嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期阿仔頸仔出紅色粒粒
我估是口水或奶流左落去
條頸又多肉摺住左up出來的
而家多左同佢用清水清潔頸仔
但粒粒成個星期都未退
請問點搞好?

大宅

crify 發表於 17-2-16 08:43
上星期阿仔頸仔出紅色粒粒
我估是口水或奶流左落去
條頸又多肉摺住左up出來的
之前BB 都試過,後來用金銀花早晚同佢抹,每次飲完奶都用清水同抹乾淨,後尾加埋搽biplane 果隻防敏爽身粉液,搽左幾日就退左。不過呢枝防敏爽身粉液搽完有少少乾,如果開始退就可以唔好同佢搽啦。

大宅

kam80kam 發表於 17-2-16 11:20
之前BB 都試過,後來用金銀花早晚同佢抹,每次飲完奶都用清水同抹乾淨,後尾加埋搽biplane 果隻防敏爽身粉 ...

謝謝你
我都試下先

回覆 crify 的帖子

Hello crify 頸嘅摺位容易藏污、食完奶或出汗“醃” 住都會易D刺激到皮膚。媽媽用濕毛巾抹完頸仔記住再用乾毛巾印乾,保持乾爽,再搽返無香料既潤膚膏。或者加條口水肩俾BB減少口水剌激皮膚,不過要時常更換口水肩。如果粒粒仍然冇改善甚至越來越多,建議帶BB 睇睇醫生呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-16 18:29
回覆 crify 的帖子

Hello crify 頸嘅摺位容易藏污、食完奶或出汗“醃” 住都會易D刺激到皮膚。媽媽用濕毛 ...

呢兩天用都有在吃奶後用濕毛巾和乾毛巾清潔頸仔
今早見到條頸d紅粒粒開始退啦!
crify 發表於 17-2-17 08:32
呢兩天用都有在吃奶後用濕毛巾和乾毛巾清潔頸仔
今早見到條頸d紅粒粒開始退啦!
...

見到BB 粒粒開始退就唔需要咁擔心喇! 除左抹乾頸部,亦要留意唔好同BB 著太多衫,著完衫半個鐘摸摸BB頸後背脊位置, 暖暖就代表著夠衫, 避免出汗“醃”住皮膚, 手腳有時涼少少都唔怕架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-2-17 18:16
見到BB 粒粒開始退就唔需要咁擔心喇! 除左抹乾頸部,亦要留意唔好同BB 著太多衫,著完衫半個鐘摸摸BB頸後 ...

收到

首頁

尾頁

跳至