跳至

首頁

尾頁

男爵府

原本12月5日係預產期嘅我,到此12月7日凌晨終於見紅,同埋開始有規律咁宮縮。不過我知第一胎都唔會咁快生得,所以我仲都仲好鎮定咁慢慢嚟。嗰日臨入醫院之前,我去咗睇中醫話我見紅,佢把脈話無咁快生得,可能要多一兩日先有得生。不過我D朋友話入院待產安全D喎,咁我咪買埋碗豆腐花食先作院囉。

我黄昏六點幾入院,八點幾醫生嚟睇,佢話我子宮未開,咁我咪叫我老公返屋企休息,我入產房再叫佢嚟都未遲。到十點幾我發覺我D宫縮好似好密,大約計20-30 分鐘一次,我叫姑娘嚟睇,佢話開咗一度,咁我咪用呼吸法去減輕D痛囉。到兩點幾,大約15分鐘一次陣痛,我都仲忍得到,但係我去厠所嗰陣發到有好多血,我同姑娘講,佢叫我下一次去厠所再見到出血就要俾佢睇。到四點幾,十分鐘一次陣痛再去厠所,發現出血越嚟越多,D血仲係鮮血,姑娘見到好驚,叫我即刻上返床,由嗰一刻開始唔準食嘢仲即刻駁機check BB心跳。醫生即刻嚟睇我,佢話D血都有夾集咗D黏液,都應該係見紅嘅現像,子宮巳經開到三度,可能係因為突然開得太快扯到出血。佢話要推我入產房止痛,叫我叫老公即刻嚟,仲幫我整穿D羊水。嗰一刻真係真係好擔心BB有事,所以都忍唔住喊咗出嚟。落到產房,助產士擺咗D笑氣俾我聞,但係我都唔係好敢用,驚無力生。我隔離病房有個大陸人係咁叫又要生又要死,仲話要開刀。D助產士話,隔離仲痛過你啦,人地都未嗌過一聲呀,你唔好再响度影響人喇!如事者又過咗兩三個鐘,陣痛越嚟越頻密,個助產士走埋嚟話我都好忍得吓喎,因為我巳經10分鐘三次陣痛,佢叫我要聞吓笑氣先得。我問我究竟開咗幾多度?佢話都仲係開到三度,我心諗,唔係啩?我開始有D頂唔順,就試吓聞D笑氣,點知聞咗仲衰,攪到我集中唔到精神,覺得越嚟越痛。過多無耐,我真係驚痛到無力生,所以我同助產士要求做無痛分娩,佢可能見我痛咗咁耐,佢都即刻話OK,不過要等醫生開工先得,跟住幫我打咗止痛針,但係我覺得差唔多,唯有繼續忍。到十點,麻醉科醫生終於到,我自己都巳經迷迷糊糊,佢仲同我講一大堆嘢跟住要我簽名,我都係無聽清楚就簽咗。等到麻醉藥開始發揮作用,我就開始陷入半昏睡狀態。到兩點鐘,醫生叫醒我話我都仲係現得三度,本來都無乜問題,只不過開始發燒,應該係有感染,為免會影響BB,要立即緊急開刀。嗰一刻我完全醒哂,我話我唔想開刀,要自己生。醫生話唔得,因為我發燒係一定要開刀,如果唔係大細都會有危險。我一下子真係接受唔到,我一直嘅堅持會攪到咁嘅地步情緒即刻崩潰,响產房度係咁大叫大喊。我話我要見我老公,佢地即刻放佢入嚟安撫我。我一見到佢,係咁同佢講對唔住,話我俾唔到最好嘅BB。醫生要我即刻決定,我一路喊一路簽名開刀。之後我巳經有D虛脫,開始有D昏昏欲睡,不過D眼淚一直係咁流。由於係緊急開刀,老公係唔俾陪入手術室,但係其實都無咁嘅需要,因為我己經瞓著咗。直到聽到醫生話出世時間係下午4:08,我就醒返少少,護士抱過嚟問我係仔定女,我真係睇唔到,佢話係女,仲叫我錫佢一啖。跟住聽到護士話佢重3.35kg, 都好慰;之不過又聽到佢地話Anti-Ro, Anti-La, 個心即刻一沉,因為呢D係紅斑狼瘡常見嘅抗體,唔通我呢個病傳咗俾BB?!

我之後就推咗入產係房,BB就推咗去兒科;因為我生佢嗰陣發燒,攪到佢出世嗰陣都有38.1度。再加上我本身有紅斑狼瘡,BB要做好多檢查,嗰一刻我又忍唔住喊…
本來開刀生BB唔係好危險,但係我本身嘅凝血功能唔係咁好,所以手術後大量出血,差唔多失咗一半血,醫生建議我輸2包血。不過我唔係好想,一來我唔知我餵人奶嗰陣對BB有無影響,因為始終D血唔係咁乾淨;二來,我上次病發嗰陣輸過血,D反應唔係咁好受,我話等吓先。但係我都係捱唔到一日,因為我根本虛弱到第二日都落唔到床去睇BB,唯有就範。BB就好叻,由產房推到去兒科嗰陣巳經退燒。醫生同佢再抽咗兩日血,做哂D檢查,話暫事睇唔到有乜事,所以第三日巳經可以出院喇!只係佢媽咪唔爭氣,未出得院,所以佢推翻過嚟俾我呢邊。見到BB就即刻好有推動力,勉勉強強都可以落到床,不過每次都痛到死去活來!
到下晝,我就嘗試餵人奶,雖然係遲咗D,但係個好好人嘅護士長(佢見我成日响度喊,成日都同我傾計安慰我)俾好多鼓勵我,仲幫我點樣瞓响度餵(不過後來到我自己做嘅時候,就有D問題,BB成日都食唔到,後話。) 佢突然問我,醫生有無同我講,响我生嗰陣驗到我有B型鏈球菌。嘩,嗰一刻幾震驚!我話我30幾週嗰陣驗過都驗唔到,點解會咁?佢話如果一個人抵抗力強嗰陣,係有幾會驗唔到。佢話醫生會寫封信俾我,當我要生下一胎,生嗰陣就一定要打抗生素,因為呢隻菌好危險,BB感染到,最嚴重有可能會突然停止呼吸死亡。我話我今次唔係發燒而順產,係唔係係由唔會打抗生素,佢話係。咁講法BB今次咪真係大難不死?!

