自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

話說尋晚同男家傾起bb改名事宜,
男家屋企要跟族譜排嘅,
而咁岩排到我個bb果輩果隻字,同我媽幾姊妹撞左。
即係假設排到"X"字,我媽幾姊妹就係叫"乜x乜" 。我同62講,唔得喎同我媽個名撞咗喎,
點知62話,呢個只係關男家事,唔關你地女家事。跟住我心諗,明明一般所指唔可以同長輩撞名,
長輩嘅意思係指男家及女家兩邊架嘛!
有乜理由又唔關女家事?
外婆都唔算係有血緣嘅直屬長輩咩?
激死我!
我媽都表示對撞名十分介意。

同場加呻:
尋晚行街c6見到件貓貓花紋嘅bb衫,話第時要買比bb著,
99一聽到即話唔好買,話貓貓剋你個仔。
我暗地裡再被激死,我家有兩隻貓,我同c6都當佢地係寶貝仔 (好在c6都當d貓係仔咁) ,
之前99已借佢朋友發揮,話邊有人咁傻當自己係d狗狗嘅呀爸呀媽

呻完!

子爵府

jutau 發表於 17-2-28 11:51
而家其中一字同婆婆一樣,我覺得唔係咁好叫自己小朋友時似叫自己阿媽,感覺好冇禮貌。。。
...

係呀,d人就係咁講,鬧仔好似鬧呀媽咁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家其中一字同婆婆一樣,我覺得唔係咁好叫自己小朋友時似叫自己阿媽,感覺好冇禮貌。。。

子爵府

danielboy 發表於 17-2-28 06:44
我都傳統,跟男家族譜本身無問題,正常情況下我好願意跟,就等如我哥及弟生的都跟我屋企排一樣之嘛。不過最 ...

thx! 謝謝你明白!

子爵府

InkCartridge 發表於 17-2-28 08:22
......有很多客人需要改名服務,小孩有成人也有。每次為客人改名時都會要求客人提供長輩近親的名字,以免重 ...

謝謝你,有機會我會咁同返呀媽講tum下佢笠下佢高帽

子爵府

clalorin 發表於 17-2-28 00:28
呢d人真係痴線囉,計血緣,阿婆阿公阿爺阿麻都係各佔四分一
你問返佢如果個孫唔同阿婆撞名,同阿麻撞名咁得 ...

agree

子爵府

littledot 發表於 17-2-28 03:11
咪係囉!要顧全男家意願都唔可以無視女家嘅感受㗎!
樓主都話已經諗好解決方法,啲人仲要死追住樓主話佢咁 ...

多謝你嘅明白同體諒,感動

子爵府

sa.ma 發表於 17-2-27 20:08
我明你意思,又的確有d人為爭取自己最大利益而玩搬龍門,其實唔分男女家都有人咁做,不過我同意咁樣係好 ...

多謝你嘅明白同體諒,感動

珍珠宮

開心吸收勳章

danad 發表於 17-2-25 10:51
BB係兩個家庭都有份,點可以甘自私話呢d係男家既事?又唔係賣女!
咁事實上個女嫁咗人,就叫xx太嘛!真係咁迷信咁傳統的話,個女將來的神主牌都係係男家而唔係係女家囉!BB係男家孫,係女家的外孫。

珍珠宮

開心吸收勳章

甜夫人 發表於 17-2-25 08:15
其實好多老一輩都有呢個忌諱呀
......有很多客人需要改名服務,小孩有成人也有。每次為客人改名時都會要求客人提供長輩近親的名字,以免重複碰撞。確實,有些客戶在為小孩命名,或成年人改名的時候,會問筆者一個問題,如果有一個很喜歡的字,又符合五格數理和命格之五行喜用,卻因為這個字與長輩近親的名字相同,擔心會有相沖的情況。今天便談一下筆者看名字可否與長輩相同,或用同音字。 其實現代社會進步,思想開放,有些人是百無禁忌,問這個問題的人都是較為相信玄學命理的。有很多名人的名字,尤其是一些演藝人的藝名,是故意與長輩用同音字,來借長輩名份的。所以長輩如果是受人尊敬或有名氣的大人物,與他們用同音字,不但沒有什麼問題,或許還能沾得長輩的福蔭。

