes,不用擔心,帶得的。當你入在境後,你要考慮個樣物件帶唔帶得返香港,而唔係考慮澳洲帶唔帶得。同埋內陸機係唔使清關,過關 (當然人要過xray),所以無人check你行李帶咩食物(當然寄倉行李也會照xray,但主要係照有無危險物品)。

希望幫到你了解多些!

大宅

car_li 發表於 17-2-16 18:39
yes,不用擔心,帶得的。當你入在境後,你要考慮個樣物件帶唔帶得返香港,而唔係考慮澳洲帶唔帶得。同埋內陸 ...

唔該哂呀,萬分感激

大宅

坐Qantas 由Sydney 去 GC, 這程機是否有嘢小食?

tks!

首頁

尾頁

跳至