如果唔係我臨生嗰個禮拜,產科醫生要我食咗一個禮拜抗生素去清吓D念珠菌,攪到我散哂;或者我無感染而發燒;又或者子宮澎澎聲咁開……順產嘅話,BB就……我之後講番俾我老公聽,佢都一路聽一路打冷震!真係要感謝神,佢俾我經歴過順產嘅痛,但最後都安排我開刀嚟保護BB同我!

[ 本文章最後由 Joeff 於 08-12-20 14:50 編輯 ]

男爵府

你個生產過程真係好驚險..雖然最後都係做左樣你最唔想既開刀生B..但換黎BB出世時冇受B型鏈球菌既威脅..都值得既..你要好好養番好你個身子啊..唔好再唔開心喇..

男爵府

原文章由 hippo126 於 08-12-20 15:49 發表
你個生產過程真係好驚險..雖然最後都係做左樣你最唔想既開刀生B..但換黎BB出世時冇受B型鏈球菌既威脅..都值得既..你要好好養番好你個身子啊..唔好再唔開心喇.. ...

你而家冇事, 大小平安就好了.

別墅

最緊要係大小平安!
你也要好好休息!!!

大宅

好明白你o既感受, 我上胎痛足26個鐘先開得3度,但係之後4個鐘開到10度.... 佩服你唔吸氣都頂得住.... 我吸左氣後個人溫溫燉燉反而好d

雖然唔可以自己生, 但係你唔好咁內疚, 邊種生產方法都好, 只要母子平安就ok....

其實b鏈好普遍, 我都係上胎冇, 今胎有, 食左抗生素後, 生之前再補一針, bb順產出世後感染指數都仲係好高, 而家仲o係兒科病房打緊抗生素

你bb算好喇, 至少唔駛o係兒科住咁耐... 我個b做冬o個日都未必出到黎.... 你真係要感謝神

咁你bb有冇驗到有紅斑狼瘡d基因咁啊? 希望佢冇啦.... 祝bb健健康康.... 願主祝福佢

你要留意自己情緒, 唔好成日喊, 坐月時喊, 對眼真係會差左 (親身經歷)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

而家最緊要小心身體,你係咪8F,8F個護士長好好人,你本身有紅斑係麻煩D,不過而家大細都無事,唔好再諗掂解啦,為蕃薯以後跑事煩好過啦,今次就當一個經歷,一個回憶

男爵府

你要好好休息, 保重保重呀!

複式洋房

大小平安!保重保重!

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

多d休息...
唔開心ke過左ka la~~
最緊要bb之後健健康康

複式洋房

一路睇,一路同你經歷,一路記起自己2次既生產過程。
上一胎我都係不肯輸血,不過身體好虛。
不緊要,慢慢調理,現在大小平安,你會經歷往後好多驚喜,驚----她病、大小擔心;喜---她成長!
媽媽: 一同努力啦!

大宅

你同bb一齊過咗咁多難關, 正所謂"大難不c, 必有後褔", 你同bb以後一定會好好&好健康 :D 努力! 加油!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

保重身體, 祝你同BB都健健康康!

男爵府

畀面勳章

一路睇一路替你抹一額汗,好在大小平安,祝BB健健康康,精精靈靈,媽媽好好休息,早日康復
平平安安  快快樂樂  健健康康

大宅

一路睇你個生產過程, 一邊感受到你的痛苦, 我喺生完第三日見到自己個b隻腳跟損晒, 我都係咁喊, 小小事都好擔心.

你都好叻, 開刀定順產都唔緊要啦, 最緊要大小平安嘛, 你要保重呀!

別墅

好好休息!!! support ~

侯爵府

呢D可能真係神ge安排, 世事往來真係好奇妙, 由你一直堅持順產, 之後事情各種ge變化, 而到後來必須開刀, 一切ge安排原來係要保護個bb. 雖然過程令你好難受, 亦好難忘, 但得到最好ge結果! 好替你高興呀!

大宅

睇完你的生產過程都真係替你抺一把汗. 好彩有神的安排,現在大少平安..感恩!
你現在唔好諗咁多,要好好休養. 亞b大個的時候一定要將呢件事講比佢知,等佢都知道佢的媽媽有多堅強同偉大!

子爵府

好彩最後都有驚無險大小平安, 你為咗囡囡忍咗咁耐痛真係好偉大呀!

侯爵府

嘩, 你個BB咁cute ge!! 笑到腰果眼咁好可愛呀!

原文章由 西嘉 於 08-12-22 12:29 發表
好彩最後都有驚無險大小平安, 你為咗囡囡忍咗咁耐痛真係好偉大呀!

大宅

請問係咪係政府醫院生呀??

首頁

尾頁

跳至