論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位MUMMY, 你地平日要返工, 留底小朋友在家(1YEARS)...會唔會比工人帶小朋友落街玩呢~? 我就擔心工人掛住同姊妹傾計, 忽略個小朋友, 萬一有意外或被人騙走佐, 唔通到時殺佐佢咩~~~但小朋友成日留係屋企, 好幾悶...所以好矛盾...宜家唯有假期就帶多0的個仔出街....

男爵府

好媽媽勳章

為左避免係街有意外,我從來都唔比工人帶bb單獨出街,驚bb悶,我就買d有教育意義既vcd同埋玩具比bb enjoy

原文章由 JOESPHINE 於 08-12-22 14:50 發表
各位MUMMY, 你地平日要返工, 留底小朋友在家(1YEARS)...會唔會比工人帶小朋友落街玩呢~? 我就擔心工人掛住同姊妹傾計, 忽略個小朋友, 萬一有意外或被人騙走佐, 唔通到時殺佐佢咩~~~但小朋友成日留係屋企, 好幾悶... ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 carykwok 於 08-12-22 14:58 發表
為左避免係街有意外,我從來都唔比工人帶bb單獨出街,驚bb悶,我就買d有教育意義既vcd同埋玩具比bb enjoy

我唔會比,太多工人係放小朋友,自己就掛住同人講野,置小朋友於不理

伯爵府

Your worry will defintiely happen. When the maids are together they talk.
That's why I won;t even let my maid to go out for shopping. We do all the shopping together on Saturdays.

別墅

我就係擔心佢地一班班傾計, 又或是傾電話, 傾到個小朋友唔知去佐邊, 但我媽咪話每日公園都有好多工人帶小朋友出黎玩, 話我咁緊張做咩喎~~我都知帶小朋友去下公園佢會開心0的, 而且見下陽光都會健康...但真係好怕個小朋友有意外....到時唔知怪得邊個

男爵府

好媽媽勳章

my situation is same to you,but I let my maid bring my daughter(15M) to
garden, but I told her went back within
30mins.
Of course, I will check her, and I tell her
not allow anyone to touch my daughter.

大宅

我請願帶bb去育嬰園,給又qualify人事照顧小朋友,教授自理能力;不用費神...唔放心;請願工人帶bb番學放學!!!大家反而長久些!!!
(朋友成日留係屋企, 好幾悶... ...)費時bb跟她浪費時間!!!!!
就算你買tape 幾萬都無用,她又她說電話或她叫人來開party or 她帶bb去somewhere開party;我都試得多興.
原文章由 JOESPHINE 於 08-12-22 14:50 發表
各位MUMMY, 你地平日要返工, 留底小朋友在家(1YEARS)...會唔會比工人帶小朋友落街玩呢~? 我就擔心工人掛住同姊妹傾計, 忽略個小朋友, 萬一有意外或被人騙走佐, 唔通到時殺佐佢咩~~~但小朋友成日留係屋企, 好幾悶... ... [/quote]
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

男爵府

好媽媽勳章

一定唔俾帶,不過佢都試過偷雞帶過俾我係眼仔見到,返去咪叫佢以後唔可以.但隔幾個月又再試今次嚴重驚告.其實帶我個女出街都係想周圍到啲人傾計啫,我更係唔俾.要帶我都自己帶啦.

珍珠宮

唔傾妳先驚, 最緊要妳工人醒目, 唔好掛住傾到阿媽姓咩都唔知, bb撞損又唔關佢事.

珍珠宮

最好唔俾佢地出街啦, 唔好話佢掛住同人傾偈啦, 如果佢個心都唔喺小朋友度, 隻眼唔知望去邊, 個小朋友整親又唔知, 都唔知點算.

我成日喺公司附近(唔係商業區), 見有個工人帶位小妹妹出街, 個小妹妹得2歲倒, 工人無拖住小妹妹由得佢自己行同走, 小妹妹走得遠至追番, 如果有車或者有咩事, 追都追唔番.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

各位MUMMY, 你地平日要返工, 留底小朋友在家(1YEARS)...會唔會比工人帶小朋友落街玩呢~? 我就擔心工人掛住同姊妹傾計, 忽略個小朋友, 萬一有意外或被人騙走佐, 唔通到時殺佐佢咩~~~但小朋友成日留係屋企, 好幾悶... ...

