自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 17-2-24 14:17
agree....樓主有點小題大造

係咩,真係有咁小題大造咩?
我媽有4姊妹喎,即係撞名嘅話係同4位長輩撞喎。
就算唔理d姨姨,至少我媽都要顧及下吧?佢都算係4大長老之一喎@@

象牙宮

回覆樓主:

名撞?定係名連姓都一樣呀?其實而家D人改黎改去都係果D名,唯有等老公話事囉,始終佢先係BB爸爸!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甜夫人 發表於 17-2-24 13:31
點知62話,呢個只係關男家事,唔關你地女家事。跟住我心諗,明明一般所指唔可以同長輩撞名,
長輩嘅意思係指男家及女家兩邊架嘛!
有乜理由又唔關女家事?
外婆都唔算係有血緣嘅直屬長輩咩?
激死我!
我媽都表示對撞名十分介意。

睇下你目空一切的本領可以去到邊
我個CASE呢,我個仔個名,淨係關我一個事GE姐

子爵府

香寶 發表於 17-2-24 14:22
男仔叫呀玉?唔係掛我不嬲都唔會順從人地意思,仲要名係跟一世

, 佢下兩代係個"蘭"字添

子爵府

無話可說 發表於 17-2-24 14:26
名撞?定係名連姓都一樣呀?其實而家D人改黎改去都係果D名,唯有等老公話事囉,始終佢先係BB爸爸!
...

只係名中嘅一粒字者

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 17-2-24 14:23
咁如果你媽係叫x玊,咁仔咪叫玉x...反之亦然,如果你個仔叫玉明,咁咪叫佢做丫明,咁咪唔會同你媽同名囉
...

唔係呀,對於撞名嘅意思,係撞字都唔得,同音字都唔得架。應該位置對調都唔得。(有錯請更正)

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我C6家都有族譜跟,我好彩D因為62無所謂,不過到我仔個代個字輩好難改,所以我地請CF幫手,但CF算過後就話個字對佢地唔好,最終改過其他名。我建議樓主都可以試下呢個方法,睇下個字同小朋友夾唔夾,順便可以問埋怕唔怕尅到長輩。

另外,我有個舊男同事,個名真係有個「玉」字,佢叫「玉龍」,我地個個叫佢「阿龍」

侯爵府

甜夫人 發表於 17-2-24 14:26
係咩,真係有咁小題大造咩?
我媽有4姊妹喎,即係撞名嘅話係同4位長輩撞喎。
就算唔理d姨姨,至少我媽都要 ...

直D講句.....你老爺個族關你亞媽乜事先你有本事咪唔跟族譜囉...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:bb改名唔駛顧及女家長輩??

唔可以同長輩撞係啱,跟族譜排都啱,兩邊都冇錯。但如果遇到咁情況,正常係就男家,因為BB係跟男家姓。
當然,有人唔傳統唔迷信就咩都唔理,隨喜好改。但樓主信得撞名呢件事即係傳統既人,咁係要跟男家喎。

子爵府

甜夫人 發表於 17-2-24 14:05
其實如果族譜個名唔太娘/無問題嘅話,我都想尊重返男家照跟嘅。之前c6以為呢輩排到"蘭"字, 我已經好勉為其 ...

我媽都係全幾姊妹叫"玉X"

件事要睇埋bb爸爸點睇,如只得bb媽媽抗議,肯定鬧交

呢一代用玉字感覺好「老」,bb大左可能唔鍾意自己個名,有個朋友叫彩蓮,佢只比人叫佢英文名,後來仲改左中文名。

男爵府

嘩,佢地係果啲好傳統既6299! 佢地覺得係點個世界就係點,你惟有訓練下自己EQ, 唔好對佢地講野太認真!至於改名,到時叫c6係你唔在場既時候同佢地講,父母既意見會聽,但接唔接受就年輕人決定,時代唔同喇,父母都要去尊重下一代想法,你唔在場,費時聽左佢地啲說話唔開心,呢啲留返比c6受,佢都慣架啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

甜夫人 發表於 17-2-24 13:31
話說尋晚同男家傾起bb改名事宜,
男家屋企要跟族譜排嘅,
而咁岩排到我個bb果輩果隻字,同我媽幾姊妹撞左。 ...

小孩子跟男家姓喎....
冇族譜就話啫,有都唔比跟?我自己覺得新抱有點惡......不喜勿插。。。

男爵府

吾跟族譜,不如等你燒佐佢算啦,一代傳一代既野都可以唔跟

子爵府

michelin888 發表於 17-2-24 14:34
直D講句.....你老爺個族關你亞媽乜事先你有本事咪唔跟族譜囉...

正常係唔關事架,只係撞左名先有意見者。我媽係bb外婆有意見都可以吧?

我諗c6堅持的話應該可以唔跟,
我上黎都係呻下同睇下有無d更好而我又諗唔到嘅做法者

大宅

回覆樓主:

如果婆婆介意,或者出去搵d睇相,改名師傅問吓,問吓同女家撞名有無問題,對bb,對屋企,對長輩有無影響,如果咩都無,咁就唯有同婆婆講返,叫佢唔好介意,安慰吓佢,氹吓佢,如果有影響,就同c6講,叫c6同6299講,用依個字會影響bb,影響長輩,唔想bb改一個對佢唔好嘅名
我相信唔會有老人家明知依個名改咗對小朋友唔好,都非依個名不可

象牙宮

甜夫人 發表於 17-2-24 14:30
只係名中嘅一粒字者

咁就算啦,一粒字好難避架!第時返到學校都有機會同人撞名啦!唔使咁緊張!而家D人改名好興一窩蜂咁,好似近年興有個晴字,身邊D人生女個個都叫X晴,咁可以點呢?!放鬆D,我個仔個名都係好普通,係英文名少人用D,不過無落出世紙

男爵府

要跟族譜就冇辦法,件事冇人想發生
唯有搵人讓步
邊個讓步,就睇你有幾本事喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:即係例如:外家長輩叫鄭月娥、鄭月嫦……跟

原帖由 Sumyeema1 於 17-02-24 發表
即係例如:

外家長輩叫鄭月娥、鄭月嫦……
我都覺得係,反正姓又唔同,如果同姓咁就唔好喇

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:bb改名唔駛顧及女家長輩??

我阿爸阿媽係同\"姓\",哥哥出世爺爺又用x字做中間個字名,變相哥哥同我舅父同姓同字輩,其實我媽改既時候已經好唔鍾意,無耐又話係跟族譜,幾年後舅父發生左啲事同埋身體出現左問題,我阿媽就當時日哦夜哦話係關哥哥個名,根本唔應該咁樣改克到長輩

長期都情緒低落

子爵府

tester5 發表於 17-2-24 14:41
小孩子跟男家姓喎....
冇族譜就話啫,有都唔比跟?我自己覺得新抱有點惡......不喜勿插。。。
...

我都有覺得自己好似好衰咁架,我都想盡量跟族譜架,
但隻字真係核突嘛(細細聲講), 而且最重要係同其他長輩撞左,咁可以唔跟當然係求之不得啦

首頁
12345...16

尾頁

跳至