自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

社交網站一段小女孩飲用精油的片段早前引起熱議,有專家指內服精油危害健康。本報發現,相關品牌的經營者對精油的狂熱遠超於此,有人把精油視作「黃大仙」,用後馬運亨通、「吸金力」大升,甚至能蒙眼透視,「運程順暢啲,生意好咗。」有人則吹噓精油能醫百病;有藥劑師指,精油並非藥物,若有人聲稱其具有治療疾病的功效,有可能觸犯《商品說明條例》。本報將一連兩日,報導相關怪現象。

記者 趙雅婷

精油治病成熱潮,上述片段上載者經營的美國精油品牌Young Living最為人爭議。本報記者早前佯裝有意購買Young Living的產品,與其會員Louiza見面,Louiza向記者介紹數款精油,其中名為Finance(金錢)的精油,「可以幫助你財務自由,用油再加埋意念,可以幫助目標達成」,她指有朋友使用該精油一段時間後,賭馬頻頻贏錢。

另一支精油Abundance(豐裕)則有助「吸啲嘢返嚟」,若個人思想正面,該精油有助「吸正能量」,她指其丈夫每天都會混合兩支精油使用,「真係順咗,連多年前解決唔到嘅問題,突然有方法解決」,而她自己在處理店舖租約時,亦使用了Abundance,「後尾真係冇加租」。

Louiza解釋,每一個生命體都有頻率,人類健康時為70-80,若生病或不開心頻率就會降低,而精油由植物提煉而成,不同植物有不同頻率,適當使用可提升自身頻率,從而提升財運。

生命體有頻率一說,浸大生物系教授黃港住表示「冇聽過」,他舉例光線的波長有頻率,人的心跳有頻率,「精油同頻率真係大纜都扯唔埋。」

本報記者參加了由該品牌的教育及健康科學總監作主講的活動,有會員分享參觀農場及製作精油的經歷,指甫到達農場便感受到「神聖及恩典」,重新將她與大自然連結在一起,忍不住上前擁抱樹木,感受到樹木正將她身體中的負能量吸走,更向她傳遞正能量,是個很「amazing嘅旅程」。

男爵府

本報記者其後獲加入到聲稱是該品牌全亞洲最大團隊的內聯網,內有大量精油配方,由普通感冒傷風、消化不良,到過度活躍症丶甚至愛滋病的配方都有,雖然網站已列明免責條款,指所有內容均由會員自行分享,不涉醫療聲稱,惟每一張配方均有用藥指引,針對各種疾病的配方用法及次數。

香港醫院藥劑師學會會長崔俊明批評,有關產品以「關注」丶「舒緩」等字眼逃過法例監管,惟事實上已誤導消費者,以為該產品具有治療作用,「取巧得好緊要」。崔俊明認為,有關推銷人員有可能觸犯《商品說明條例》,過分誇大產品的作用,虛假失實,提醒消費者不要盡信。

Young Living回應指,並無任何產品作出預防或治療疾病、病患或創傷等宣稱,就其會員的銷售手法,YL表示會要求會員按協定推銷,確保符合所有法律和規定,同時亦會主動監察互聯網和印刷宣傳品,以監管會員的銷售行為。

2013年方進軍本港的Young Living,在短短數年間大幅擴展,不少明星名人均是用家,無線藝人王君馨更為YL獨家設計精油項鍊,搭配一支精油出售,標價500元,成為去年聖誕節YL力推的產品之一,而王的品牌網站中亦有售賣部分YL精油。

不少YL會員在推銷時會分享一張由歌手鄭秀文手執該品牌精油的照片,指「天后都用YL」作招徠,吸引不少人入會。至於YL有出售的保健食品,如杞子汁「寧夏紅」則受到前無線藝人佘詩曼鍾情,有YL會員發現佘在社交網站上載的自拍照中,背景中放著一支寧夏紅,同樣被YL會員用作推廣。

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

"Louiza向記者介紹數款精油,其中名為Finance(金錢)的精油,「可以幫助你財務自由,用油再加埋意念,可以幫助目標達成」,她指有朋友使用該精油一段時間後,賭馬頻頻贏錢。"

我覺得似以前神婆飲"符水"的感覺, 有點迷信feel.....

子爵府

牛年勳章 BK Milk勳章

我有朋友都好信精油, 話啲小朋友有病, 唔洗睇醫生, 只要搽啲精油, 點啲精油就會好

男爵府

回覆樓主:

其實好多人都好無知,睇左,聽左就入哂腦,唔會自己去查證一下
好似依到有好多JM話自己怕果糖,唔食水果,又話食一個橙都驚,真係好好笑

davywm    發表於 17-2-23 16:46

男爵府

神油, 神的使者

珊瑚宮

棍棍
玩具萬歲!

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

信到咁足,個人都有啲問題嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

回覆樓主:

舊聞,不過總會有人咁蠢去信

tsung    發表於 17-2-23 17:26

侯爵府

畀面勳章

回覆:【蘋果踢爆】吹噓精油能醫百病兼催財 藥劑師斥誇大效用

好多人上網睇乜睇物然後入晒腦覺得自己好有智慧但從不考究真偽。就算文章寫專家話,但係乜專家都唔知

男爵府

回覆樓主:

fb 有大量呢d 怪人,小朋友有病唔睇醫生,自己有病唔睇醫生,寵物有病又唔睇醫生,遲下可能發展到生小朋友都唔洗去醫院生

伯爵府

回覆樓主:

我呢排成日FB見到個朋友去研究精油
又聽講座又整
以為係for 美容之喎
原來咁多功效

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:【蘋果踢爆】吹噓精油能醫百病兼催財 藥劑師斥誇大效用

好好笑

男爵府

我係用家,不是傳銷,我自己覺得有啲人係會over左,以我自己為例以前日日病,依家咁凍都唔覺身體好左好多。有時報紙上評論既人都無試過,就去抨擊我又會覺得佢地over左

公爵府

seasky21 發表於 17-2-23 18:39
我係用家,不是傳銷,我自己覺得有啲人係會over左,以我自己為例以前日日病,依家咁凍都唔覺身體好左好多。 ...

唔好介意,我買了佢那款12金油
又話有助說話,一d 用都無
另外那幾支情緒油又係無用。
其實真係誇大左功效羅

侯爵府

畀面勳章

yl88 發表於 17-2-23 19:20
另外那幾支情緒油又係無用 ...

我唔會信。
Nice to meet you!

珊瑚宮

seasky21 發表於 17-2-23 18:39
我係用家,不是傳銷,我自己覺得有啲人係會over左,以我自己為例以前日日病,依家咁凍都唔覺身體好左好多。 ...

我曾經係用家, 到現在仍有用精油,但唔係呢隻牌子。
可以講的, 這個牌子傳銷人員大部分係見錢開眼, 無任何職業操守可言。
無專業知識就亂教人去用精油醫病, 基本上係害人, 唔係幫人。

男爵府

yl88 發表於 17-2-23 19:20
另外那幾支情緒油又係無用 ...

點會介意呢,我買左個feeling kit都覺得無用,不過我剛剛發覺可能自己用錯方法,其實如果精油有用當然好啦,但世上有九百幾個方法解決問題,唔用精油咪用第二啲方法囉,對於一啲抨擊精油同過份吹噓精油既人,我都唔會理,最緊要自己感覺

首頁

尾頁

跳至