自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

在外國買野寄返黎香港,開開心心等收貨點知係收到一張卡,叫我自己去郵局取貨我米打去郵局了解下,佢之前話無人收件,我答佢我全日在公司喎!(一早追蹤左件貨,響公司等待).最後就話你公司係劏寫字樓,我地內部指引係唔會派件,但我查過佢網頁,根本無註明到任何劏房劏寫字樓係唔會派件嘅相關資訊
早知寄返屋企啦!(住村屋仲要係偏僻,就係自己衰好心,諗住送工業大廈佢地會方便D)

子爵府

下....商業大廈, 一層有幾間公司有幾奇?

珍珠宮

村屋如果係公共郵箱都係唔送架,上次太大件比我狂噴佢地先免為其難咁送黎屋企

wcpcelia    發表於 17-2-22 11:14

男爵府

speedpost好麻煩,派唔到就派咭收你自己去郵局攞,但重點係郵局多數收5點。但派前又唔打來講聲。講真順豐/圓通都會俾個CALL你先。DHL會派咭,但你打去佢會再安排送貨。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

最憎SPEEDPOST

anita_yps    發表於 17-2-21 19:06

珍珠宮

引用:村屋如果係公共郵箱都係唔送架,上次太大件

原帖由 AGa1111 於 17-02-21 發表
村屋如果係公共郵箱都係唔送架,上次太大件比我狂噴佢地先免為其難咁送黎屋企
...
何必難為人呢~

侯爵府

回覆 艾莉 的帖子

佢話係劏房劏寫字樓....總之係劏就唔會派件
我問佢在哪裡會睇到劏乜會唔派,佢又話係內部指引,但之前幾次我都係咁寄返黎香港架喎!佢又話間間局做法唔同喎!

侯爵府

回覆 AGa1111 的帖子

我地村屋無公共郵箱...佢要派入黎架!
就係唔想郵差咁辛苦,我先寄返公司

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

QUINCY121HK 發表於 17-2-21 17:02
回覆 艾莉 的帖子

佢話係劏房劏寫字樓....總之係劏就唔會派件

話佢知你會寫去申訴專員
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

QUINCY121HK 發表於 17-2-21 16:45
在外國買野寄返黎香港,開開心心等收貨點知係收到一張卡,叫我自己去 ...

之前我等份掛號件,明明人在家,留張卡話冇人,叫我去郵局拎。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

如果你唔係大型商廈, 真係唔會派比你..

外國都一樣...
我USA個FD長期係屋企都可以話冇人

不過, 事實speed post 係最平, 最快既選擇..

wcpcelia    發表於 17-2-22 11:15
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

侯爵府

回覆 sunnykiwi 的帖子

係啦!
我都試過,我明明響屋企,打開木門,有郵差派信,佢係張自己到郵局取嘅卡連同我其他信件一齊掉入門口.....我都o咀

珍珠宮

BK Milk勳章

speedpost 好麻煩

子爵府

我都試過。

大陸有份政府文件要我爸簽,我叫個親戚速遞過去我屋企(公屋),第日就叫我爸飲完茶,9點返到屋企,坐定定等郵差,點知我放工返到去,咩都無,拿拿淋又走去樓下信箱睇吓,點知有張卡仔叫我去郵局攞。

我問過阿爸,佢話無出過街,大門無閂過,連去廁所都開大道門。咁佢有無上過樓派我唔知,不過我可以肯定,我爸唔會講大話,因為份文件係佢嘅,佢緊張過我啦!

第日打電話去郵局同佢理論,講咗一大輪先肯再派過,我爸又要再大門唔閂,連去廁所都開大道門咁等佢。

其實,用 speedpost 就係因為趕同重要,有人送上門快同安全。之後,我咩都用順豐送費事煩。

子爵府

一句講哂...唔想拎囉

子爵府

親子王國15週年勳章

呢D一定要向高層反映, 比咗錢買服務, 個收件人係屋都唔送, 電郵或白紙黑字寫去, 睇下佢點覆.

伯爵府

回覆:特快專遞(SPEEDPOST)唔送件嘅理由

我都試過有不愉快經歷
我明明約咗時間喺屋企等收件
過咗時間我打去 佢竟然話冇收到我預約
仲話我個份件去咗紅磡
我即刻話 你今日唔送 我一定會投訴到底
十分鐘之後 ,郵差送咗嚟我屯門屋企門口

根本就係 擘大眼講大話
係因為我見郵件有十幾kg
想我自己去攞

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

侯爵府

回覆 Maggie518 的帖子

所以唔好成日話郵局蝕錢好慘,又話快遞搶生意,根本係佢地自己一手做成

anita_yps    發表於 17-2-21 19:08

侯爵府

回覆 珠豬媽 的帖子

10分鐘由紅磅去到屯門...佢當左自己係叮噹嘅隨意門呀!😂😂😂

珍珠宮

終極熊貓 發表於 17-2-21 17:00
何必難為人呢~

因為之前係會派入屋,但之後唔知係咪cut cost先無左,但無通知,網站又無寫,收左咭打電話先話唔會派件,如果一早知我唔會用佢,用第二間速遞

首頁

尾頁

跳至