自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家覺得,父母對子女的責任係唔係話子女讀完書,或者子女滿18歲後成年就可以唔洗理佢?想聽聽大家的意見謝謝

侯爵府

2018復活節勳章

cheungjackie 發表於 17-2-23 22:33
大家覺得,父母對子女的責任係唔係話子女讀完書,或者子女滿18歲後成年就可以唔洗理佢?想聽聽大家的意見:f ...

在我有生之年, 我希望做我個女一世嘅聽眾, 聆聽佢需要同心事

子爵府

熱血勳章

我會係有生之年都係佢地身邊引導佢地。。因為物質我就無能為力喇。。我只能俾得出時間同心神。。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實到佢大左,可以為自己的決定負責,就要放手,關心多於責任。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章

唔係唔理,不過應該要放手比佢飛。真係大問題先出聲提點下/比下意見。其實每個人有不同思想,父母真係唔好以為自己食鹽多過你食米,乜都插手。

水晶宮

我覺得十八歲前照顧好佢係我責任,十八歲後照顧好自己就係佢自己責任

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆:父母的責任

我覺得供養到完成bachelor degree

大宅

一日未死一日都唔會完,只係18歲之話,好多事交番俾佢做主意,唔會勉強佢

大宅

回覆樓主:

睇下你對「理」既定義係咩喇,我就覺得佢一日未出黎社會做野,我都會照顧佢,當佢出黎社會後就會由take care變為support。
希望就算佢長大都感覺到父母並唔會因為佢長大成人而減少對佢既愛與支持。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

基本係想佢讀完書就靠自己建立自己的將來,但希望在佢需要幫忙時我地能夠幫到佢..

子爵府

cheungjackie 發表於 17-2-23 22:33
大家覺得,父母對子女的責任係唔係話子女讀完書,或者子女滿18歲後成年就可以唔洗理佢?想聽聽大家的意見:f ...
Not 唔洗理佢, but give them back the control of their own lives. They are old enough to make their own decisions and as parents, we can still give advice but do not expect them to do exactly what we tell them.
Display Picture from Rita et Machin

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔會唔理,只係不能再管,意見可適當地說出,而佢地有需要,可隨時找我地傾談,屋企幾時都歡迎佢地返!

珍珠宮

責任係養育佢有能力自立,讀書增強知識去應付生活需要只係其中一環。

至於要負責幾耐,問題係相對嘅,自細要樣樣管實,佢係生活上只係個不斷長大嘅巨嬰,咁唔會到18/25就忽然“叮”夠鐘變“成人”咯,趕出街都幾唔負責任㗎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讀書畢業前對仔女好都係自己應份,出來做野後就將心比心囉,佢地對我好我自然繼續對佢地好,不過都要有返適當空間,畢竟都已經大個唔駛再下下提點

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+livewiflove+於+17-2-24+01:03

原帖由 livewiflove 於 17-02-24 發表

睇下你對「理」既定義係咩喇,我就覺得佢一日未出黎社會 ...

公爵府

回覆樓主:

責任係一世㗎 細個要供書教學 大咗唔通佢有咩事返嚟搵你幫你唔理佢咩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點先叫做理先?

別墅

淘寶 發表於 17-2-23 22:36
在我有生之年, 我希望做我個女一世嘅聽眾, 聆聽佢需要同心事

這也是我心願

首頁

尾頁

跳至