同母親大人講,她的外孫想沾沾她的福蔭。

公爵府

我都傳統,跟男家族譜本身無問題,正常情況下我好願意跟,就等如我哥及弟生的都跟我屋企排一樣之嘛。不過最大問題係撞自己亞媽嘛!外婆同外孫係唔可以撞名,呢點我一定堅持,叫老公出聲啦,同婆婆同名係折BB福架,我估6299聽到會擔心掛。

(利申:我唔迷信,但人哋話BB不可同長輩同名係因為這個原因)

公爵府

引用:呢d人真係痴線囉,計血緣,阿婆阿公阿爺阿

原帖由 clalorin 於 17-02-28 發表
你問返佢如果個孫唔同阿婆撞名,同阿麻撞名咁得 ...
咪係囉!要顧全男家意願都唔可以無視女家嘅感受㗎!
樓主都話已經諗好解決方法,啲人仲要死追住樓主話佢咁做冇意思、唔尊重男家、唔跟傳統………………

大宅

你問返佢如果個孫唔同阿婆撞名,同阿麻撞名咁得唔得呀?我又唔信佢唔介意囉
跟父姓只係習俗慣例,但唔等如佢親d架

子爵府

麟媽媽 發表於 17-2-27 23:53
乜撞名唔好架咩?我婆婆姓黎單字X, 而我媽將我地named after her 所以我地6姊妹嘅名都有X字。我婆婆身壯力 ...

睇你家人信唔信囉,總會有d人有忌諱,有d人百無禁忌。最緊要你地覺得心安理得。

子爵府

wingwing888 發表於 17-2-27 23:00
睇呢段字, 我理解係不能同祖父母/父母/男家/父輩如舅父或叔伯等長輩名字相同/同音/同字, 文中無講話同女家/ ...

其實睇完呢段文字,我都有相同嘅理解。不過呢段文字只係我求其係網上copy出黎等唔了解嘅jm了解個大概。坊間嘅講法有好多,眾說紛紜,唔同師傅亦有唔同講法。既然我媽係相信"女家都關事"呢套,咪盡量揾個令佢安心嘅做法,如問題仍解決唔黎,會再揾師傅尋意見。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

乜撞名唔好架咩?我婆婆姓黎單字X, 而我媽將我地named after her 所以我地6姊妹嘅名都有X字。我婆婆身壯力健無病無痛,九十幾歲先做神仙,而我地6個亦順風順水活到幾廿歲,在我家族無呢d禁忌,家山不知幾好。

子爵府

wingwing888 發表於 17-2-27 23:30
post之前已追完,我明你意思,只係我和呢度部份人講既野唔合你心意。
只可以講如將來我外孫名同我相同,我 ...

嗯嗯,明白。每個人對事件嘅睇法同做法都唔一樣。最緊要將來係你同你心抱有共識,揾到個大家都接受到嘅做法。你地嘅做法未必係我認為最好嘅做法,但我會尊重。

男爵府

BK Milk勳章

甜夫人 發表於 17-2-27 22:59
其實你追左post未,update左事態發展未 , 睇晒我之前d回覆 or 完全理解晒我嘅角度未?如果無的話,我懶得 ...

post之前已追完,我明你意思,只係我和呢度部份人講既野唔合你心意。
只可以講如將來我外孫名同我相同,我係唔會出聲,免女兒在夫家難做人,或被男家認為唔大體。

男爵府

BK Milk勳章

甜夫人 發表於 17-2-27 17:28
以下係copy自網上:

"關於起名字的忌諱,除了國諱,還有家諱,作為小輩,不能與祖父母、舅父或叔伯等長輩 ...
睇呢段字, 我理解係不能同祖父母/父母/男家/父輩如舅父或叔伯等長輩名字相同/同音/同字, 文中無講話同女家/母輩如外婆或姨婆等名字相同會有忌諱

如婆婆好介意撞名建議找個命理風水師查詢下。

子爵府

wingwing888 發表於 17-2-27 22:42
如果話因父母唔鐘意族譜名堅持唔跟傳統, 最多話非我族類, 只要唔怕族人非議, 其他人亦無得出聲。

但話怕名 ...

其實你追左post未,update左事態發展未 , 睇晒我之前d回覆 or 完全理解晒我嘅角度未?如果無的話,我懶得沒完沒了地就族譜問題討論落去了

首頁
12345...16

尾頁

跳至