自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

我以前教係穿角的,但而家唔會穿,好似"電"字都一樣,我以前尾筆有鈎,而家寫法唔會寫鈎

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

bks2014 發表於 17-2-16 12:39
請問根據香港教育局文字規範,荔枝角,北角個角字中間一棟穿唔穿底?抑或是二種寫法都正確?

如果考試時寫了 ...
香港,台灣,日本用角.大陸用⻆.

跟康熙字典-古時-角音覺,⻆音䘵.如果用台灣讀音係有分兩字用法.
又《唐韻》《集韻》盧谷切,音祿。《類篇》獸不童也。
又《廣韻》漢四皓有⻆里先生。○按通雅:⻆,古音祿。詩召南:誰謂雀無⻆,何以穿我屋。史記刺客傳:天雨粟,馬生⻆。前漢東方朔傳:臣以爲龍又無⻆,謂之爲蛇又有足。揚子太經:嘖以牙者童其⻆,以翼者兩其足。崔駰《杖頌》:用以爲杖,飾以犀⻆,王母扶持,永保百祿。俱叶音祿。李因篤曰:杜甫赤霄行,孔雀未知牛有⻆,渴飮寒泉逢觝觸。唐人亦作祿,音用。

角 [url]http://dict.variants.moe.edu.tw/yitia/fra/fra03777.htm[/url]
⻆ [url]http://dict.variants.moe.edu.tw/yitib/frb/frb02715.htm[/url]

但香港,大陸無點分兩字同意用法.

電腦統一碼角⻆兩字自動轉為角.有啲電腦只能見到角字,而見不到⻆字.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

in.carry 發表於 17-2-16 12:52
同意,以前讀書好似冇咁執著,5知係未字體多左呢
以前手寫會穿,而家好似5要穿
...
應該話無以前咁執著,以前會教細分寫什麼詞要用穿,寫什麼詞不用穿.

現在可能覺得係小學到教得咁[只世]會令學生好亂.要上高中先教其他用法.

大宅

回覆樓主:

樓主兩個角字都寫錯,兩個都無勾。
講返扣唔扣分,我諗大部份學校都有自己一套寫法,多數跟"小學生檢字表定筆順"(教育局出)或跟書寫法,如唔跟,多數扣分。所以兩個小朋友一上小一開始就會跟書寫,如佢話寫錯可以拎書黎解釋(我地學校如書有錯字,會要求學生將錯嘅寫法改正)

用戶要求終止服務

角,無穿

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

miuling814 發表於 17-2-16 12:41
我一直寫唔穿底“角”,以前讀書都係教唔穿底

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

tobytang 發表於 17-2-16 12:49
我一直寫都冇穿

我一直都無穿

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔穿的

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

miuling814 發表於 17-2-16 12:41
我一直寫唔穿底“角”,以前讀書都係教唔穿底

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我寫唔穿

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我從來寫唔穿呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bks2014 發表於 17-2-16 12:39
請問根據香港教育局文字規範,荔枝角,北角個角字中間一棟穿唔穿底?抑或是二種寫法都正確?

如果考試時寫了 ...

可dl 香港小學習字表
放下自在

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 17-2-16 18:55
可dl 香港小學習字表
想問可以係邊度 dl

我只係開到條 link

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LL1999 發表於 17-2-16 19:04
想問可以係邊度 dl

我只係開到條 link

app黎架! google play有! ip唔知!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 17-2-16 19:10
app黎架! google play有! ip唔知!

Iphone都有,叫「香港小學習字表」:mother:

cattz288    發表於 17-2-16 22:54

珍珠宮

99dogdog 發表於 17-2-16 13:31
我70後,學校一直教唔穿,我直頭冇為意原來可以有「穿」既寫法!

從來都無諗過可以穿

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我一直寫唔穿…唔知原來可以穿
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔穿,我覺得穿係錯字

子爵府

Birzzle 發表於 17-2-16 15:24
一樣,唯一唔同我係80後

Me too

象牙宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

角, 我寫不穿的

首頁

尾頁

跳至