論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在的賓賓湊我6歲仔仔、家務和煮飯樣樣做得好好,樣子甜美性格開朗有禮,今年第三年了,最近我有左,但interview 佢時冇講明plan 生第二個,而我又冇獨立房比佢,我好驚佢走,以佢外型性格不難找一個小朋友家庭。有第二個小孩後每月加$500給她合理嗎?

男爵府

day_day 發表於 17-2-21 12:40
我現在的賓賓湊我6歲仔仔、家務和煮飯樣樣做得好好,樣子甜美性格開朗有禮,今年第三年了,最近我有左,但i ...

bb出世後,想工人責負做啲咩? 餵(夜) 奶, 換片, 洗bb衫, 烚奶樽) 都好多嘢做, 仲要捱眼瞓。 加$500少左啲。

大宅

引用:Quote:day_day+發表於+17-2-21+12:40+我現

原帖由 little_kid 於 17-02-21 發表
bb出世後,想工人責負做啲咩? 餵(夜) 奶, 換片, 洗bb衫, 烚奶樽) 都好多嘢做, 仲要捱眼瞓。 加$500少 ...
如湊到半歲有額外幾千蚊獎金,會否吸引D?

男爵府

day_day 發表於 17-2-21 13:23
如湊到半歲有額外幾千蚊獎金,會否吸引D?

最主要你同工人傾下想唔想湊b, 佢係咪handle到一個湊兩個。 講真,佢舒服慣未必肯湊b. 不過就算佢口應承你話okok, 你都要有後備做幫手。 萬一佢突然話唔做, 你都唔會俾佢撓起。

男爵府

畀面勳章

真係要同姐姐傾清楚先,因姐姐嚟時你仔仔已經3歲,有好多姐姐唔肯湊初生﹗

大宅

引用:真係要同姐姐傾清楚先,因姐姐嚟時你仔仔已

原帖由 aptcan 於 17-02-21 發表
真係要同姐姐傾清楚先,因姐姐嚟時你仔仔已經3歲,有好多姐姐唔肯湊初生﹗ ...
其實昨晚已同姐姐傾,佢冇話要走,只係話自己冇湊new born 經驗,我話唔緊要,有陪月教,我第一個小朋友也是陪月教工人湊的。我叫姐姐考慮一下,諗住2星期後問佢考慮成點。

伯爵府

我現在的賓賓湊我6歲仔仔、家務和煮飯樣樣做得好好,樣子甜美性格開朗有禮,今年第三年了,最近我有左,但i ...

合理。都做咗三年,唔會咁儍轉工搞到自己冇長服啩

翡翠宮

可以先加500, 唔洗一下子掟大舊錢出去.
睇下佢咩反應先算.

翡翠宮

不過如果要佢餵夜奶就真係可能會走; 辛苦得滯.

大宅

引用:不過如果要佢餵夜奶就真係可能會走;+辛苦得

原帖由 mini1204 於 17-02-21 發表
不過如果要佢餵夜奶就真係可能會走; 辛苦得滯.
我諗住唔會晚晚叫佢餵夜奶(其實我半夜埋身餵,我只是要人幫我掃風同埋㖗BB訓番),輪流半夜照顧BB,如佢半夜搞得耐,第二朝比佢訓返一、兩個鐘。其實婆婆頭半年會日日過來幫手,而我第一個小朋友已讀小學,差不多4pm才回家。

大宅

day_day 發表於 17-2-21 18:11
我諗住唔會晚晚叫佢餵夜奶(其實我半夜埋身餵,我只是要人幫我掃風同埋㖗BB訓番),輪流半夜照顧BB,如佢半 ...

我覺得夜晚可以你同先生搞掂。。佢朝早先負責返自己既野。。。同埋唔好比佢瞓晏教。。。開左個頭返唔到轉頭。。同埋朝早有老人家幫手。。。其實佢都係多左洗奶樽洗bb衫果啲野做。。應該唔會辛苦好多

大宅

除咗錢,無咩會留得住姐姐的心,我都唔敢比多d嘢佢做,再請人真係好煩

男爵府

wwvv 發表於 17-2-21 19:56
除咗錢,無咩會留得住姐姐的心,我都唔敢比多d嘢佢做,再請人真係好煩
...

依家啲姐姐似來旅行多過打工, 唔係好肯捱。 有時加人工都未必肯做。

大宅

引用:Quote:day_day+發表於+17-2-21+18:11+我諗

原帖由 like_yan 於 17-02-21 發表
我覺得夜晚可以你同先生搞掂。。佢朝早先負責返自己既野。。。同埋唔好比佢瞓晏教。。。開左個頭返唔到轉 ...
希望兩個月內戒到夜奶...唉,我老公挨唔到夜,又唔識攪BB,第一胎佢半夜冇起過身....

男爵府

day_day 發表於 17-2-22 08:43
希望兩個月內戒到夜奶...唉,我老公挨唔到夜,又唔識攪BB,第一胎佢半夜冇起過身....

...

同意上面JM講夜晚最好你同老公湊, 俾工人休息夠朝早幫手仲好。 唔好俾工人養成瞓晏瞓習慣。
老公唔識唔挨得夜就可以唔湊? 咁工人梗加可以咁講。 咪叫你老公同工人一齊跟陪月學。

如果夜晚一定要姐姐幫手, 就你, 老公同工人三個輪流湊。

大宅

day_day 發表於 17-2-22 08:43

...

挨唔到夜同唔識唔係藉口。。。無人會願意挨夜。。。唔識咪學到識。。bb自己有份。。。有心一定識

侯爵府

我工人由我女初生開始湊.
到而家2歲幾,我5月底生第2個, 之前有同佢傾佢想佢一個湊加佢2千元, 定請多個幫手.佢最後決定後者.
加500要湊多個初生仲要湊夜好辛苦,我睇一係你夜晚自己湊,同埋你有冇家人日頭幫手先.有一個初生,咁萬一一個病左,到時點搞,要想清楚.
不過6歲都開始大,會好D.

子爵府

我有兩個工人,大仔跟其中一個工人訓

尼緊4月出世的妹妹會跟番自己訓,我寧願夜晚自己辛苦d,佢地日頭幫輕我。我無加人工比佢地,但會買下野比佢地開心下

我生大仔半夜我老公都從來無起過身幫手

大宅

突然多個new born真係辛苦好多,吾排除即使加人工,佢中途會走,我會講明,體諒佢咁幫手,完約時比1個月bonus佢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會刻意加人工...最多做得好, 定期比BONUS佢

首頁

尾頁

跳至