自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

(1) Hyde park / St. James’s Park / Regent’s Park 三選一,去邊個好?
(去過其中一個都可以提供吓意見 )

(2) 如果五月份去,邊個公園多花d?

(3) 以下博物館,妳哋留左幾多時間參觀?
- science museum
- Natural History museum
- Victoria and Albert Museum

(3) Tower of London嘅珠寶館多唔多嘢睇?

(4) 五月中大概幾點日落?

感激不盡,謝謝

男爵府

多謝你呀我都5月去,可以借個位問野嘛
想知paddington 一日除左去海德公園之外有咩地方係唔洗買門票又值得去,因為之後一日會北上,之後再番london買london pass

男爵府

(1)Hyde park, 去過晒,其實3個都係嗰啲環境,睇你邊個就腳就去邊度。
(2)5月無花,冬天去街邊樹腳既水仙花最靚。
(3)必去,值得睇。
(4)6點左右

去倫敦,有太多書介紹,我自己嚟講,剩係必去camden lock買嘢,Smith field market睇嘢……

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:(1) Hyde park / St. James’s Park / Rege

原帖由 KTKTKT5 於 17-02-18 發表
(1) Hyde park / St. James’s Park / Regent’s Park 三選一,去邊個好?
(去過其中一個都可以提供吓意見:f ...
1. Hyde Park - 我試過臨時買些食物, 在公園就地野餐, 見到松鼠, 又有騎警巡邏。
3. Museum - 每個起碼用了半日時間, 如果有小朋友, 頭兩個可以用更多時間。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:(1) Hyde park / St. James’s Park / Rege

原帖由 KTKTKT5 於 17-02-18 發表
(去過其中一個都可以提供吓意見:f ...
Borough Market好值得去睇, 可以試飲試食,要喺London Bridge的地下鐵站落車, 而不是Borough站

珍珠宮

rebreather 發表於 17-2-18 09:07
(1)Hyde park, 去過晒,其實3個都係嗰啲環境,睇你邊個就腳就去邊度。
(2)5月無花,冬天去街邊樹腳既水仙花 ...

我買嗰本旅遊書無介紹smith field market請問可唔可以介紹吓睇咩㗎, thx

唔好意思原來我第(3)點重覆左,妳係咪指珠寶館好值得去? thx

珍珠宮

3b 發表於 17-2-18 09:20
Borough Market好值得去睇, 可以試飲試食,要喺London Bridge的地下鐵站落車, 而不是Borough站

...

Many thx

男爵府

KTKTKT5 發表於 17-2-18 09:27
我買嗰本旅遊書無介紹smith field market請問可唔可以介紹吓睇咩㗎, thx

唔好意思原 ...
museum嚟講,好睇你個人,但係花費唔少,我全部都去過晒,回頭諗返,其實倫敦既museum,同法國嗰邊比較,英國既真係唔值得去。但係如果你剩係去倫敦,我建議你大英museum必去,你就知有幾多外國人嘢留左係英國,英國以前幾咁強大。Smith field market其實係其中一個街市,旅遊書唔會特別講,幾大同幾就腳咁解,你可以去其他街市,一樣好多嘢睇。唐人街旺記都值得去睇吓,係倫敦既澳洲牛奶公司。

wcpcelia    發表於 17-2-18 19:05

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其實好多market, 我揀順路嘅,我去過Brick Lane.
去Hyde park 啦,到此一遊嘛。
大英博物館用左大半日,science 兩個鐘。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我錯過左V &A , 但聽講好值得去。

伯爵府

2018母親節勳章

我5月都去,留毛先。

建議去Hyde Park,行完公園,東面可去Oxford Street,西面可去High Street Kensington (Whole Foods, TK Maxx),南面就去V&A/Sci museum/Natural History museum,好就腳。

珍珠宮

etoile 發表於 17-2-18 16:01
我5月都去,留毛先。

建議去Hyde Park,行完公園,東面可去Oxford Street,西面可去High Street Kensingto ...

thx

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 17-2-18 16:04
thx

有心去博物館,尤其係帶細路,我強勁推薦租家庭或兒童audio guide set, 有講解會令成個行程有趣好多,詳情可上佢地website了解下先,因為都好多唔同組合。我仔自4歲起每次到倫敦係必到點

珍珠宮

brindlewin 發表於 17-2-18 16:16
有心去博物館,尤其係帶細路,我強勁推薦租家庭或兒童audio guide set, 有講解會令成個行程有趣好多,詳情 ...

thx

男爵府

talkative 發表於 17-2-18 16:16
唐人街既旺記仲有冇以前咁寸?
佢有全倫敦最平既炒飯,串係港人先明,外國人剩係覺得無禮貌

大宅

回覆樓主:

Science museum 好正~我两個囝(11,10歲)玩咗六個鐘都唔夠~两個都唔捨得走!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

醒目開學勳章

popocat 發表於 17-2-18 09:42
其實好多market, 我揀順路嘅,我去過Brick Lane.
去Hyde park 啦,到此一遊嘛。
大英博物館用左大半日,sci ...

Brick Lane 好特別,大師級淘鴉!

侯爵府

醒目開學勳章

亂噏24 發表於 17-2-18 16:57
Science museum 好正~我两個囝(11,10歲)玩咗六個鐘都唔夠~两個都唔捨得走!
...

Science museum 好玩!

首頁

尾頁

跳至