我一定唔比, 我拎願bb日日悶都唔想唔見咗個仔, 係屋企樓下見得多, 佢地掛住傾計, 尤得小朋友點玩都唔理, 有時真係好危險....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

畀面勳章

都唔比工人帶bb單獨出街,工人一定會同姊妹講說話,跌倒一定唔關工人事。

民房

我成日係公園見到d工人同小朋友黎玩, 不過係各有各玩, d小朋友好似冇人理咁自己同自己玩, or望住人玩, 有d仲過份到放d bb係d濃濃"拿拿"位比佢地坐, 等佢地冇得郁,之後自己走咗去同fd傾計都有

大宅

唔比她們靜悄悄走!!!!!還說冇!!!!
原文章由 KaKaYa 於 08-12-22 16:18 發表
我請願帶bb去育嬰園,給又qualify人事照顧小朋友,教授自理能力;不用費神...唔放心;請願工人帶bb番學放學!!!大家反而長久些!!!
(朋友成日留係屋企, 好幾悶... ...)費時bb跟她浪費時間!!!!!
就算你買tape 幾萬都無用,她 ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

好媽媽勳章

我之前係有俾嫁...不過真後悔...
佢係樓下唔知識埋D乜人, 有次仲比佢個FREIND黎屋企, 真係激死你!

大宅

原文章由 JOESPHINE 於 08-12-22 15:18 發表
我就係擔心佢地一班班傾計, 又或是傾電話, 傾到個小朋友唔知去佐邊, 但我媽咪話每日公園都有好多工人帶小朋友出黎玩, 話我咁緊張做咩喎~~我都知帶小朋友去下公園佢會開心0的, 而且見下陽光都會健康...但真係好怕個小 ...

其實我以前都同你有相同睇法,但見到出面陽光咁好,無理由叫阿b好似坐監咁喺屋企,於是有日我放假,但仍然扮返工,叫工人定時定候帶bb出街,再偷偷觀察,我見我工人都有同其她工人傾愒,但有樣野佢唔敢俾我個女自己一個行開,同埋傾咗十分鐘左右,之後就帶bb周圍去行下咁,就係咁我前後偷偷觀察咗三至四次,之後就放心好多,佢有定有同啲識得既工人傾下偈,咁係無可避免,但同時你個仔同工人都會開心啲,雖然佢係嚟香港做野,但有啲同聲同氣既人傾佢兩句,咁都可以舒緩下情緒,做野都開心啲,當然個前提係你大概知你個工人係咩類型既人啦。

洋房

原文章由 may123 於 08-12-22 15:10 發表

我唔會比,太多工人係放小朋友,自己就掛住同人講野,置小朋友於不理

I never allow the maid bring children go out alone , the maild must only talk phone call and don't care my kids .

子爵府

原文章由 enahau 於 08-12-23 13:56 發表

其實我以前都同你有相同睇法,但見到出面陽光咁好,無理由叫阿b好似坐監咁喺屋企,於是有日我放假,但仍然扮返工,叫工人定時定候帶bb出街,再偷偷觀察,我見我工人都有同其她工人傾愒,但有樣野佢唔敢俾我個女自己一個行開,同埋傾 ...

agree~好視乎你個工人係點啫!!
我個女都9歲,平日主要係由工人接送返課外活動,都習慣左由佢帶我個女外出,但都必需一開始要工人明白小朋友安全係最大前題,and每次離開屋企(無論只係落街10分鐘)都必須帶mobile,起碼有咩事都可即時電我!
我無特別叫工人帶我女去玩(因為9歲小學生真係忙過我,無乜時間去玩),但間中放學就喺公園玩一陣先上樓,,,,
有鄰居都有話我知,我工人跟住我女跑到斷氣咁滯,...間中都有同同鄉傾偈,但出奇地係我女見佢傾時會坐喺佢附近,,,我自己試探個女,因為我都唔想工人慢慢變左"利用"陪我個女去搵friend,阿女話係想陪工人的,因為見工人平時好悶,,,,so我都覺得我工人"合資格"帶個女去玩一陣,,hahaha

首頁

尾頁

跳至