少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友5歲,每日叫他午睡都大戰!但如果他不午睡又會語無倫次,發脾氣!晚上最早都要930先肯上床,早上700自己起床!可以點!

大宅

唔想訓都好難迫, 其實都5歲. 6歲都上小一都無得午睡..可能你個小朋友生理唔需要午睡, 但你要佢訓先發脾氣? 發..咪由他發..你最好唔好理佢, 佢就無引了

大宅

MonkeyGirl 發表於 17-2-23 16:51
唔想訓都好難迫, 其實都5歲. 6歲都上小一都無得午睡..可能你個小朋友生理唔需要午睡, 但你要佢訓先發脾氣? ...

佢就是生理好累,所以好易發脾氣!個人好似傻左咁!語無倫次!所以我先想他訓一訓!

公爵府

回覆樓主:

5歲要戒午睡,仲逼?晚上7-8p.m. 睡好過啦。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Honey 發表於 17-2-24 08:54
5歲要戒午睡,仲逼?晚上7-8p.m. 睡好過啦。

他現在930訓,730起身!但中午放學回來好累!我都不想迫他訓!但他失哂控咁!

別墅

回覆:唔肯午睡

為甚麼要戒午睡?我囝9歲P3仲有午睡!

大宅

WHAT TIME DO YOU AND YOUR HUSBAND SLEEP? IF YOU AND YOUR HUSBAND DO NOT SLEEP AT 9:30 PM, YOUR SON WILL NOT SLEEP TOO. HE WANTS TO STAY UP BECAUSE NO ONE IS SLEEPING !

YOU SHOULD GO TO BED EARLY TO SHOW YOUR SON TO SLEEP EARLY AT NIGHT.

IF YOU CAN GET HIM TO SLEEP FROM 8:30PM-7AM, THATS 10.5 HRS OF SLEEP.

FOR A 5 YR OLD, NEED ABOUT 10-12HR OF SLEEP AND CAN 0-2HR NAP IN DAY TIME.

SO IF HE HAVE ENOUGH SLEEP AT NIGHT, HE CAN DO IT WITHOUT NAP IN THE DAY TIME.

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

9:30 -7:30訓足十小時,對五歲小孩應該夠。比午睡佢ok,但佢吾想訓點迫都無用。至於脾氣,小朋友係會無願無故有情緒,佢地腦皮層未完整發育,有時會借d意發脾死,未必扭眼訓既。如果完全吾扭你先要 驚。。。

其實有10-11小時訓已經好夠。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

東東公主 發表於 17-2-23 14:24
小朋友5歲,每日叫他午睡都大戰!但如果他不午睡又會語無倫次,發脾氣!晚上最早都要930先肯上床,早上700 ...
我明白你處境, 我d 仔女都係咁, 一攰就癲. 我大仔5歲時肯訓晏覺. 我二仔4-5歲時要去玩, 所以唔肯訓, 6 點幾食飯食到咬咬下訓著.

佢有需要, 有時間, 有機會咪俾佢訓.

你可以揀氹佢去訓 (唔係陪訓), 之後俾佢少少獎勵, 例如可以玩到9點至訓, 或者有飯後甜品等. 佢可以揀唔訓晏覺, 不過佢要7-7:30pm 去訓. 千祈唔好冇午睡之下仲俾佢9:30pm 訓, 佢辛苦, 湊佢果個更加辛苦, 呢樣你要企硬唔好俾佢食住你.

我二仔而家6歲半, 自4歲起佢唔肯訓晏覺我就算, 夜晚7-8點前去訓, 逄要夜晚上游水堂果日, 我一定要佢返屋企訓晏覺, 第一堂果日佢唔肯訓, 但之後知道訓左晏覺就有jet so, 而家一叫佢就自己換衫訓. 其實佢一撻落床好快訓著, 只係平時心野唔訓.

小朋友幾點訓同大人幾點訓冇乜大關係, 最緊要小朋友訓覺時間屋要靜, 同埋小朋友要明白佢地玩樂時間一夠就要去訓覺. 而家我二仔三女8點前訓, 其他人都唔同時間去訓, 佢地知我地冇咁早訓. 我d 仔女比同輩算係遲食飯又夜訓. 就算我6299 黎我屋企食飯吹水, 小朋友訓覺時間都唔會因此而改變.

d 小朋友訓得夠, 朝早脾氣好又識自動波, 我都可以勞氣少一樣野.

大宅

我仔三歲開始就未試過午睡,除非病,否則又係大戰一輪都吾肯訓,後來我由他了,隨其自然,而家八歲了,一樣健健康康精精靈靈,其實吾午睡都無大問題的

大宅

bosch 發表於 17-3-22 09:54
我明白你處境, 我d 仔女都係咁, 一攰就癲. 我大仔5歲時肯訓晏覺. 我二仔4-5歲時要去玩, 所以唔肯訓, 6 點 ...

多謝您分享~ 小睡好重要

子爵府

親子王國15週年勳章

我由細到大都冇午睡(所以畀幼兒園投訴我中午搞亂檔),細個到小學都係 8:30-6:00,好夠訓,見到窗簾透光就知道天光要起身。

不如同仔仔商量下,中午訓 10 分鐘,夠鐘會叫醒佢,醒左就可以自由活動玩遊戲( 如果佢訓多國 10 分鐘就由得佢)或者晚飯可以吃少少甜品。

父母幾時訓唔算大問題,我以前同父母一間房,佢地大概 10 點幾訓,但係我都照樣係佢地訓之前就已經訓著。最緊要係靜。

有一個容易入睡嘅巧妙,就係播放 White Noise,White Noise 包括冷氣機聲、風扇聲、水流、落雨、郊外雀鳥聲,呢 d 聲音好能夠幫助入睡,Youtube 好多呢 d White Noise 影片,搵一條播 15 分鐘嘅就好容易訓到。外國 d 父母想 BB /寵物訓覺都會播呢 d 聲音。我依家好淺睡,好容易醒但係難訓(靜得制訓唔到),但係聽呢 d 聲就好快訓到,唔聽要 2 個鐘,聽左 30 分鐘就訓著。

首頁

尾頁

跳至