心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近來好唔開心,好大壓力;有時唔明究竟自己喺度做咩,每日放工趕返屋企睇功課趕瞓覺,小朋友又唔聽話,自己做既功課永遠都甩甩漏漏,字又核突,樣樣都三催四請先肯做野,功課、食飯、沖涼、執書包⋯樣樣如是;好聲好氣唔得,一定要鬧,老公又話我成日鬧佢地。我反思,原來自己真係唔識教佢地,唔識點教好佢,自己脾氣又唔好,根本做唔到個好榜樣,我唔知點先可以教好佢?
每日都拉到好緊,好後悔帶佢黎左呢個世界;每日佢地瞓左,我都喊,好唔開心。

男爵府

怪現在的教育政策逼死家長和學生。
育兒書話,越鬧只會越來越差,
安靜休息,想想該怎麼做吧!
我也明白生孩子難,
教才是最難,
我也不懂教導,
只係育兒書話,鬧係解決唔到根本問題

男爵府

回覆 Kasrissa 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19370290&extra=page%3D1

如果經濟許可,會不會請人幫輕下(睇功課)好啲呢?

因為關係太熟 ,自己人睇自己人難免會情緒波動。

功課多,小朋友也有壓力 , 不能全怪責佢地 ,

如果經常鬧 ,只會導致負能量升級,對家庭及小朋友沒有好處,習慣鬧亦對自己辛苦。

多啲放鬆自己 !

男爵府

Kasrissa 發表於 17-2-23 00:28
近來好唔開心,好大壓力;有時唔明究竟自己喺度做咩,每日放工趕返屋企睇功課趕瞓覺,小朋友又唔聽話,自己 ...
我現在的情況與你一模一樣, 好累好累, 好想放手不去理, 但又做唔到

大宅

Kasrissa 發表於 17-2-23 00:28
近來好唔開心,好大壓力;有時唔明究竟自己喺度做咩,每日放工趕返屋企睇功課趕瞓覺,小朋友又唔聽話,自己 ...
你導出了眾多家長嘅心聲與慘況. 日日做住同樣令人厭惡嘅事 --- 鬧鬧鬧. 你急佢唔急. 不知不覺趺入惡性循環中. 放鬆少少, 一旦成績差左老師又黎比說話你聽.

大宅

你好厲害呀!我都係在職媽咪,好明白妳又要返工又要揍小朋友,真係日日好似陀螺咁轉轉轉轉

我同你一樣,以前好緊張個女(佢讀小一)啲功課,成日都忍唔住罵佢,個人成日覺得就黎比佢激到血壓高爆血管,(手冊夠膽一粒字都無白雪雪,又成日唔見野,叫佢做功課就發呆,玩枱面啲野‥)又要做功課又要溫書仲要搞個細GA!

我明白你宜家好似一條拉緊嘅橡筋,好崩緊,但又無力去改變‥果種感覺我幾個月前都有‥之後我開始學放低‥當自己想罵個小朋友時,企起身,去飲啖水,食粒糖。當陪佢做功課時,唔再雙眼黏住佢,而係黏住係面前本書度。當佢發呆果時,叫佢加油,做埋呢版,我比5分鐘時間你離開座位休息下或者一齊玩下IQ題。

佢做錯功課,我學會唔去嬲,而係去取笑佢。(好似今次英文默書,Jenny串左Jeeny,我笑佢你做咩寫"芝ny"呀?人地明明叫Jenny.中文啲字飛起晒,我就笑︰喂!你啲字堅離地咼,個個都生左對翼,佢答邊有呀,我話:咁無又識飛?比佢地落返地好咼!) 我都好厭倦做一個又惡死又巴喳仲要晚晚大聲到把聲就啞嘅女人,佢地改唔到唯有自己學阿Q精神囉‥但估唔到人一放鬆左,少左罵,佢地真係會自己進步,我個人脾氣都好左。希望你能早日搵到方法對付小朋友,佢可以越做越好!

Matisse    發表於 17-2-25 18:12
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

別墅

在職媽媽真係好辛苦!
放工後反到屋企都冇得休息, 除左家頭細務, 仲要照顧小朋友

樓主有冇同你老公傾過, 等佢可以幫手分擔下照顧小朋友既責任?

公爵府

回覆樓主:

好有同感,其實我真係唔知自己為左咩,日日返工放工煮飯溫習鬧仔瞓覺 送返學無限loop

首頁

尾頁

跳至