跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 星期三開始微燒,跟住一路升上去,不過佢冇牛"豆",都好肯玩同食,跟住到晚上燒到37.9,就同bb去睇醫生,醫生都估計係玫瑰疹,話會燒幾日,跟住就會出疹,到咗昨晚,開始見到bb面同頸出緊,即係代表佢好緊,好彩之前都已經知道玫瑰疹病徵,所以都冇咩擔心。

男爵府

我亞囝7個月左右出左玫瑰疹了,
都發左燒足足6天呀~~ 亞囝都瘦哂~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

吓?? 6日? 我仔仔好似係星期三燒,星期六開始出疹(出疹已經冇燒),昨天最勁,今日見佢面仔d疹都收緊。而且佢d燒都係一陣陣。不過胃口就差d,連肚腩仔都冇埋。

大宅

oh... 慘慘呀, 冇左個肚腩仔, 又瘦哂 ...
其實點解會出玫瑰疹ge? 係咪出一次就有免疫以後唔會再出咖?

複式洋房

玫瑰疹係咪紅色一點點架?每個BB都會出?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡都係燒咗兩日,醫生都係話佢應該係出玫瑰疹,但未有疹見到。佢夜晚瞓得唔好,半夜起身要食奶同埋玩,唔肯瞓。成日都跳跳紮

複式洋房

我都係之前睇書話大部分bb由6個月至2(3)歲係最容易有玫瑰疹,不過都唔一定每個bb都有。醫生話係一d過濾性病毒引起,除咗發燒,冇咩特別。我有聽過朋友講佢bb都出過幾次,所以唔一定係出過就唔出。

我個仔都前後都出咗3日疹,今日個身同背脊先退埋。由發燒到退,我個仔大概一星期。不過出疹期間,最好唔好同bb出街。

其實都唔使太擔心,只要控制住個燒,唔好俾佢去到好高就ok,因為個病本身會反覆發燒,燒吓又退吓咁。

複式洋房

我bb都係瞓得唔好,成日突然醒,然後"fing 頭",我驚佢半夜會撞親個頭,所以將佢同我地一齊瞓,起碼佢起身我知。

原文章由 Siukwai 於 08-12-23 14:27 發表
我個囡都係燒咗兩日,醫生都係話佢應該係出玫瑰疹,但未有疹見到。佢夜晚瞓得唔好,半夜起身要食奶同埋玩,唔肯瞓。成日都跳跳紮

複式洋房

初初係一點點,之後會一大片,同好密。

原文章由 cathiechan2004 於 08-12-23 12:58 發表
玫瑰疹係咪紅色一點點架?每個BB都會出?

男爵府

我個女都有呀, 呀媽話係散緊西藥, 所以無睇醫生, 依家先知係玫瑰疹, 都發左4日高燒, 睇左醫生, 睇個陣就無疹, 尋日退左燒先出, 好彩上黎望下咋

男爵府

我囝囝都出左玫瑰疹了...

我99話用"莞茜"煲水沖涼~~可以令bb止痕~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

BB 無痕喎!

珍珠宮

我B女又係呀! 有痕呀成日都係到咸.

大宅

我個月今日發高燒, 成39.6度,
醫生都係估佢 玫瑰疹多,
希望佢快d好返啦,
擔心死我兩公婆
健康活潑的BB來臨了 ;-)

複式洋房

我個仔冇痕過。

原帖由 bigbighei 於 09-1-2 21:12 發表
我B女又係呀! 有痕呀成日都係到咸.

大宅

燒了4日, 昨晚再發燒到39.6度 , 今早再睇e生, 但bb又退燒, e生見身有小小紅點, 話是玫瑰診, 依家bb好忟憎, 出好多汗, 瞓得好差 , 都唔知幾時好, e生話留意出疹後有冇燒, 真係好驚佢會燒

複式洋房

我個囡都病咗成個星期,頭幾日就流感,之後發燒2-3日>>>再出玫瑰診---擔心<使>mouth: 我---

公爵府

我亞仔都出左, 在年廿九開始燒, 燒到好高(39.8), 睇左兩個醫生都冇一個話比我聽係咩事, 只係比左好多藥, 佢只係燒, 冇其他病徵, 但係第日仲燒得厲害(40.8), 仲入埋醫院, 攪左好耐, 驗呢樣果樣, 都無頭緒, 後來醫生估佢係玫瑰疹, 叫左我地同佢出院過年, 跟住初一就出疹, 出到初三就冇事了. 成個假期都比亞仔嚇死.

我都有用芫茜同佢沖涼, 唔知有冇用, 咩都比佢試下.

首頁

尾頁

跳至