自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

caryfox 發表於 17-2-23 02:01
拍攝佢係街上講經歷的地點一定不會是北角,北角的街道邊有可能見到咁靚天空! ...

睇係果度似係鰂魚涌南豐新邨

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Activehealth 發表於 17-2-23 07:58
睇係果度似係鰂魚涌南豐新邨
南豐外形唔係咁⋯⋯

男爵府

我儲了七年錢先上車,買既時候層樓仲要係全屋苑最高價,當然今時今日已經不是最高

珍珠宮

ice_seiya 發表於 17-2-23 01:43
好羨慕果個阿媽俾埋首期俾埋裝修錢買北角向海樓,仲可以喺節目度叫人要儲錢做個有準備嘅人果個後生仔,呢啲 ...

節目中咁多個我最反而覺得佢最........仲要覺得自己好威果下 其他人都叫慳自己用自己方法去買樓,有努力過,佢仲美化到自己好叻,真想講句,節省少少啦,如果唔係屋企人你有今日?仲覺得自己好叻

子爵府

tonghomama 發表於 17-2-23 08:00
當去旅行、食buffet 追趕最新型號嘅智能電話, 成為現今每個年輕人嘅必需, 儲錢自然變成天方夜譚吧!

同意!以前冇咁多消費,依家仲有網購,無聊上網都可以買到無謂野,洗錢機會多過儲錢。好多年輕嘅同事返工係為咗去旅行。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tonghomama 發表於 17-2-23 08:00
當去旅行、食buffet 追趕最新型號嘅智能電話, 成為現今每個年輕人嘅必需, 儲錢自然變成天方夜譚吧!

其實都唔係個個咁嘅

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-2-23 08:09
節目中咁多個我最反而覺得佢最........仲要覺得自己好威果下 其他人都叫慳自己用自己方法 ...

佢成個何不食肉糜嘅咀臉

大宅

我當年,出黎做野未夠2年,07年尾就同男朋友(依家老公)夾份買樓,個時130萬,住咗年幾,唸住放咗佢,儲下錢再換間大d, 點知樓市急升,10年再上返車,呢幾年又換下樓,上年年尾終於換咗間新界實用800呎三房啦!
雖然無父幹,仲要一出黎做野爭政府好多grant loan, 唯有不停開源,搵多d錢,做d辛苦但人工加得快既工,令自己可以唔駛太慳都儲到錢。

大宅

melody1234 發表於 17-2-23 07:37
其實真係咁難買嗎?現在可借九成,當500萬樓,都係50萬首期,如兩公婆都有做野,一齊儲都唔係好難啫,有心 ...

450萬以下才可做九成,要經M C批,比保費,都成七至八萬,最多借360萬,M C唔批只可做六成上會,另厘印十幾萬

raintingbow    發表於 17-2-23 16:04

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我4大長老,又窮又懶又,愛攞威兼大洗,害仔女多過幫仔女。

邊有幫仔女上樓呢回事。

伯爵府

回覆樓主:

自己慳唔緊要
但唔可以係唔比家用嘅藉口

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆:今集睇有樓萬事足,真的好羨慕做業主

我係早年買左樓,當時百幾萬,印花稅只需$100,當年有住樓需,可做9成按揭,升左幾百萬轉間更大呎數。我係好彩及眼光好,當年曾想過買多層可惜無行動。講真年幾前樓價有回落都唔買,真係要等下機會。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我無特別慳,但20幾歲時同老公一路搵工跳槽另自己人工一級級上

男爵府

果個置富後生仔真係好想打佢...點先佢憑咩叫人後生買樓?佢果450萬都係呀媽出,你咁勁就23歲自己攞出黎,仲係到講我呀媽以前都捱過咩咩咩,真係收pei la....

個節目成日著重首期,以為有首期大曬?勁錯,唔洗過壓測?唔洗供?果個女仔得40萬都要月入1-2萬先過到借360萬既壓測,之後仲要用幾千蚊供...一年搵得30萬就背起350萬債,仲講到好似好叻咁...o jor sorry

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:好羨慕果個阿媽俾埋首期俾埋裝修錢買北角向

原帖由 ice_seiya 於 17-02-23 發表
好羨慕果個阿媽俾埋首期俾埋裝修錢買北角向海樓,仲可以喺節目度叫人要儲錢做個有準備嘅人果個後生仔,呢啲 ...
其實佢係叫父母要儲錢,因為唔知幾時要拎出黎幫仔女買樓

佢講呢d好冇說服力,不過羨慕佢有有錢父母唔洗愁

珍珠宮

回覆樓主:

當年做咗兩年嘢,問父母借小小,用9成買了第一個兩房單位。
當年易好多。。。。。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ru_663th 發表於 17-2-22 22:53

tbb熱話....唔同人儲蓄方法買樓, 租樓住已好辛苦。人生我覺得 ...
呢個年代真係難,我地以前都唔易,但無咁離譜,我唔知講咩安慰你既說話好,你加油吧。。。
我公司4對適婚同事,都買唔到只係租或在在奶奶家住,搖搖無期~~

以前都係慳囉,但我地唔會話慳到唔旅行唔睇戲唔食飯,預一部份儲蓄就可以了~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我01年買,借9成半,首期5%大約10萬。當時同bf(而家老公)諗住結婚,儲咗1年幾就儲咗10萬。而家買樓難,其實係因為有辣招嚴限按揭,搞到上車的首期太大筆。而家好多人係供得起但冇首期。

子爵府

2018復活節勳章

melody1234 發表於 17-2-23 07:37
其實真係咁難買嗎?現在可借九成,當500萬樓,都係50萬首期,如兩公婆都有做野,一齊儲都唔係好難啫,有心 ...

500萬點做9成

首頁
12345...7

尾頁

跳至